10.000 jaar geleden overspoelde een grote tsunami de kust van Israël en wiste alle leven uit

Plaatje hierboven: Tel Dor nabij Haïfa, ca. 7910 v.C. Aartsvader Noach heeft met zijn mobiele dierentuin de tsunami overleefd en zet weer voet op vaste grond. Rechts bovenaan zit de Leeuw van Judah likkebaardend naar al dat lekkers beneden hem te kijken. Een mooie regenboog in de Belgische driekleur, siert het firmament. Eind goed, al goed.

Onderzoekers zeggen dat ze bewijs hebben gevonden van een enorme tsunami die bijna 10.000 jaar geleden de Middellandse Zeekust van Israël trof, waardoor mogelijk elk bewijs van menselijke bewoning in nederzettingen die het zwaarst werden getroffen door de golf, werd weggevaagd.

De enorme golf werd geschat op 15 tot 40 meter hoog en werd waarschijnlijk veroorzaakt door een grote aardbeving in het gebied, schreven onderzoekers in een paper gepubliceerd door het online tijdschrift PLOS One op dinsdag. De studie werd geleid door een Israëlische onderzoeker aan de Universiteit van Californië, San Diego, in samenwerking met onderzoekers van de Utah State University en de Universiteit van Haifa.

De golf zou hebben toegeslagen in het gebied van Tel Dor – een oude nederzetting op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Haifa – tussen 9.910 en 9.290 jaar geleden, Waardoor het de vroegst bekende tsunami in de oostelijke Middellandse Zee zou worden.

Als onderdeel van hun algemeen onderzoek naar het kustgebied, vonden de wetenschappers marien sediment, waaronder zeeschelpen en zand, in een gebied dat ver landinwaarts lag op het moment dat de gebeurtenis zou hebben plaatsgevonden. Ze denken dat deze laag alleen gedumpt kan zijn door een tsunami.

Ons project richt zich op het reconstrueren van oude klimaat- en milieuveranderingen van de afgelopen 12.000 jaar langs de Israëlische kust; En we hebben er nooit van gedroomd bewijs te vinden van een prehistorische tsunami in Israël,” zei hoofdonderzoeksauteur Gilad Shtienberg in een rapport over de bevindingen op de nieuwswebpagina van UCSD.

De tsunami die werd blootgelegd, bleek de afgelopen 6000 jaar aanzienlijk groter te zijn dan andere tsunami’s in het gebied. De meeste van de geregistreerde tsunami’s spoelden niet meer dan een paar honderd meter landinwaarts, maar men nam aan dat deze golf tussen 1,5 en 3,5 kilometer had afgelegd.

Aangenomen werd dat een aardbeving langs het Dead Sea Fault System de oorzaak van de tsunami was. Onderzoekers zeiden dat de golf de reden kan zijn dat het verrassend moeilijk was om bewijs te vinden van dorpen of mensenlevens tussen 10.000 en 12.000 jaar geleden in het gebied, omdat de tsunami het misschien heeft weggevaagd.

“We kunnen niet zeker weten waarom mensen daar niet woonden, op een plek die anders overvloedig aanwezig was met bewijzen van vroege menselijke bewoning en het begin van het dorpsleven in het Heilige Land”, zei Thomas Levy, een andere auteur van de krant.

“Is de omgeving te veranderd om in leven te blijven? Maakte de tsunami deel uit van hun culturele kennis – vertelden ze verhalen over deze vernietigende gebeurtenis en bleven ze weg? We kunnen het ons alleen maar voorstellen”, zei hij op de mediawebsite van de universiteit. Tegen het einde van het Neolithicum, rond 5.000 v.C. werd het getroffen gebied weer gecultiveerd, zei Levy.

Plaatje hierboven: Een kleine kopij van de Ark van Noach is aangespoeld in Batticaloa, Sri Lanka. Op 26 december 2004 vond  voor de westkust van Noord-Sumatra, Indonesië, een zware aardbeving plaats die werd gevolgd door de tsunami van wel 30 meter hoog. De ravage was enorm en naar schatting werden 227.898 mensen in 14 verschillende landen gedood.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Tsunami swept Israel coast 10,000 years ago, may have erased signs of human life” van 24 december 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “10.000 jaar geleden overspoelde een grote tsunami de kust van Israël en wiste alle leven uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.