Israëlische rechtbank legt Ukraine Airlines een boete op voor antisemitische uitlatingen

Een Israëlische rechtbank heeft Ukrainian Airlines bevolen om schadevergoeding te betalen aan passagiers die zeiden dat werknemers op hun kosten antisemitische grappen maakten.

De uitspraak van deze week door de Rishon Lezion Small Claims Courts betrof een rechtszaak die vorig jaar werd aangespannen door twee passagiers die zeiden dat twee vrouwelijke stafmedewerkers van de UIA op 24 april 2019 vroegen “waarom hebben de Joden zulke problemen met betalen” en zeiden “slechts 60 euro’s en de Joden willen niet betalen” tijdens het instappen in Wenen, Oostenrijk.

Ukrainian Airlines kreeg de opdracht om elk van de twee aanklagers $ 1.554 aan schadevergoeding te betalen, meldde de Israëlische krant Globes dinsdag, hoewel het ontkende dat hun personeel de opmerkingen had gemaakt.

Volgens de uitspraak maakten de medewerkers de opmerkingen nadat de twee passagiers voorwerpen van hun handbagage naar de ruimbagage hadden overgebracht om geen toeslag te betalen, oordeelde de rechtbank. Er ontstond een ruzie, de passagiers misten hun vlucht, moesten een nieuwe kopen voor $ 1.000 en werden 24 uur gescheiden van de ruimbagage.

De luchtvaartmaatschappij zei dat de passagiers hun vlucht hadden gemist omdat ze erop hadden aangedrongen de toeslag te vermijden en onbeleefd waren tegen het grondpersoneel.

Sinds de val van het communisme vliegen jaarlijks vele duizenden orthodoxe joden met Ukrainian Airlines naar joodse erfgoedlocaties in Oekraïne, waaronder de stad Uman. Racistische incidenten waarbij de firma en Joodse passagiers betrokken zijn, zijn uiterst zeldzaam.

Plaatje hierboven: Uman, Oekraïne, 21 september 2017. Ultraorthodoxe chassidische joodse pelgrims bidden bij het graf van Rabbi Nachman van Breslov tijdens de viering van de Rosh Hashanah-feestdag, het Joodse Nieuwjaar [beeldbron: Reuters/Valentyn Ogirenko]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Israeli court orders Ukrainian Airlines to pay $3,100 for employees’ anti-Semitic remarks” van 23 december 2020 en een artikelAnti-Semitic incidents decreased by 27% in Ukraine in 2019, Jewish group says” van 20 januari 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Michal Raz-Chaimovitz “Israeli court makes Ukraine Airlines pay for racial abuse” van 22 december 2020 op de site van Globes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.