Israël en Emiraten werken samen om UNRWA op te doeken

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werken samen om UNRWA, het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’, te beëindigen, meldde i24NEWs op zondag, daarbij verwijzend naar de Franse krant Le Monde.

De VS, die voorheen de grootste donateur van UNRWA waren, hebben in 2018 maar liefst $ 300 miljoen aan financiering voor het bureau geschrapt, het verlaten en andere landen gevraagd om te helpen het gat te dichten.

Na het besluit van de VS om de financiering terug te trekken, vertrouwde UNRWA op olierijke Golfkoninkrijken, waaronder de VAE, Qatar en Saudi-Arabië om het budgettaire gat te dichten. Volgens Le Monde heeft de VAE dit jaar echter nog geen geld overgemaakt.

Volgens het rapport overwegen Emirati-functionarissen om het bureau “geleidelijk te laten verdwijnen“. Het bureau heeft het verzoek om commentaar van i24NEWS niet beantwoord.

UNRWA, opgericht in 1949, levert hulp aan meer dan drie miljoen van de vijf miljoen geregistreerde “Palestijnse vluchtelingen” in Jordanië, Libanon, Syrië en gebieden die zijn toegewezen aan de Palestijnse Autoriteit. Het is echter ook berucht om zijn anti-Israëlische activiteiten.

Tijdens de terrorismebestrijdingsoperatie Protective Edge in 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. Evenzo werd een UNRWA-kliniek met valstrikken tot ontploffing gebracht, waarbij drie IDF-soldaten omkwamen.

Afgezien van de enorme hoeveelheden explosieven die verborgen waren in de muren van de kliniek, werd onthuld dat het bovenop tientallen terreurtunnels stond, wat aantoont hoe UNRWA nauw is ingebed in Hamas. Israël heeft UNRWA lange tijd beschouwd als een belemmering voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse Arabische conflict.

Ron Prosor: ‘De braspartij van de UNRWA is over and out’; lang leve de UNHCR

Al 70 jaar is UNRWA iets van een afzonderlijke entiteit in de VN, een entiteit die uitsluitend gewijd is aan de kwestie van Palestijnse ‘vluchtelingen’, naast het agentschap dat alle andere vluchtelingen behandelt aka de UNHCR. Maar in tegenstelling tot de voormalige UNRWA heeft hij zelfs nooit geprobeerd het vluchtelingenprobleem op te lossen en leek het erop gericht het te bestendigen.

Een goed voorbeeld: toen UNRWA in 1949 werd opgericht, waren er ongeveer 700.000 Palestijnse vluchtelingen in de wereld. Vandaag staat hun aantal op 5,7 miljoen.

Maar de gegevens van UNRWA moeten altijd met een korreltje zout worden genomen, omdat ze de neiging hebben kunstmatig op te blazen. Uit een telling in 2017 in Libanon bleek dat 300.000 mensen in de gegevens van het agentschap gewoon niet bestaan ​​en dat het werkelijke aantal Palestijnse vluchtelingen in Libanon 66% kleiner was dan vermeld in de rapporten.

Tegelijkertijd stellen de aan UNRWA toegewezen begrotingen de werkelijke vluchtelingenorganisatie van de VN te schande. Niet alleen is het budget per vluchteling van UNRWA vier keer groter dan dat van een welke andere vluchteling, er werken 30.000 mensen. De UNRCR, die zich bezighoudt met 70 miljoen vluchtelingen, heeft slechts 10.000 mensen in dienst.

Maar het lijkt erop dat het feestje van de UNRWA ten einde loopt. Het begon met het besluit van de regering Trump om de financiering voor het agentschap te verminderen. Toen kwam het lek van het zeer beschamende interne rapport dat de directeur van de organisatie van corruptie beschuldigde. Nog later kondigde een toenemend aantal donorlanden, waaronder Zwitserland, Nederland en Nieuw-Zeeland, aan dat ze de hulp opschortten.

Helaas lijkt het erop dat de donorlanden kunnen leven met 70 jaar haat en aanzetten tot Israël, maar het niet kan verdragen dat het VN-agentschap door corruptie wordt aangetast. Het ontslag van Krahenbuhl biedt een zeldzame kans en Israël kan het zich niet veroorloven om het te missen: het is tijd om een ​​einde te maken aan decennia van vooringenomenheid en UNRWA samen te voegen met de UNHCR.

Degenen die liever UNRWA laten zoals het is, zijn bang dat ze te maken zullen krijgen met het verstrekken van onderwijs, welzijn en gezondheidsdiensten aan de Palestijnse bevolking en kijken alleen naar het hier en nu en negeren het langetermijnbelang van Israël, namelijk om een ​​einde te maken aan Het Palestijnse vluchtelingenprobleem.

UNRWA afsluiten is een verstandige, rechtvaardige en ethische zaak om te doen, en nu is het ook mogelijk. We kunnen het ons niet veroorloven deze kans te missen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Israel and UAE working together to terminate UNRWA” van 28 december 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ron Prosor “For UNRWA, the party is over” van 7 november 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Israël en Emiraten werken samen om UNRWA op te doeken

  1. Wie had dit een jaar geleden kunnen denken. De wereld staat inderdaad op zijn kop!

    Maar gelukkig voor onze palestijnse vrienden hebben ze hun buddies in de EU & Iran nog. Die zullen hen ook niet zo snel laten vallen want ze hebben ze nog nodig…..als kanonnenfodder in hun strijd tegen de Joodse staat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.