IDF verwerpt bewering van Hamas dat het met opzet een kinderziekenhuis heeft geraakt

Plaatje hierboven: Een Palestijnse man controleert de schade veroorzaakt door een nachtelijke Israëlische luchtaanval op Hamas-doelen in Gaza-stad, op 26 december 2020, nadat terroristen in de Palestijnse enclave twee raketten hebben afgevuurd op Israëlisch grondgebied [beeldbron: Mahmud Hams/TOI]

De terreurgroep Hamas werd zaterdag geklaagd over de ‘barbaarse’ nachtelijke aanvallen door de Israëlische strijdkrachten – als reactie op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook – die volgens haar een kinderziekenhuis in de Palestijnse enclave hadden beschadigd.

Maar het Israëlische leger ontkende ronduit het ziekenhuis te hebben geraakt en zei dat exploderende Hamas-munitie dat mogelijk had gedaan.

De IDF zei dat het drie Hamas-doelen had geraakt in de vroege ochtenduren van zaterdagochtend, waaronder een raketfabriek, ondergrondse infrastructuur en een militaire post, nadat eerder op de avond twee raketten vanuit Gaza waren afgevuurd.

De nieuwssite van Ynet op zaterdag meldde dat de raketfabriek die het doelwit was van de aanvallen een belangrijke faciliteit was voor de terreurgroep, die werd gebruikt om de mogelijkheden van zijn munitie uit te testen.

Het Hamas-regime van Gaza zei in een verklaring dat de staking op de site, die zich ook naast een Pepsi-fabriek bevond, een nabijgelegen kinderziekenhuis en een centrum voor mensen met speciale behoeften had beschadigd. Medische bronnen in Gaza zeiden dat de aanvallen twee burgers ‘licht verwonden’, waaronder een kind.

Het Israëlische leger hield zaterdagmiddag echter vol dat het het ziekenhuis niet had getroffen. Het leger gaf een verklaring uit waarin het stelde:

Secundaire explosies, die werden geïdentificeerd tijdens de aanval op de raketfabriek van Hamas, worden verdacht van het veroorzaken van schade aan het nabijgelegen ziekenhuis. Hamas plaatst opzettelijk militaire doelen in het hart van dichtbevolkte gebieden, terwijl het Israëlische leger alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt om schade aan burgers en burgergebouwen te voorkomen.

Vrijdagavond werden twee raketten afgevuurd vanuit Gaza neergeschoten door het Iron Dome-antiraketsysteem. Er waren geen meldingen van verwondingen of schade. De IDF bevestigde dat de projectielen die op Israël werden afgevuurd, werden onderschept door zijn luchtverdediging.

Sirenes waarschuwden voor de inkomende raketten in verschillende Zuid-Israëlische gemeenschappen in de buurt van Gaza en stuurden bewoners naar schuilplaatsen. De waarschuwingssirenes klonken in Ashkelon, Zikim, Netiv Ha’asara en nabijgelegen steden in de regionale raad van Hof Ashkelon.

De Israëlische medische nooddiensten zeiden dat verschillende mensen werden behandeld voor shock. Vorige maand raakten twee raketten afgevuurd vanuit Gaza open gebieden langs de kust – een nabij de stad Ashdod en de andere op Palmachim Beach, ten zuiden van Tel Aviv – en veroorzaakten geen noemenswaardige schade of verwondingen.

Soldaten die het Iron Dome-luchtverdedigingssysteem bedienden, probeerden de raket neer te schieten die op Palmachim Beach was afgevuurd , die ten minste twee onderscheppingsraketten op het projectiel afvuurde, maar het niet neerschoot. Fragmenten van een onderscheppingsraket landden in de nabijgelegen stad Bat Yam en veroorzaakten kleine schade.

De raketbeschieting vorige maand kwam dagen na de eenjarige verjaardag van de moord op de Palestijnse Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata. Israël heeft drie grote campagnes gevoerd tegen terreurgroepen in de Strip sinds Hamas in 2007 de controle over het gebied overnam, samen met tientallen kleinere vuurgevechten.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF rejects Hamas claim it hit hospital, cites secondary blasts from arms stash” van 26 december 202 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel2 Palestinians hurt in retaliatory IDF strikes in Gaza” van 26 december 2020 op de site van Ynet News