Turkije wil relaties met Israël normaliseren onder bemiddeling van Azerbeidjan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei vrijdag dat zijn land de relatie met Israël wil verbeteren, ondanks zijn voortdurende verzet tegen het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnse Autoriteit.

In een gesprek met verslaggevers in Istanboel na het vrijdaggebed, zei Erdoğan dat de gesprekken tussen Israël en Turkije doorgaan, en hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat zijn land de banden met de Joodse staat kan versterken – een grote verschuiving in retoriek van de harde leider.

Maar Erdoğan voegde eraan toe dat Turkije het Israëlische beleid in Judea, Samaria en de Gazastrook …

[…] als onaanvaardbaar beschouwt. We hebben problemen met mensen op het hoogste niveau. Als er geen problemen waren op het hoogste niveau, hadden onze banden heel anders kunnen zijn. Het Palestina-beleid is onze rode lijn. Het is voor ons onmogelijk om het Palestijnse beleid van Israël te accepteren. Hun genadeloze daden zijn daar onaanvaardbaar.

De voorwaarden van Erdoğan als president, vanaf 2014, en als premier, van 2003 tot 2014, hebben de relatie van Turkije met Israël dramatisch zien verslechteren, en bereikten een dieptepunt in 2010, toen Turkse islamitische radicalen op MV Mavi Marmara probeerden zich een weg te banen door Israël’s veiligheidsbarrière rondom de Gazastrook.

Toen Israëlische troepen aan boord van het schip gingen, vielen de Turkse islamisten de Israëlische soldaten aan, waardoor de troepen het vuur openden en er 10 omkwamen. Deze week werd echter gemeld dat Azerbeidzjan, een land met een moslimmeerderheid ten oosten van Turkije en dat banden heeft met Israël, werkt aan het herstellen van de betrekkingen tussen Turkije en de Joodse staat.

Volgens hoge Israëlische functionarissen heeft de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev de spanningen tussen Israël en Turkije verhoogd in een recente oproep met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Turkey: ‘We want better ties with Israel’” van 25 december 2020 en een artikel van Elad Benari “Report: Azerbaijan trying to mediate between Israel and Turkey” van 24 december 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Turkije wil relaties met Israël normaliseren onder bemiddeling van Azerbeidjan

  1. Erdogan is fanatiekeling maar een geslepen politicus. Hij ziet ook wat er in de Arabische wereld aan het gebeuren is en begint zijn kompas bij te stellen waardoor het Turkse schip langzaam maar zeker kan gaan keren.

    Europa is de énige die nog fanatiek achter de palestijnse Arabieren blijft staan omdat ze anders moeten toegeven op het verkeerde paard te hebben gewed en voor de zoveelste keer gezichtsverlies lijden door hun geklungel.

    Maar dit zou eigenlijk geen probleem moeten zijn want dat doen ze al jaren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.