Kristalnacht getuigenis: ‘Ten allen tijde waakzaam blijven want dit kan overal en altijd gebeuren’

Plaatje hierboven: Kristalnacht op 9 november 1938 in Duitsland, het voorspel dat leidde naar de Holocaust: de synagogen branden en Joodse winkels worden vernield. Zes weken later, op 24-25 december 1938, werd Weihnachten (Kerstmis) gevierd in Duitsland alsof er niks was gebeurd. En de wereld? Die zweeg …

Claude Springer werd geboren in Wiesbaden, Duitsland. Tijdens de Kristallnacht herinnert hij zich dat hij glas hoorde breken toen ze de winkels en de huizen binnendrongen en alles op straat gooiden. Hij zag ook de rook uit de brandende synagoge komen.

Zijn oom rende weg om de Sefer Thora (Torahrollen) te redden. Overal op straat zag hij tekenen van ‘Juden Verboten‘. In een interview met Monise Neuman van de International March of The Living, reflecteert Claude op zijn herinneringen aan de gruwelijke nacht van Kristallnacht, voorafgaand aan de wereldwijde campagne ‘Let There Be Light’ van The March of the Living.

Ik ben geboren op september 1929 in Wiesbaden, Duitsland. Ik was enig kind dat bij zijn ouders woonde op de 2e verdieping van een gebouw met 3 verdiepingen. Mijn vader was een tandarts wiens praktijk in hetzelfde gebouw was als waar we woonden.

Onder ons appartement was een kledingwinkel van een joodse familie. Mijn moeder wilde nooit meer kinderen hebben in nazi-Duitsland. Mijn familie had het geluk Duitsland te verlaten en naar Nederland te vluchten, waar we logeerden bij familievrienden.

Op 9-jarige leeftijd, na 6 weken in Nederland te zijn geweest, hadden we het geluk om op een schip genaamd de ‘New Amsterdam’ te komen en hij en zijn moeder en vader kwamen naar de VS. Claude trad in de voetsporen van zijn vader en werd tandarts.

Na mijn afstuderen aan de tandheelkundige school ging ik als officier bij het Amerikaanse leger en werd met mijn vrouw voor 2 jaar naar Duitsland gestuurd. In een kleine speling van het lot reisde mijn vrouw naar Duitsland om mij te ontmoeten op de ‘New Amsterdam’, dezelfde boot die mijn gezin naar de vrijheid bracht in de VS.

Tegenwoordig woon ik op Long Island en ben ik druk bezig met het volgen van zoomlessen in mijn synagoge en een paar keer per week dineren met zijn ‘vriendin’.

Mijn vroegste herinnering is elke woensdag met mijn Ouma (oma) naar het park gaan. We gingen wandelen en onze wandelingen eindigden altijd in hetzelfde restaurant waar ik warme chocolademelk zou drinken. De eigenaar van het restaurant gaf me sla om de konijnen in het restaurant te voeren.

Tijdens de Kristallnacht herinner ik me dat het glas kapotging toen ze de kledingwinkel onder het gezinsappartement binnendrongen en alles op straat gooiden. Ik zag rook uit de brandende synagoge komen. Ik herinner me dat mijn oom vluchtte om de Sefer Thora te redden. Ik herinner me nog goed dat heel kort na de Kristallnacht de borden ‘Juden Verboten’ op straat verschenen. Mijn ouders besloten dat het snel daarna tijd was om te vertrekken en we hadden het geluk om naar Nederland te gaan.

Kristallnacht veranderde de loop van mijn leven. We moesten Duitsland en alles wat veilig en comfortabel was verlaten voordat de nazi’s onze realiteit vernietigden. Hoewel ik hier niet de hele tijd aan denk, is het belangrijk dat ik erover praat, zodat mensen zullen luisteren en leren.

82 jaar nadat het gebeurde hoorde ik toen ik in ‘New Amsterdam’ was mensen zeggen dat zoiets als Kristallnacht en de nazi-machtsovername niet in Amerika kon gebeuren en ik hoorde andere mensen zeggen dat dit soort dingen overal en altijd weer kan gebeuren.

Dit is me al die jaren bijgebleven en daarom is het belangrijk om het verhaal te vertellen, want het kan overal en altijd gebeuren. Ik denk niet dat de wereld de lessen van Kristallnacht heeft geleerd.

Mijn boodschap voor de jongere generatie is simpel: dit kan overal en altijd gebeuren. We moeten te allen tijde waakzaam blijven en ervoor zorgen dat onze democratie is gebaseerd op respect.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe world did not learn the lessons from Kristallnacht” van 27 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.