De 2-statenoplossing van Trump mag niet zomaar worden weggegooid

Het vermogen van een vertrekkende president om beslissingen te nemen om de toekomstige acties van zijn opvolger te beïnvloeden – zelfs nu hij het Witte Huis verlaat in de laatste weken van zijn presidentschap – werd dramatisch geïllustreerd op 23 december 2016 toen Amerika geen veto uitte tegen Resolutie 2334 van de Veiligheidsraad.

Toenmalige Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken secretaris, John Kerry, legde uit waarom de regering Obama-Biden die beslissing had genomen aan de vooravond van de overdracht aan de regering Trump-Pence:

Uiteindelijk konden we niet met een goed geweten de meest extreme elementen van de kolonistenbeweging beschermen. Terwijl het probeert de tweestatenoplossing te vernietigen. We konden niet met een goed geweten een oogje dichtknijpen voor Palestijnse acties die haat en geweld aanwakkeren. Het is niet in het belang van de VS om iemand aan beide kanten te helpen een eenheidsstaat te creëren. En we kunnen ze misschien niet stoppen, maar er kan niet van ons verwacht worden dat we ze verdedigen. En het is zeker niet de rol van welk land dan ook om tegen zijn eigen beleid te stemmen. Daarom hebben we besloten om de VN-resolutie, die duidelijk maakt dat beide partijen maatregelen moeten nemen om de tweestatenoplossing te redden, niet te blokkeren zolang er nog tijd is. En we hebben deze beslissing niet lichtvaardig genomen.

Kerry deed er alles aan om erop te wijzen dat Amerika niets te maken had met het opstellen van Resolutie 2334:

De Verenigde Staten hebben deze resolutie niet opgesteld of ingediend, en wij hebben hem ook niet naar voren gebracht. Het is opgesteld door Egypte – ik denk dat die werd opgesteld en geïntroduceerd werd door Egypte, een van Israëls beste vrienden in de regio, in coördinatie met de Palestijnen en anderen. Uiteindelijk waren we het niet eens met elk woord in deze resolutie. Er zijn belangrijke kwesties die niet voldoende of zelfs helemaal niet worden aangepakt. Maar we konden niet met een goed geweten een veto uitspreken over een resolutie die geweld en opruiing veroordeelt en herhaalt wat al lange tijd de overweldigende consensus en internationale kijk op nederzettingen is en roept de partijen op constructieve stappen te nemen om de tweestatenoplossing aan de realiseren.

Onthouding van – in plaats van vetorecht – omtrent Resolutie 2334 – wanneer daarin belangrijke kwesties niet of voldoende werden aangepakt – was onverantwoord. Kerry liet zien hoe (opzettelijk?) de vertrekkende Obama-Biden-regering niet in contact stond met de bedoelingen van president-elect Trump:

President Obama en ik weten dat de aankomende regering heeft aangegeven dat ze misschien een andere weg inslaan, en stelde zelfs voor om te breken met het al lang bestaande Amerikaans nederzettingenbeleid, Jeruzalem, en de mogelijkheid van een tweestatenoplossing. Dat is aan hen om te beslissen. Dat is hoe we werken. Maar we kunnen – met een goed geweten – niets doen en niets zeggen als we zien dat de hoop op vrede wegglijdt. Dit is een tijd om op te komen voor het goede. We weten al lang hoe twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar leven, eruit zien. We moeten niet bang zijn om dat te zeggen.

Kerry vertelde in het bijzonder de voormalige premier van Israël, Peres, die hem vertelde: “Het oorspronkelijke mandaat gaf de Palestijnen 48 procent, nu is het gedaald tot 22 procent. Ik denk dat 78 procent genoeg voor ons is.”

Dat was revisionistische geschiedenis en pure onzin: het oorspronkelijke mandaat gaf de Arabieren 78% – en dat is wat ze hebben, 78% (Jordanië) – en beloofde de Joden een nationaal huis in de resterende 22% – tot 17% (Israël tot De Zesdaagse Oorlog); de resterende slechts 5% bestond uit Gaza, Judea en Samaria.

Het vredesplan van Trump biedt een gedetailleerde en alomvattende tweestatenoplossing, die bedoeld was als onderhandelingspunt:

♦ Israël: met zijn huidige grenzen uitgebreid tot soevereiniteit over 30% van Judea en Samaria onmiddellijk

♦ Een gedemilitariseerde Palestijnse Arabische staat die Gaza en 70% omvat van Judea en Samaria op voorwaarde dat het afziet van terreur en bereid is vrede te sluiten met de Joodse Staat, met een testperiode van vier jaar voordat het wordt opgericht.

Het plan van Trump vernietigen om verder te gaan en Terug naar Af te gaan zou het toppunt van dwaasheid zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Trump’s two-state solution should not be trashed” van 23 december 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “De 2-statenoplossing van Trump mag niet zomaar worden weggegooid

  1. Wanneer je correct politiek handelen verwisselt met mislukte politieke ideologie & mantra’s, is het foute boel…….en dit gaan we onder Biden & co waarschijnlijk meemaken.

    Europa zit al te wachten wanneer ze kan meeliften.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.