Belgische toestanden in Israël: Voor de 4de keer in 2 jaar opnieuw naar de stembus

Minder dan 24 uur nadat het compromis tussen de Likud en Blauw & Wit niet werd aangenomen in de Knesset, werd de 23ste Knesset op dinsdag om middernacht officieel ontbonden na een korte ambtsperiode.

De 23e Knesset werd beëdigd op 16 maart 2020 en diende iets minder dan een jaar en een maand, nadat de begrotingswet voor 2020 niet was goedgekeurd, zelfs niet na een verlenging waartoe besloten was als onderdeel van het zogenaamde ‘Hauser-compromis’.

Knesset-voorzitter Yariv Levin zei kort voordat de Knesset officieel werd ontbonden:

Om middernacht eindigt het mandaat en aangezien de staatsbegroting voor 2020 niet is goedgekeurd, kondig ik de ontbinding van de 23e Knesset aan. We bevinden ons in een complexe en uitdagende periode, maar toch een van de vele controverses. De controverse die bij het publiek heerst, kwam natuurlijk ook hier in dit gebouw tot uiting. We beginnen aan een moeilijke verkiezingscampagne. Ik roep een ieder van ons, en ieder van de burgers van Israël, op om af te zien van escalerende spanningen en al het mogelijke te doen zodat de verkiezingscampagne ordelijk en zonder geweld wordt gevoerd en beëindigd. Ik dank alle leden van de Knesset, de Knesset-directie en de Knesset-staf voor de grote inspanning om een ​​parlementaire routine te behouden onder de gecompliceerde omstandigheden van deze uitdagende periode.

De vertrekkende Knesset zag de voortzetting van de politieke crisis die ervoor zorgde dat elk van de twee Knessets die eraan voorafgingen, minder dan zes maanden in functie waren, en de verkiezingscampagne die haar ambtsperiode beëindigt, is de vierde verkiezing in minder dan twee jaar in Israël.

Tijdens de huidige Knesset werd een nieuwe regering gevormd, de 35e regering en de vijfde regering onder leiding van premier Binyamin Netanyahu, maar sinds haar oprichting heeft de regering niet goed kunnen functioneren.

De huidige regering werd gevormd als een roterende regering onder leiding van Netanyahu en Benny Gantz in een speciale procedure, in overeenstemming met een wijziging van de basiswet van de regering die specifiek werd uitgevaardigd voor de oprichting ervan, en werd verondersteld een situatie te voorkomen waarin één partij probeert de overeenkomst te schenden.

De wet is echter zo geformuleerd dat er één maas in de wet overblijft, die betrekking heeft op een situatie waarin de staatsbegroting niet wordt goedgekeurd, en het is deze maas in de wet die Netanyahu in staat stelde een situatie te creëren waarin de Knesset oplost. Desondanks gaat het premierschap niet over op Gantz.

De verkiezingen voor de 24e Knesset vinden plaats op 23 maart 2021, tenzij … in de komende dagen anders wordt beslist.

Voor de 4de keer naar de stembus
Bibi krijgt er maar geen genoeg van …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch”The fourth time in two years: 23rd Knesset dissolved, Israel going to elections” van 22 december 2020 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Belgische toestanden in Israël: Voor de 4de keer in 2 jaar opnieuw naar de stembus

  1. Ik denk dat we Bibi, aka de kat met de negen levens, nog lang als premier zullen zien. Er is gewoon niemand die hem kan vervangen. Nu Biden in januari aan zijn rol begint heeft Israël meer dan ooit Netanyahu nodig om weerwerk te bieden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dt verstands huwelijk was vanaf de éérste dag op weg naar de scheiding.

    Bennie Gantz met zijn partij waren een stelletje amateurs die een coalitie binnen een coalitie trachten te vormen en worden nu terecht weggevaagd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.