Egypte geeft de Palestijnse eenheid op, sluit zijn vertegenwoordigingskantoor voor de PA in Gaza

Na bijna 14 jaar van de splitsing tussen Hamas en Fatah, lijkt het erop dat Egypte elke hoop op verzoening tussen hen heeft opgegeven.

Egypte heeft woensdag zijn vertegenwoordigingskantoor in de Gazastrook definitief gesloten. Een delegatie van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, die woensdag in de Gazastrook arriveerde, hield toezicht op het transport van de resterende meubels in het kantoor terug naar Egypte.

Egypte hield zijn kantoor bijna 14 jaar lang gesloten, maar klaar voor een snelle heropening sinds de machtsovername van Gaza door Hamas. Ongeveer vier jaar geleden stopte Egypte met het verhuren van het huis van hun consulaat-generaal in Gaza en verplaatste de inhoud naar dit kantoor aan de Al-Thawra-straat in Gazastad.

Nog maar drie maanden geleden hielden Hamas en Fatah met veel tamtam verzoeningsgesprekken in Turkije. Een groot deel van de wereld geloofde eigenlijk dat de twee groepen zich deze keer zouden verenigen; Ze kondigden zelfs een datum aan voor nationale verkiezingen. Dat viel allemaal uit elkaar, zoals het al zo vaak had gedaan.

Blijkbaar heeft Egypte er eindelijk genoeg van. Afkeer over het Palestijnse onvermogen om zichzelf te regeren is een van de redenen waarom de Arabische wereld meer openstaat voor betrekkingen met Israël.

Het is steeds onhoudbaarder geworden om Israël te boycotten om Palestijnen te steunen die het niet eens konden worden over wie hun leiders zijn. Er was geen onmiddellijke opmerking van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken over de sluiting van het kantoor.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Egypt gives up on Palestinian unity, closes its representative office to the PA in Gaza” van 25 december 2020 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Egypte geeft de Palestijnse eenheid op, sluit zijn vertegenwoordigingskantoor voor de PA in Gaza

  1. Iets wat iedereen kon zien heeft in Egypte 14 jaar geduurd.

    Deze hele ommezwaai van Egypte, Turkije etc. is allemaal te danken aan Donald Trump, Bibi Netanyahu & de leiders in de Emiraten & Bahrein die de eerste stap zetten door publiek te maken wat al jaren een open geheim was.

    Als het aan Europa had gelegen loopt het conflict nog wel een paar descennia door en dus zal het daar nog wel een tijdje duren maar ook zij zullen uiteindelijk het licht zien.

    Laten we hopen dat de nieuwe administratie in de VS het schip niet onieuw naar woelige wateren gaat sturen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.