Antwerpse politie en leger vallen andermaal synagoge binnen inzake corononaregels

Op zaterdagavond is de Antwerpse politie samen met soldaten van het Belgische Leger een synagoge binnengevallen waar op dat ogenblik 77 aanwezigen waren. Van de volwassenen werd hun identiteit genoteerd en ze mogen zich nog aan een fikse boete verwachten.

Het ging om de synagoge annex jongenschool van de Belzer gemeenschap in de Van Spangenstraat te Antwerpen, dat zich pal tegenover het nieuwe kantoorgebouw van DPG Media bevindt, waarin ondermeer VTM, Het Laatste Nieuws , De Morgen enz. kantoor houden.

Advocaat David Braun, die ook woordvoerder is van het Vlaamse Forum der Joodse Organisatie, en eerder een kortgeding had gewonnen waardoor ipv 5 mensen opnieuw 15 mensen op de Joodse erediensten aanwezig mochten zijn, leeft bij de Joodse gemeenschap sterk het gevoel dat zij worden geviseerd. “We voelen ons als Joodse gemeenschap geviseerd“, aldus adv. Braun.

Zo bijvoorbeeld doet het gerucht de ronde dat de honderden bewakingscamera’s die zich aan Joodse gebouwen, kantoren, synagoge ’s en scholen bevinden, thans door de politie- en veiligheidsdiensten worden gebruikt om te “tellen” hoeveel Joden er binnen en buiten gaan.

Advokaat Braun reageerde op de VRT:

Iedereen wil zijn geloof blijven belijden. Als het niet collectief kan met zeven mensen is dat zo, maar het kan ook nog op individuele basis. Op sjabbat is het moeilijk om de collectieve eredienst te laten plaatsvinden, omdat zoveel mensen hun geloof willen belijden, en is het dus op individuele basis geweest. Als die individuele gelovigen 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen, houden die zich volgens aan de coronaregels.

Wie zich niet geviseerd voelen waren de Joodse leiders van het gekende Antwerpse Forum der Joodse Organisaties (FJO) die een beperkt deel van de ca. 18.000 Antwerpse Joden vertegenwoordigt.

Jammer genoeg vond het FJO het gisteren noodzakelijk om zich te distantiëren van hun eigen bestuurslid, advocaat David Braun. Dat zal de eenheid zeker niet ten goede komen onder de tientallen Joodse organisaties in de koekenstad:

Hoewel het FJO pretendeertALLE joodse verenigingen en organisaties in het Vlaamse landsgedeelte” te vertegenwoordigen, is dat geenszins het geval. Grote Antwerpse orthodoxe en of chassidische gemeenschappen zoals Belzer, Satmar e.a. varen hun eigen koers los van het FJO. Liberale Joden enerzijds versus streng-gelovige Joden anderzijds, dàt botert blijkbaar nog altijd niet goed in Antwerpen.

Belzer Dynastie
De bewuste synagoge in de Van Spangenstraat, alwaar de Antwerpse politie op zaterdagavond binnenviel, behoort toe aan de Belzer Gemeenschap gekend als de Moisdois Chassidei Belze VZW.

Belz is een stad in Oekraïne (voorheen in Polen) waar de chassidische beweging afkomstig is en die haar hoofdsynagoge in Jeruzalem heeft. De stichter van de dynastie was rebbe Shalom Rokeach, ook bekend als de Sar Shalom, die in 1817 werd ingewijd als rabbijn van Belz en daarom de 1ste Belzer rebbe wordt genoemd.

De meerderheid van Belzer chassidim is omgekomen in de Holocaust. Hoewel sommigen erin slaagden te emigreren naar de Verenigde Staten en Israël. Sinds 1966 wordt de Belzer geleid door de 72-jarige rabbijn Yissachar Dov Rokeach die geboren is in Tel Aviv, Israël en daarmee de 5de Belzer rebbe is (plaatje hieronder).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kemal Rijken “Opnieuw teveel Joden samen in Antwerpen, Belgische minister geërgerd” van 27 december 2020 op de site van Jonet.nl

♦ naar een artikel van Rik Arnoudt “Politie legt bijeenkomst in synagoge stil: Joodse gemeenschap betwist wetsovertreding, maar is dat terecht?” van 26 december 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelBijeenkomst met 47 volwassenen en 30 kinderen stilgelegd in Antwerpse synagoge: ‘Niet in strijd met de regels’” van 26 december 2020 op de site van Het Nieuwsblad

Een gedachte over “Antwerpse politie en leger vallen andermaal synagoge binnen inzake corononaregels

  1. Regels zijn er voor iedereen en iedereen heeft zich eraan te houden………..ook de politie.

    Regelmatige controle van alléén een Joodse gemeenschap hoort hier niet bij.

    Like

Reacties zijn gesloten.