Palestijnse Arabieren: voor altijd jaloers, verbitterd en bekrompen

Plaatje hierboven: Een lid van de ‘Sharaka’-delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein maakt een selfie tijdens een bezoek aan de Westelijke Muur, de heiligste gebedsplaats van het jodendom, in de oude stad van Jeruzalem op 14 december 2020 [beeldbron: Ammar Awad / Reuters]

Al Jazeera heeft een opiniestuk gepubliceerd van Jalal Abukhater die zeurt over normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Abukhater ging naar de Universiteit van Dundee, Schotland, en heeft sindsdien zijn Engelse vaardigheden gebruikt om te schrijven voor Countercurrents, Electronic Intifada en meest recentelijk The Guardian. Hij woont in Jeruzalem.

In zijn Al Jazeera-stuk klaagt hij dat Emirati’s die Israël bezoeken een ‘klap in het gezicht’ zijn voor Palestijnen. Hij schrijft:

In de tweede helft van het jaar hebben een aantal Arabische staten onze collectieve ellende vergroot door hun besluit aan te kondigen om hun betrekkingen met Israël te normaliseren. Door effectief af te zien van hun vermeende toewijding om de Palestijnse zelfbeschikking [in ruil voor] geld, wapens en een paar politieke voordelen op korte termijn te steunen, hebben ze ons een duidelijke boodschap gestuurd dat ons lijden en onze strijd voor de meest fundamentele mensenrechten voor hen niet langer van belang zijn.

Als er één vaardigheid is die volledig ontbreekt in het Palestijnse DNA, dan is het wel het vermogen om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken dan vanuit hun eigen bittere gezichtspunt. Ze zijn al zo lang zo verblind dat ze gewoon niet kunnen bevatten dat er al twintig jaar een enorme verandering onder hun voeten gaande is in hoe de Arabische wereld naar hen kijkt.

Arabische leiders spraken elke dag hardop over hun steun aan Palestijnen en stelden veel anti-Israël-resoluties op in Arabische en internationale fora, maar onder de oppervlakte kon iedereen behalve de Palestijnen zelf de kloven in de relatie zien.

Arabische naties zouden honderden miljoenen dollars toezeggen voor ‘Palestina’ of ‘Jeruzalem’ en uiteindelijk slechts een klein deel betalen, of zelfs dat niet. Ze uitten hun diepe frustratie over het feit dat Palestijnen zich niet onder één leiding konden verenigen.

Ze zagen hoe de Fatah en Hamas bleven vechten, kibbelen en leden van de andere groepen zouden arresteren. Ze zagen Palestijnse leiders ‘nee’ zeggen tegen herhaalde vredesaanbiedingen van Israël. En natuurlijk zagen de Arabische naties hoe de Palestijnen bleven omgaan met Iran terwijl Iran de Arabieren van de Golf bedreigde.

Palestijnen hielden hun ogen toe hiervoor. Hun kranten berichtten zelden over deze verhalen. Hun woede over het ‘verraad’ van de VAE is meer vanwege hun eigen keuze om 20 jaar aan waarschuwingssignalen te negeren dan wat de VAE ook daadwerkelijk doet.

Voor zover de VAE niet om Palestijnen geeft, is dit duidelijk niet waar – ze hebben COVID-hulp gestuurd naar de Palestijnen, die door de PA werd afgewezen zelfs vóór de Abraham-akkoorden, maar die Hamas heeft geaccepteerd. De VAE heeft afspraken gemaakt om het Russische COVID-vaccin naar de PA-gebieden te brengen.

Meer manifestaties van Palestijnse kortzichtigheid manifesteren zich in Abukhaters opiniestuk:

De aankomst van honderden emiraten in Israël om te genieten van de historische locaties van Jeruzalem en te bidden in de Al-Aqsa-moskee, was een klap in het gezicht voor ons. Per slot van rekening kunnen miljoenen Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza wonen, slechts twee dozijn kilometer verwijderd van Al-Aqsa, alleen maar dromen van een voetstap in de moskee die de derde heiligste plek in de islam is.

Kunnen ze er alleen maar van dromen? In de afgelopen jaren heeft Israël honderdduizenden reisvergunningen afgegeven aan Palestijnen om Jeruzalem te bezoeken – en zelfs Tel Aviv! – tijdens Ramadan, en Palestijnen boven de 40 hadden niet eens een vergunning nodig. In feite heeft de PA een aantal jaren zelf Palestijnen verboden om te reizen!

Er is nog een andere ironie. Abukhater woont in Jeruzalem, wat betekent dat hij Al Aqsa elke dag kan bezoeken. Hij kan ook elke dag de rest van Israël bezoeken. En hij kan ook elke dag Ramallah bezoeken. Hij, een Arabier, heeft meer bewegingsvrijheid dan welke jood dan ook in Israël, ook joden die heilige plaatsen in Nablus of Jericho of elders willen bezoeken.

Abukhater jammert onverstoorbaar verder:

Natuurlijk waren wij, Palestijnse Jeruzalemieten, al gewend om moslimpelgrims uit Turkije, Maleisië, Indonesië of andere niet-Arabische landen met een moslimmeerderheid in Al-Aqsa te zien. Door de jaren heen hadden Palestijnen zelden problemen met deze bezoekers, omdat ze overweldigend geloven dat deze heiligste moskee niet gemonopoliseerd mag worden door een subgroep van moslims, zelfs niet onder de verwoestende omstandigheden van een bezetting. Maar de Palestijnse Jeruzalemieten accepteerden niet zo veel toeristen uit de Emiraten als anderen.

Dus wie is er onverdraagzaam? Abukhater beseft niet eens wat hij hier zegt. Burgers van landen die vrede sluiten met Israël krijgen het recht om Israël te bezoeken in verhouding tot de hechte betrekkingen. Dit hoeft niet te verbazen – het is natuurlijk.

Een Joodse vrouw werd pas twee dagen geleden vermoord, blijkbaar door Palestijnen. Er was deze week ook een Palestijnse terreuraanslag in Jeruzalem. Is het echt zo vreemd dat Israël de Palestijnse toegang tot gebieden met Joden beperkt?

Als Palestijnen zich zouden gedragen als emiraten, zouden ze een staat hebben. Als ze Joden zouden aanvaarden als inwoners van het Midden-Oosten zoals Emirati, Israël als een Joodse staat zouden accepteren en hun retorische en monetaire steun voor terroristen zouden beëindigen, zouden ze Israël ook vrijelijk kunnen bezoeken.

De vrede van Israël met de VAE en andere Arabische staten bewijst dit. Israël is niet anti-Arabisch of islamofoob – het wil vrede, veiligheid en acceptatie, en is bereid zich voorover te buigen om de Arabieren te huisvesten die daarin voorzien.

Palestijnse haat en antisemitisme en onverzettelijkheid zijn de werkelijke obstakels voor vrede. De VAE en Bahrein en Marokko bewijzen het.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinian Arabs: forever jealous, bitter and clueless” van 23 december 2020 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Palestijnse Arabieren: voor altijd jaloers, verbitterd en bekrompen

  1. Jaloers, verbitterd & bekrompen.

    De slachtoffer rol zal deze bedelende leugenaars écht geen betere toekomst brengen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.