Peiling: Meeste Palestijnen willen Abbas vervangen door nog meer moordzuchtige terroristen

Uit de laatste peiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) blijkt dat een grote meerderheid van de Palestijnen wil dat Mahmoud Abbas weggaat en vervangen wordt door …. iemand die nog extremer is.

66% van de Palestijnen wil dat Abbas ontslag neemt als president van de PA, terwijl slechts 30% wil dat hij in functie blijft. Maar als het gaat om wie ze hem willen vervangen, zijn de keuzes vrijwel allemaal terroristen.

Mensen die Fatah steunen, zouden de 61-jarige Marwan Barghouti graag als hun kandidaat zien, en als hij zou meedoen, zou hij makkelijk elke Hamas-kandidaat kunnen verslaan. Zelfs als Barghouti een nieuwe politieke partij zou creëren, zou hij meer stemmen krijgen dan Fatah onder Abbas.

Echter ‘klein’ probleempje: Barghouti zit in een Israëlische gevangenis wegens beschuldigingen van moord en terrorisme. Hij wordt algemeen beschouwd als de leider van de Eerste en de Tweede ‘Al Aqsa’ Intifada. Hij werd in 2002 gearresteerd door de IDF en aansluitend veroordeeld tot vijf maal levenslange opsluiting voor de moord op vier Israëliërs en een Griekse monnik.

Als er een verkiezing was tussen Abbas en Hamas-leider Ismail Haniyeh, zou Haniyeh winnen met 50% tegenover 43%. Maar als Barghouti tegen Haniyeh zou uitkomen, zou Barghouti makkelijk met 61% tegen 37% winnen.

Interessant is dat Mohammad Dahlan, die Abbas beschouwt als zijn belangrijkste Fatah-rivaal, weinig steun heeft binnen de gebieden, en slechts 7% zou graag zien dat hij Abbas vervangt.

De huidige premier van de PA, Mohammad Shtayyeh, zou het veel beter doen, en een verkiezing tussen hem en Haniyeh is een impasse. De splitsing tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever gaat door, met Hamas gesteund door de meerderheid in Gaza en Fatah de voorkeur op de Westelijke Jordaanoever, hoewel niet overweldigend.

Uit de peiling bleek ook dat 48% van de Palestijnen graag zou willen terugkeren naar een ‘gewapende intifada’, wat terrorisme betekent. Evenzo denkt een groot aantal Palestijnen dat terreur de meest effectieve manier is om de Israëlische ‘bezetting’ te beëindigen, 39% kiest voor ‘gewapende strijd’ en 35% kiest voor onderhandelingen.

De Palestijnse affiniteit met terrorisme en terroristische leiders is iets dat de westerse media heel erg proberen niet te melden. Maar het is overal in de peilingen vast te stellen, consequent, maand na maand. Deze peiling werd gedaan in samenwerking met de Duitse ngo Konrad-Adenauer-Stiftung.

Plaatje hierboven: Gaza, 15 februari 2007. Terroristen in maatpak. ‘Democratie’ in de Palestijnse wereld. Mahmoud Abbas stelt Hamasleider Ismail Haniyeh aan als premier van de PA terwijl Fatah-leider Mohammed Dahlan (rechts) lachend toekijkt op het carnavaleske gebeuren. Hamas beloofde Abbas ‘plechtig’ zich te zullen houden aan de vredesakkoorden die met Israël zijn ondertekend. Er werd wat afgelachen die dag in ‘Palestina’ … en Europa? Dat zag dat het goed was 🙂 [beeldbron: Reuters/Suhaib Salem]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Most Palestinians want Abbas gone – and replaced with more murderous terrorists” van 28 december 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelPublic Opinion Poll No (78)” van 27 december 2020 op de site van The Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR)

♦ naar een artikel “If Palestinians voted today, Hamas’ Haniyeh would replace Abbas: poll” van 20 december 2020 op de site van i24NEWS

Een gedachte over “Peiling: Meeste Palestijnen willen Abbas vervangen door nog meer moordzuchtige terroristen

Reacties zijn gesloten.