Aftredend ICC-aanklager beschuldigt Amerikaanse en Israëlische regimes van ‘oorlogsmisdaden’

De vertrekkende aanklager van het Internationaal Strafhof heeft maandag de sancties opgelegd die de regering-Trump haar heeft opgelegd na een onderzoek naar vermeende Amerikaanse en Israëlische ‘oorlogsmisdaden’.

Fatou Bensouda in haar laatste toespraak voor een jaarlijkse bijeenkomst van de lidstaten van de rechtbank voordat ze volgend jaar haar ambt verlaat, merkte op dat de rechtbank en haar openbaar ministerie “in het afgelopen jaar zijn onderworpen aan ongekende en volstrekt onaanvaardbare bedreigingen, aanvallen en sancties.

In september kondigde staatssecretaris Mike Pompeo een bevriezing aan van activa die in de VS worden aangehouden of onder de Amerikaanse wetgeving vallen door Bensouda en het de voorzitter van de rechtbank, Phakiso Mochochoko.

Eerder dit jaar hebben de VS een reisverbod opgelegd aan Bensouda en andere rechtbankfunctionarissen die Amerikaanse soldaten en inlichtingenfunctionarissen en die van geallieerde naties, waaronder Israël, onderzoeken voor mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan en elders.

Bensouda zei dat de maatregelen een aanval waren op de rechtbank en haar lidstaten en “een gevaarlijk precedent vormden voor een op regels gebaseerd internationaal systeem … Ik hoop oprecht dat de VS hun agressieve beleid van antagonisme tegenover de rechtbank omkeert. Niemand wint van zulke aanvallen.

Het is nog niet duidelijk hoe de gekwelde relatie tussen de VS en de mondiale rechtbank zal veranderen wanneer de verkozen president Joe Biden volgend jaar aantreedt. Washington is lang op zijn hoede geweest voor de rechtbank en het bereik van zijn macht.

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton ondertekende het Verdrag van Rome waarmee de rechtbank op 31 december 2000 werd opgericht, maar president George W.Bush deed afstand van de ondertekening en vreesde dat Amerikanen om politieke redenen oneerlijk zouden worden vervolgd.

Human Rights Watch heeft Biden opgeroepen de sancties te schrappen en drong er tijdens de vergadering die maandag van startte bij de 123 lidstaten van de rechtbank op aan “de kans te grijpen van een aankomende Amerikaanse regering om de verwachtingen kenbaar te maken dat de VS met de rechtbank in gesprek zullen gaan op een manier die respecteert Het Statuut van Rome van de rechtbank, de mondiale rechtsstaat en de toegang van slachtoffers tot de rechter.”

Onderdeel van de agenda voor de vergadering van de lidstaten van de rechtbank van deze week is het kiezen van een opvolger voor Bensouda, die haar negenjarige ambtstermijn nadert. Het is niet duidelijk of het selectieproces tijdens de vergadering zal worden afgerond of doorgeschoven naar volgend jaar. Bensouda zei dat ze ernaar streefde de overdracht aan haar opvolger medio 2021 af te ronden.


Bronnen:

♦ naar een artikelICC prosecutor slams sanctions for probing U.S., Israeli ‘war crimes‘” van 14 december 2020 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Aftredend ICC-aanklager beschuldigt Amerikaanse en Israëlische regimes van ‘oorlogsmisdaden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.