VS: Democratische Partij maant Joe Biden aan het nucleaire Iran akkoord opnieuw te steunen

Plaatje hierboven: Peking, 18 mei 2019. Hartelijke ontvangst door de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi van zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif [beeldbron: Xinhua]

Een groep van 150 parlementsleden van Democratische Partij hebben op woensdag een brief ondertekend aan de verkozen president van de VS, Joe Biden, waarin zijn hun steun uitspreken voor hernieuwde diplomatie om het nucleaire programma van Iran te stoppen en terug te draaien.

In de brief wordt steun betuigd aan het feit dat zowel Iran als de VS terugkeren naar de naleving van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de officiële naam voor de nucleaire deal met Iran van 2015:

Met betrekking tot Iran zijn we het erover eens dat diplomatie de beste manier is om het nucleaire programma van Iran te stoppen en om te keren, de spanningen in de regio te verminderen en de herintreding van ons land in de internationale gemeenschap te vergemakkelijken.

De brief vervolgt met:

We zijn eensgezind in onze steun voor het snel nemen van de nodige diplomatieke stappen om de beperkingen op het nucleaire programma van Iran te herstellen en zowel Iran als de Verenigde Staten terug te brengen naar naleving van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) als uitgangspunt voor verdere onderhandelingen.

De brief stelt dat de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump van ‘maximale druk’ op Iran …

… Iran heeft achtergelaten met een onbeperkt nucleair programma, het andere kwaadaardige gedrag van Iran niet effectief heeft aangepakt en de kans op gewelddadige confrontaties en conflicten aanzienlijk heeft vergroot. Dit onsamenhangende en provocerende beleid heeft de regionale spanningen en aanvallen op onze soldaten en onze partners vergroot en de Iraanse hardliners aangemoedigd. Als gevolg hiervan blijft het risico van mogelijk verwoestende rekenfouten onnodig hoog. Multilateraal opnieuw inzetten op het voorkomen van de ontwikkeling van een Iraans kernwapen en het opnieuw openen van communicatiekanalen zijn essentieel om deze gevaarlijke ontwikkelingen te keren.

De brief gaat verder:

De eenzijdige terugtrekking van de Trump-regering uit het internationaal onderhandelde en door de VN goedgekeurde JCPOA ondermijnde wereldwijde inspanningen op het gebied van non-proliferatie, verstoorde de Amerikaanse relaties met belangrijke bondgenoten, verminderde het Amerikaanse leiderschap en de invloed en verminderde de invloed van de VS bij het aanpakken van andere nationale veiligheidsproblemen met Iran.

De Democratische parlementsleden waarschuwen in de brief:

De andere destabiliserende activiteiten van Iran in de regio, zoals de steun voor terrorisme, de ontwikkeling van ballistische raketten, schendingen van de mensenrechten tegen de eigen bevolking en het vasthouden van buitenlandse politieke gevangenen, waaronder Amerikanen, rechtvaardigen sterke en gecoördineerde internationale diplomatie. Het JCPOA verhindert niet dat wij deze destabiliserende activiteiten kunnen aanpakken. Een ongeremd Iraans nucleair programma zou deze andere bedreigingen van Iran verergeren en een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten uitlokken.

De brief besluit met:

Wij onderschrijven ten zeerste uw oproep aan Iran om terug te keren naar de strikte naleving van de nucleaire deal, de Verenigde Staten om zich opnieuw bij de overeenkomst aan te sluiten en de daaropvolgende vervolgonderhandelingen. We begrijpen dat het terugkeren naar de overeenkomst de selectieve opheffing van sommige sancties en een strikte uitvoering vereist om verifieerbaar de Iraanse naleving te verzekeren.

Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de deal van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump uit de overeenkomst in mei 2018.

Biden heeft een andere benadering van de deal met Iran gekozen dan Trump en heeft de wens geuit om zich opnieuw bij de deal aan te sluiten. Hij vertelde onlangs aan The New York Times dat hij dat zou doen als Iran zich eraan zou houden.

Plaatje hierboven: Iran, juli 2020. De huidige president van Iran Hassan Rouhani, op bezoek in de nucleaire opwerkingsfabriek van Natanz, Iran [beeldbron: GR]

Iran: ‘geen onderhandelingen’
De Iraanse regering heeft de mogelijkheid uitgesloten om opnieuw te onderhandelen over de nucleaire deal, omdat ze vijf jaar geleden volledig in detail is besproken en niet opnieuw hoeft te worden onderhandeld.

Ali Rabiei, een woordvoerder van de Iraanse regering, zei op 9 december 2020:

Het JCPOA is vijf jaar geleden uitvoerig besproken en behoeft geen heronderhandeling. Er mogen geen nieuwe leden toetreden tot de nucleaire deal van 2015.

Eerder, op donderdag 3 december, had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif benadrukt dat zijn land niet zal instemmen met het opnieuw onderhandelen over de nucleaire deal van 2015 die het met wereldmachten heeft ondertekend.

Minister Zarif drong er bij de verkozen president van de VS Joe Biden op aan om af te zien van wat hij omschreef als het ‘schurken’-gedrag van Washington.

De Verenigde Staten moeten stoppen, de Verenigde Staten moeten stoppen met het schenden van het internationaal recht. Het vereist geen onderhandelingen. We zullen niet opnieuw onderhandelen over een deal waarover we hebben onderhandeld.

Hij voegde eraan toe dat westerse mogendheden naar hun eigen gedrag moeten kijken voordat ze Iran bekritiseren:

Vorig jaar verkocht het Westen aan de Perzische Golf meer wapens dan aan enig ander deel van de wereld. Aan deze regio werd voor meer dan $ 100 miljard aan wapens verkocht. Is het Westen klaar om dit kwaadaardige gedrag te stoppen?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “150 Democrats urge Biden to rejoin Iran deal” van 24 december 2020 en een artikelIran rules out renegotiating nuclear deal” van 9 december 2020 en een artikelIranian FM: We will not renegotiate nuclear deal” van 4 december 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “VS: Democratische Partij maant Joe Biden aan het nucleaire Iran akkoord opnieuw te steunen

  1. Het ging net allemaal de goede kant uit maar met Biden aan het roer gaat de wereld weer hélemaal de foute richting uit.

    De foute regimes in het MO lachen zich helemaal suf over dit soort domme linkse Amerikanen & Europeanen die je alles kunt wijsmaken.

    Praat over vrede & mensenrechten, overgoten met een anti Israel sausje………en onze Westerse politici vragen hoe ze hen van dienst kunnen zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.