Hamas vuurt op Kerstmis enkele raketten af; Israëlische reactie navenant

Twee raketten die vrijdagavond vanuit de Gazastrook werden afgevuurd, werden neergeschoten door het Iron Dome-antiraketsysteem. Er waren geen directe verwondingen of schade bekend.

Het Israëlische leger bevestigde dat de projectielen die op Israël werden afgevuurd, werden onderschept door soldaten die het luchtverdedigingssysteem bedienden.

Sirenes die waarschuwden voor de inkomende raketten schalden in verschillende zuidelijke Israëlische gemeenschappen in de buurt van Gaza en stuurden bewoners naar schuilplaatsen. De sirenes van Red Alert klonken in Ashkelon, Zikim, Netiv Ha’asara en nabijgelegen steden in de regionale raad van Hof Ashkelon.

Israël’s antwoord op de agressie
Israël viel de terreurgroep Hamas in Gaza zaterdagochtend vroeg aan als reactie op raketten die vrijdagavond vanuit de strook op Israël waren afgevuurd.

Vliegtuigen van de Israëlische strijdkrachten vielen Hamas-doelwitten aan, waaronder een raketfabriek, ondergrondse infrastructuur en een militaire buitenpost, zei de IDF in een verklaring:

De aanval werd uitgevoerd als reactie op raketten die vanavond vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied zijn afgevuurd. De terreurorganisatie Hamas is verantwoordelijk voor alle daden in en uitgaande van de Gazastrook, en zal de gevolgen dragen van terroristische daden tegen Israëlische burgers.

Het aan Hamas gelieerde persbureau Shehab zei dat de aanvallen in het centrale deel van de Stook plaatsvonden.

Baha Abu al-Ata
Vorige maand sloegen twee raketten afgevuurd vanuit Gaza open gebieden langs de kust – een in de buurt van de stad Ashdod en de andere op Palmachim Beach, ten zuiden van Tel Aviv – geen significante schade of verwondingen veroorzaken.

Soldaten die het Iron Dome-luchtverdedigingssysteem bedienden, probeerden de raket neer te schieten die op Palmachim Beach was afgevuurd, waarbij ze ten minste twee onderscheppingsraketten op het projectiel afvuurden, maar schoten het niet neer. Fragmenten van een onderscheppingsraket landden in de nabijgelegen stad Bat Yam en veroorzaakten kleine schade.

De raketbeschieting vorige maand kwam dagen na de eerste verjaardag van de liquidatie op 12 november 2019 van Baha Abu al-Ata, een commandant van de Al Quds Brigades, het moordeskader van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Hij werd in die functie opgevolgd door Khalil Bathani.

Israël heeft drie grote campagnes gevoerd tegen terreurgroepen in de Strip sinds Hamas in 2007 de controle over het gebied overnam, samen met tientallen kleinere vuurgevechten.


Bronnen:

♦ naar een artikel Two rockets fired from Gaza shot down over southern Israel” van 25 december 2020 en een artikelIDF strikes Hamas targets in Gaza in response to rocket fire” van 26 december 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.