Twaalfde verjaardag van Operation Cast Lead, de eerste van drie oorlogen tegen Hamas

Plaatje hierboven: Gaza, 27 december 2020. Herdenking door Hamas van de 12de verjaardag van het begin van Operatie Cast Lead, de eerste van drie oorlogen die Israël zal uitvechten tegen Hamas [beeldbron: Pal Today]

Op 27 december 2008, de zevende dag van Chanoeka, lanceerde de IDF Operatie Cast Lead in Gaza. Het doel van de operatie was het treffen van infrastructuren die werden gebruikt voor terreuractiviteiten en raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israëlische burgers.

Rond het middaguur begon de Israëlische luchtmacht de infrastructuur van Hamas in Gaza aan te vallen, inclusief ondergrondse tunnels en raketlanceringsplaatsen. Na twee dagen van luchtaanvallen begon de IDF met zeeaanvallen.

De strijdkrachten vielen tientallen doelen in de Gazastrook aan, zoals pakhuizen, militaire posten, tunnels, lanceerlocaties voor projectielen naar Israël en productie- en opslaglocaties.

Humanitaire hulp
De verstrekking van humanitaire hulp aan de burgerbevolking van de Gazastrook vond gedurende de hele operatie plaats. Parallel aan deze aanvallen opende de IDF herhaaldelijk de grensovergangen Kerem Shalom en Erez om de levering van humanitaire hulp, voedsel, medicijnen en de toegang van ambulances in de Gazastrook mogelijk te maken.

In één geval gaf de IDF zelfs toestemming voor de overbrenging van twee gewonde Palestijnse kinderen en twintig chronisch zieke patiënten van de Gazastrook naar Israëlische ziekenhuizen voor medische zorg.

Daartoe werd twee weken na het begin van de operatie in Tel Aviv een ‘humanitaire operatiekamer’ opgezet om de overdracht van humanitaire hulp te beheren en te voorzien in de Palestijnse behoeften tijdens de operatie.

De IDF beval dagelijks een staakt-het-vuren van meerdere uren om de burgerbevolking van Gaza in staat te stellen voedsel, voorraden, medicijnen en brandstof te kopen.

Eerste fase
Tijdens de operatie viel de IDF ook de huizen van hoge Hamas-functionarissen aan. In de nacht van de vierde dag van de operatie raakte een IAF-vliegtuig drie gebouwen van de Hamas-regering in de wijk Tel Awa, waar Hamas terroristische activiteiten beheerde, financierde, plande en uitvoerde.

Uit een audit bleek dat de kantoren van de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, Arbeid, Bouw en Huisvesting en het hoofdkantoor van de organisatie volledig waren verwoest. Het kantoor van het hoofd van de terroristische organisatie Hamas, Ismail Haniyeh, het gebouw van de wetgevende raad in Gaza en de huizen van hoge Hamas-ambtenaren Nizar Rayyan en Amrin Nabil werden ook gebombardeerd.

De huizen van Rayyan en Nabil waren het doelwit vanwege de wapens die daar verborgen waren. Rayyan en zijn familie waren van tevoren gewaarschuwd voor de aanval, maar ze weigerden het toneel te verlaten. Bovendien trof de IDF twee moskeeën die Qassam-raketten en Grad-raketten hadden opgeslagen.

Tweede fase van de operatie: het grondoffensief
Op zaterdag 3 januari 2009 richtten IAF-vliegtuigen zich op terroristen in de Gazastrook, terwijl de IDF-grondtroepen zich voorbereidden op de tweede fase van de operatie. Om 20.00 uur werd het signaal gegeven.

Een week na het begin van de operatie trokken troepen van het Armoured Corps, Infantry Corps en Artillery Corps de Gazastrook binnen in een poging controle te krijgen over de lanceerplaatsen van de terroristische organisatie. Tegelijkertijd werden tienduizenden reservistische soldaten door hun eenheden opgeroepen om zich voor te bereiden om de volgende dag de Gazastrook binnen te gaan.

De grondtroepen die bij de operatie betrokken waren, voerden manoeuvres op het land uit in de hele Gazastrook en waren succesvol met lucht- en marinedekking. Tientallen gebouwen met valstrikken werden geneutraliseerd, veel wapens werden ontdekt, tientallen terroristen werden gearresteerd en teruggebracht naar Israël voor ondervraging, en honderden terroristen raakten gewond.

Tijdens een missie vonden parachutisten die opereerden in het El-Atatra-gebied in de noordelijke Gazastrook een kaart met daarop alle bomvallen en de operatiegebieden en gevechten van Hamas, onder andere te midden van de burgerbevolking.

