Een 7de eeuws souvenir ontdekt van een lam van Bethlehem voor christen pelgrims

Geloof is een ongrijpbare macht, een intens persoonlijke verbinding met iemands overtuigingen. Voor velen komt religieus geloof tot uiting in de items die ze dicht bij zich houden – een boek, een gebedskaart, een sieraad. Voor katholieken kan het een bijbel of een rozenkrans zijn.

Een unieke penning, wellicht gebruikt als religieuze talisman of geluksbrenger, uit het Byzantijnse tijdperk van Jeruzalem (ca. 324 tot 637 na C.) met het kindje Jezus werd onlangs onthuld door het Israel Museum in Jeruzalem, dat teruggrijpt naar een tijd voordat een pandemie pelgrims ervan weerhield om tijdens Kerstmis in Bethlehems Geboortekerk te verdringen.

Eulogia, Grieks voor gezegende voorwerpen, waren kleine souvenirs die vroege christenen verzamelden tijdens hun pelgrimstochten naar het Heilige Land. Het teken stelt een kerststal voor, met het kindje Jezus in het midden in een wieg, een stier en een ezel boven hem.

Het was waarschijnlijk van een pelgrim die Bethlehem in de 6e of 7e eeuw n.C. Bezocht, gezien de architectonische stijl van de Geboortekerk die op het lofrede is afgebeeld, zei Morag Wilhelm, assistent-curator van Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse archeologie in het museum.

Wilhelm vond de token, die ongeveer zo groot is als een moderne 10-agora-munt, in een collectie die aan het museum is nagelaten door de Israëlische archeoloog Dan Barag, een professor aan de Hebreeuwse Universiteit die in 2009 is overleden.

Plaatje hierboven:  De Kerk van de geboorte van Jezus Christus in Bethlehem, werd op 28 juni 2012 door UNESCO opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van… ‘Palestina’!

De afbeelding van de geboorte van Jezus tegen de scène van de H. Geboortekerk in Bethlehem geeft aan dat de penning een aandenken was aan een pelgrimsbezoek aan de heilige plaats, en mogelijk een souvenir voor een speciale religieuze ervaring die iemand daar heeft gehad.

Religieuze amuletten of penningen waren in die tijd heel gewoon, zei Wilhelm, bedrukt met scènes uit het leven van Jezus dat plaatsvond op een bepaalde plaats, waaronder zijn geboorte, de kruisiging en de doop in de Jordaan.

Gemaakt van de aarde van heilige plaatsen, hadden de penningen ook een beschermende en herstellende waarde. De schraapmarkeringen die vaak op de zachte randen van de token verschijnen, worden gevuld met stof, dat vervolgens met vloeistof wordt gemengd en als medicijn wordt ingenomen.

Hoewel het niet langer religieus gethematiseerd of genezend is, bestaat het idee van munten als aandenken nog steeds, in de vorm van medaillons in de cadeauwinkel of geperste souvenirs die populair zijn bij veel Amerikaanse attracties. ‘Ik hou van de continuïteit die in dit stuk wordt vertegenwoordigd’, zei Wilhelm. ‘Pelgrims zijn hier meestal, en als ze naar Israël komen, halen ze nog steeds souvenirs op, nemen ze water mee uit de Jordaan en doen ze dezelfde dingen die ze vroeger deden.’

Pelgrims maken al sinds de 4e eeuw de reis naar het Heilige Land om religieuze plaatsen te bezoeken en te bidden. Het hoogtepunt van de reis is vaak een bezoek aan de Kerk van het Heilig Graf van Jeruzalem, waar volgens de traditie Jezus werd gekruisigd, begraven en herrezen. De Geboortekerk van Bethlehem, gebouwd over de grot waarvan christenen geloven dat de kribbe waar hij werd geboren, staat op de tweede plaats.

De ouders van Jezus, Maria en Jozef, komen niet voor in dit specifieke teken, zoals gewoonlijk in dergelijke scènes. In plaats daarvan worden de figuren getoond in een indrukwekkende architectonische structuur die waarschijnlijk de grot in de Geboortekerk vertegenwoordigt zoals die eruit zag in de 6e en 7e eeuw na. C. Twee pilaren erboven ondersteunen een boog, met een grote lamp aan de bovenkant.

Hoewel dit soort penningen niet ongebruikelijk waren, is de iconografie van dit item uniek, zei Wilhelm, terwijl hij een vergelijkbaar exemplaar noemde dat te zien was in het British Museum in Londen. De opname van de Geboortekerk met de plaats van Christus ‘geboorte is ongebruikelijk en brengt de gebeurtenis van de heilige geboorte over, zei Wilhelm, evenals de ervaring van de pelgrims bij het bezoeken van de Geboortekerk, waar het visioen van het kind Jezus zelf wordt aan de vrome geopenbaard.

“Het is een object dat me raakt,” zei Wilhelm. “Normaal gesproken zouden er tijdens Kerstmis tienduizenden christelijke pelgrims in Israël zijn. Ze komen naar het museum om de Dode Zeerollen te bekijken en om naar dergelijke voorwerpen uit het leven van Jezus te zien.”

Plaatje hierboven: De Hagia Sophia (Ayasofya in het Turks) was een typische Byzantijnse kerk. Gebouwd in 537 na C. was Constantinopel de hoofdstad van de Oosterse Christen Orthodoxe Kerk. Tussen 1204 en 1261 diende ze korte tijd als een Rooms-Katholieke kathedraal. In 1453 werd de Hagia Sophia veroverd door de islamitische Ottomaanse Turken. Constantinopel werd Istanboel en de Byzantijnse kathedraal kreeg er een aantal minaretten bij en werd prompt een moskee. Tussen 1935 en 2020 was de kathedraal een museum totdat president Recip Erdogan naar aanleiding van de 567ste verjaardag van de val van Constantinopel, op 10 juli 2020 er opnieuw een moskee van maakte.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jessica Steinberg “Ancient souvenir was a pocket-sized lamb of Bethlehem for Christian pilgrims” van 24 december 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.