Toen sterke Hasmonese – én Joodse – vrouwen waakten over Judea en het Jodendom

Plaatje hierboven: Wonderwoman, aka de Israëlische actrice Gal Gadot, duikt in de rol van Cleopatra die in 2022 in de bioscoop zal draaien. De Egyptisch Macedonische faraoïne Cleopatra krijgt een remake van de legendarische film uit 1963, toen met Elisabeth Taylor in de hoofdrol.

Ik realiseer me wat een patriarchale samenleving wij, net als de rest van de wereld, tot voor kort waren. Helaas zijn er nog steeds veel. Maar er zijn drie heldinnen verbonden aan het recente Chanoeka viering die ik graag zou willen vieren, zelfs als het festival zelf dit jaar voorbij is.

De Hasmonese dynastie daalde na haar glorieperiode al snel af in een behoorlijk smerige verzameling agressieve en corrupte leiders, die er niet aan dachten hun eigen familierivalen gevangen te zetten of te doden.

Shalom-Zion aka Salome Alexandra
De enige stralende ster en verlossende eigenschap van de dynastie was Salome Alexandra (141-67 v.C.), ook bekend als Shlomzion (Vrede in Zion) de koningin.

John Hyrcanus (164-104 vGT), de neef van Juda Maccabee, had het Hasmonese koninkrijk uitgebreid. Salome Alexandra, afkomstig uit een adellijke familie, was getrouwd met Aristobulus, de oudste van de vijf zonen van John Hyrcanus.

Toen hij stierf, gooide Aristobulus zijn moeder en rivaliserende broers in de gevangenis, waardoor alleen Antigonos overbleef om zijn last te delen. Hij vermoordde hem al snel ook.

Amper een jaar later stierf Aristobulus (103 vGT). Zijn weduwe Salome Alexandra werd regentes en regeerde een tijdje effectief voordat ze trouwde met de broer van haar eerste echtgenoot, Alexander Yannai, en de fout maakte de macht volledig aan hem over te dragen.

Alexander Yannai was een agressieve en militaristische leider, die lokale stammen en steden binnenviel en veroverde. Hij verergerde de kloof tussen de corrupte priesterlijke sadduceeën, die hij steunde, en de meer populaire Farizeeën – de rabbijnen. Volgens de Talmoed viel hij het rabbijnse leiderschap lastig en verbood het. Shimon Ben Shetach, die tegen hem opkwam, overleefde het alleen omdat hij de broer van de koningin was.

Op zijn sterfbed vertrouwde Alexander Yannai de regering niet toe aan zijn zonen, maar aan zijn vrouw. Toen hij stierf (76 vGT) werd Salome Alexandra de regerende koningin van Judea. Samen met Shimon ben Shetach herstelde ze het rabbijnse gezag en reorganiseerde ze het Sanhedrin, dat het hoogste gerechtshof werd voor burgerlijke en religieuze zaken.

Ze slaagde erin de interne verdeeldheid van het koninkrijk vreedzaam te kalmeren en herstelde de politieke betrekkingen van de Judese staat met de buitenwereld. De Talmoed (Ta’anit, 23a) verwijst in hyperbolische termen naar de welvaart die Judea genoot onder Salome Alexandra.

Dankzij haar viel de regen alleen op Sjabbat, zodat de armen tijdens hun werkweek geen verlies leden door regen. De vruchtbaarheid van de grond was zo groot, zeiden ze, dat de tarwekorrels zo groot werden als bruine bonen, haver zo groot als olijven en linzen zo groot als gouden denarii.

Haar tweede grote fout was dat ze, zoals zoveel joodse moeders, haar twee zoons – Hyrcanus II en Aristobulus II – volledig in de watten legde. Ze installeerde haar oudste zoon Hyrcanus als hogepriester en de tweede, Aristobulus, als de militaire leider. Ze haatten elkaar.

De laatste dagen van haar regering waren tumultueus. Aristobulus probeerde de macht te grijpen en het hoge priesterschap van zijn broer te ontnemen. Na haar dood heeft de rivaliteit tussen de broers Judea zo gedestabiliseerd dat Pompeius van Rome moest ingrijpen om de macht in 63 v.C. op te leggen.