Op de twintigste dag van de operatie trof een IAF-vliegtuig een gebouw in Jabaliya waar een ontmoeting was ondergebracht tussen Said Seyam, de minister van Binnenlandse Zaken van Hamas, en Salah Abu Jarrah, het hoofd van het interne veiligheidsapparaat. Deze aanval leidde tot de dood van Seyam.

Honderden tunnels werden gebombardeerd door luchtmachtaanvallen. Het hoogtepunt van deze luchtaanvallen werd bereikt toen de luchtmacht in slechts één dag ongeveer honderd tunnels vernietigde. Naarmate de grondtroepen vorderden in hun strijd tegen de infrastructuur van Hamas, was het duidelijk dat er een nieuwe trend was in het aantal raketaanvallen op Israëlisch grondgebied.

Einde van de operatie na 22 dagen vechten
Tweeëntwintig dagen na het begin van de operatie besloot het Israëlische veiligheidskabinet tot beëindiging van de vijandelijkheden in de Gazastrook. Het staakt-het-vuren ging in om 02.00 uur. En generaal-majoor Yoav Galant kondigde de herschikking van de Israëlische troepen aan op de verschillende linies van de Gazastrook.

Hierna schreef de chef van de generale staf, Gabi Ashkenazi, een brief aan de IDF-commandanten en soldaten, waarin hij schreef:

De doelstellingen die aan het begin van de operatie waren gesteld, zijn in hun geheel bereikt. De infrastructuur en structuur van Hamas zijn zwaar getroffen en deze nieuwe omstandigheden veranderen de veiligheidssituatie in de zuidelijke regio van Israël aanzienlijk.

Balans: Aan Israëlische zijde werden 13 mensen gedood waarvan drie burgers. Daarnaast vielen er 518 gewonden waarvan 182 burgers. Aan Palestijnse zijde werden 1166 mensen gedood waarvan 709 para-militairen en terroristen. 120 Gazaanse terroristen werden door IDF en Shin Bet ingerekend en opgesloten in Israël.

Het Goldstone Rapport
De IDF streeft ernaar te opereren in overeenstemming met het internationaal recht, met name met betrekking tot de bescherming van burgers in operatiegebieden. Hamas gebruikt regelmatig burgers in de Gazastrook als menselijk schild en plaatst wapenopslagplaatsen in de buurt van ziekenhuizen en scholen.

Op 15 september 2009 werd een onderzoeksmissie opgezet om de vermeende oorlogsmisdaden te onderzoeken tijdens de militaire operatie van Israël in de Gazastrook in de winter van 2008-2009. De missie, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone, presenteerde een diep bevooroordeelde en zeer problematische juridische analyse van het Israëlische gedrag voor en tijdens de operatie.

Op 1 april 2011 publiceerde rechter Goldstone een column in de Washington Post, ‘Re-examining the Goldstone Report on Israel and War Crimes’, waarin hij de sleutelposities in het rapport grotendeels herzag en een nieuwe waardering presenteerde van IDF-activiteiten tijdens de operatie in Gaza.

Twee jaar na de publicatie van het rapport verklaarde Goldstone ondubbelzinnig dat de Fact-Finding Mission niet over de relevante informatie beschikte die nodig was om gefundeerde conclusies te trekken. Hij erkende de legitimiteit van het onderzoeksproces van de IDF en veroordeelde de flagrante minachting van Hamas voor de Wet van Gewapende Conflicten, aangezien het doorgaat met het lukraak aanvallen van burgers in zijn raket- en mortiervuur.

Zoals Goldstone op 1 april zei:

Israël heeft, net als elke andere soevereine natie, het recht en de plicht om zichzelf en zijn burgers te verdedigen tegen aanvallen uit binnen- en buitenland.

Plaatje hierboven: Gaza Stad, maandag 14 december 2009, twee weken vóór het begin van Operation Cast Lead. Hamas is duidelijk klaar voor een nieuw offensief tegen de Joodse staat. Een Palestijnse veiligheidsagent kijkt toe op de tienduizenden aanhangers van Hamas die bijeenkwamen om de 22ste verjaardag te vieren van de oprichting van Hamas [beeldbron: AP/Hatem Moussa]


Bronnen:

♦ naar een artikelOn December 27, 2008, the IDF launched Operation Cast Lead in Gaza following persistent terrorist activities and a constant missile threat from the Gaza Strip directed at Israeli civilians” op de site van The Israel Defense Forces

♦ naar een artikelGaza herdenkt de 12e verjaardag van de Israëlische agressie op de Strip” van 28 december 2020 op de site van Palestine Today

♦ naar een artikelGaza War (2008–2009)” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.