Gaza: Samenwerkingsverband Palestijnse terreurgroepen houdt gezamenlijke oefening

Plaatje hierboven: Eenheid tussen Hamas (Gaza) en de Palestijnse Autoriteit ‘Ramallah) wil maar niet lukken, maar wat wel lukt is eenheid tussen het dertien-in-een-dozijn terreurgroepen in de Gazastrook. Hierboven een terrorist van de Al Quds Brigades (PIJ) en eentje van de Al Qassam Brigades (Hamas) beiden gewapend met een Kalashnikov, het favoriete wapen van de guerillastrijder.

Voor het eerst heeft het Palestijnse gezamenlijke verzetscommando – een samenwerkingsverband van terreurgroepen – in de Gazastrook een gezamenlijke oefening gehouden. Hamas en elf andere facties namen deel aan de training die eenheid tegen Israël moet symboliseren.

De afgelopen weken stonden de kanalen van de deelnemende Palestijnse terreurgroepen grotendeels in het teken van de oefening onder de vlag van het gezamenlijke verzetscommando. Het samenwerkingsverband van gewapende groeperingen coördineert al enkele jaren raketaanvallen op Israël. Het verzetscommando kent een diversiteit aan leden: jihadistische groeperingen, nationalistische facties, salafisten en marxistische organisaties: allen zijn zij verenigd in hun streven naar de vernietiging van de staat Israël.

De gezamenlijke oefening signaleert een nauwere samenwerking tussen de verschillende terreurgroepen. Zowel in propagandamateriaal als tijdens de persconferentie die de training aftrapte werd het woord “eenheid” benadrukt.

Toen Hamas-woordvoerder Abu Obeida zijn toespraak afsloot ontstond echter een gênant moment: in plaats van dat zijn speech onmiddellijk werd bekrachtigd met een raketlancering, liet de beschieting richting zee nog enige tijd op zich wachten.

Gedurende de oefening werden meerdere raketten richting zee afgevuurd. “Deze gezegende raketten, ontwikkeld door toegewijde Palestijnse handen zijn een glinsterend symbool van Palestijnse eenheid”, aldus het commentaar op de aan Hamas gelieerde televisiezender Al-Aqsa TV.

Naast te land vonden ook ter zee manoeuvres plaats, waarvoor Hamas vissers de toegang had ontzegd tot de Gazaanse wateren. In de lucht werd voor het oog van aanwezige media met drones gevlogen. In totaal nemen twaalf verschillende gewapende groepen deel aan de gezamenlijke oefening.

Ondanks drukte met de gezamenlijke oefening, wisten Palestijnse terroristen ook nog tijd te vinden om Israël aan te vallen. In de nacht van maandag op dinsdag ging het raketalarm af in Kerem Shalom. Vanuit Rafah in de Gazastrook was een mortiergranaat afgevuurd. De beschieting was echter een mislukking, daar het projectiel in de kustenclave zelf neerkwam.

Enkele dagen eerder waren twee raketten op de Israëlische stad Ashkelon afgevuurd, waarop de Israëlische luchtmacht verschillende posities van Hamas heeft gebombardeerd. Een van de getroffen locaties zou een belangrijk onderdeel zijn geweest van het raketverbeteringsprogramma van de Palestijnse terreurbeweging.

Een ‘regenboog’ aan terroristen in Gaza


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elkan van der Raaf “Samenwerkingsverband Palestijnse terreurgroepen houdt gezamenlijke oefening” van 29 december 2020 op de site van CIDI.nl