Toch kenden die middeleeuwse rabbijnen die verklaarden dat je geen vrouw een leidende positie in de joodse wet kon aanstellen, duidelijk hun geschiedenis niet. Anders zouden ze hebben geweten dat een vrouw perfect in staat is om het beter te doen dan een man.

Verwar Salome Alexandra niet met het nieuwtestamentische personage Salome, de kleindochter van Herodes de Grote. Een van de meest iconische figuren van de christelijke kunst en muziek, ze was geen aardig meisje en leefde honderd jaar lang. Ze eiste het hoofd van Johannes de Doper op een bord en danste met zeven sluiers om haar zin te krijgen. Er is een Hollywood-versie uit 1953 van het verhaal, getiteld Salome.

Plaatje hierboven: Heldinnen uit de oudheid: een voor een kozen de zeven zonen van Hannah ervoor om gedood te worden in plaats van publiekelijk varkensvlees te eten op bevel van de Griekse bezetters van Israël, zoals verteld door het boek Makkabeeën [beeldbron: Jewish Chronicle]

Hannah en haar Zeven Zonen
Maar er zijn twee andere vrouwen indirect verbonden met Chanoeka. Hannah wordt genoemd in de boeken van de Makkabeeën, waar ze ook wel bekend staat als Miriam en Solomonia.

Koning Antiochus IV Epiphanes (215-164 v.C.) arresteerde een moeder en haar zeven zonen en probeerde hen te dwingen varkensvlees te eten. Toen ze weigerden, liet hij ze een voor een martelen en vermoorden. Elk van de zoons hield een toespraak waarin hij zijn geloof bevestigde voordat hij stierf.

Hun moeder moest haar zeven zonen zien sterven, maar ze droeg het dapper. De tekst zegt dat de moeder stierf, zonder te zeggen of ze werd geëxecuteerd of stierf van verdriet. Dit is het eerste voorbeeld van martelaarschap dat verklaart waarom ze zo’n belangrijke figuur werd in de christelijke overlevering.

De Talmoed vertelt een soortgelijk verhaal (Gittin 57 b), maar met de weigering om een ​​afgod te aanbidden, vervangt de weigering om varkensvlees te eten. Rabbi Judah vertelt over de vrouw en haar zeven zonen. De naamloze koning wordt de ‘keizer’ en ‘Caesar’ genoemd – niet Antiochus. De moeder pleegde zelfmoord door zichzelf van haar dak te werpen.

Judith van Bethulia

Judith van Bethulia
En tot slot is er Judith, niet genoemd in de joodse literatuur. Haar verhaal werd verteld in het christelijke pseudo-epigrafische boek Judith.

Ze was een mooie weduwe in een tijd dat de Syrische Griekse generaal Holofernes van de Babylonische koning Nebukadnezar II 605–562 v.Chr.), haar geboorteplaats Bethulia in Judea verwoestte.

Hij probeerde haar met geweld te versieren. Ze voerde hem dronken tot hij flauw viel. Vervolgens onthoofde ze hem, smokkelde zijn hoofd weg in een mand en redde haar volk.

Het klinkt als een variatie op het verhaal van Yael en de generaal Siserah in het Boek van Rechters. Judith wordt, net als de tweede Salome, gevierd in de christelijke kunst. Kijk bijvoorbeeld hier.

Teruggaand naar de grote bijbelse vrouwen en verder via Deborah en andere profetessen, is er een krachtige traditie van sterke Joodse vrouwen. Ik stel voor dat Chanoeka nog een facelift zou kunnen gebruiken en het festival zou kunnen worden dat sterke Joodse vrouwen, bevrijding en empowerment viert.

Video: Judith of Bethulia
(een stomme film uit 1914)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeremy Rosen “Strong Hasmonean — and Jewish — Women” van 25 december 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Toen sterke Hasmonese – én Joodse – vrouwen waakten over Judea en het Jodendom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.