Geen kerst in Gaza: Hamas onder vuur na verbod van vieringen

Plaatje hierboven: Een kerstboom mét Kerstman werd opgemerkt in het ‘Maldev Gaza’-café, op een strand in Gaza-stad, 21 december 2020 [beeldbron: Reuters / Mohammed Salem]

Een uitgelekte Hamas-memo waaruit blijkt dat de heersende islamistische groepering in Gaza de kerstvieringen onder de moslimmeerderheid van Gaza wilde beteugelen, heeft de kleine christelijke gemeenschap van de enclave in de aanloop naar de feestdag van streek gemaakt.

Vertaling: “Een document dat door het ministerie van godsdienstige zaken van Hamas gisteren over het verbieden van Kerstmisvieringen wordt uitgegeven. Het is totaal absurd en heeft tot doel de sociale cohesie tussen moslim- en christelijke Palestijnen te schaden. Het is een enorme mislukking, waarvoor Hamas zich moet verontschuldigen bij onze medechristenen.”

Het document van het Ministerie van Religieuze Zaken, gedateerd 15 december, riep op tot ‘activiteiten van het directoraat van prediking en spirituele begeleiding om de interactie met Kerstmis te beperken‘.

Het lek is afgelopen weekend openbaar geworden en heeft Palestijnse christenen van streek gebracht. ‘We hebben de wereld een voorbeeld gegeven door geen sektarische problemen te hebben, daarom waren we erg overstuur‘, zei Samer Tarazi, een christelijke journalist in Gaza. Hij zei dat christenen gewoon wilden dat het leven doorging ‘zoals normaal’.

De Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem, Atallah Hanna (plaatje hierboven), noemde de memo ‘opruiend’, maar zei dat het ‘onze eenheid en goede relaties niet zal schaden’. Hamas zei dat de reactie overdreven was en dat het er alleen voor wilde zorgen dat moslims christelijke feestdagen markeerden in overeenstemming met de islamitische wet.

Het was nooit de bedoeling om christenen te beledigen of hun vermogen om hun religieuze rituelen te vieren en uit te voeren te beperken‘, zei Bassem Naim, een Hamas-ambtenaar.

Het ministerie, dat belast is met het runnen van de moskeeën in Gaza en het verzorgen van islamitische en christelijke aangelegenheden in de kuststrook, bracht snel een verklaring uit waarin stond dat christenen ‘het recht hebben om hun religieuze vieringen te houden en dat ze niet beledigd of beperkt mogen worden.

De verklaring voegde eraan toe: ‘Net zoals moslims worden geboden om schendingen van (islamitische wet) op islamitische feestdagen te vermijden, is het des te meer reden voor hen om (dergelijke schendingen) te vermijden tijdens de feestdagen van anderen.

Het komt zelden voor dat religieuze spanningen in Gaza overslaan naar het publieke domein. Terwijl slechts ongeveer 1% van de bevolking van de Palestijnse gebieden als geheel christen is, is het percentage zelfs nog kleiner in Gaza, waar ongeveer 1.000 voornamelijk Grieks-orthodoxe christenen zijn onder bijna 2 miljoen moslims.

De christelijke gemeenschap was al boos dat de festiviteiten beperkt zullen blijven vanwege de coronavirus-pandemie. Christenen in Gaza kunnen dit jaar hun gebruikelijke kerstreizen naar Bethlehem niet maken vanwege de toegenomen reisbeperkingen van COVID-19.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Riham Darwish “‘Geen kerst in Gaza’ :Hamas Govt onder vuur na gelekte officiële document toegezegd aan vieringen te verbieden” van 20 december 2020 op de site van Albawaba

♦ naar een artikel Leaked Hamas Christmas Memo Causes Christian Dismay in Gaza” van 23 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogSchurkenbende van Hamas verpest andermaal Kerstmis in Gaza zonder dat de media het opmerken” van 21 december 2020

Een gedachte over “Geen kerst in Gaza: Hamas onder vuur na verbod van vieringen

  1. De geboorte van baby Jehoshua is in Gaza nog nooit zo uitbundig gevierd als tijdens de ‘bezetting’, iets wat door Hamas als PR stunt jaarlijks word voortgezet.

    De ooit grote Christelijke gemeenschap is in het Islam enclave totaal ingeschrompeld sinds hun vrienden, de palestijnen, daar de macht hebben…….en nee, dat heeft niets met Israel te maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.