De EU moet dringend opkomen voor de mensenrechten die zij verkondigt

Plaatje hierboven: Dwangarbeid voor ca/ 570.000 Oeigoeren in Xinjiang. Goedkope Chinese textiel overspoelt de Europese markt. 75% kans dat het kleedje dat u voor een prikje kocht bij P & C of de C & A door Oeigoerse dwangarbeiders werd geproduceerd [beeldbron: France 24]

Er is nieuw bewijs dat China ernstige mensenrechtenschendingen begaat tegen Oeigoeren in Xinjiang. Nieuw bewijs suggereert dat Oeigoeren, behalve dat ze worden vastgehouden in heropvoedingskampen en gedwongen worden om in textielfabrieken te werken, ook gedwongen worden katoen te plukken.

Twintig procent van het katoen in de wereld is afkomstig uit Xinjiang, naast 85% van het Chinese katoen dat daar wordt geproduceerd. China is ’s werelds grootste producent en exporteur van garen, en de grootste producent en exporteur van textiel en kleding.

Bovendien is ontdekt dat China technologie gebruikt die willekeurig Oeigoeren selecteert voor detentie via een dataprogramma dat gegevens over hen verzamelt en aan ambtenaren markeert die het potentieel bedreigend acht voor mogelijke detentie.

De recente ontdekkingen komen slechts een week nadat de Europese Unie (EU) op 7 december haar nieuwe wereldwijde sanctieregeling voor mensenrechten in Magnitsky-stijl heeft aangenomen, waardoor de EU zich kan richten op individuen, entiteiten en lichamen, inclusief statelijke en niet-statelijke actoren “verantwoordelijk voor, betrokken bij of geassocieerd met ernstige mensenrechtenschendingen en -misbruiken wereldwijd.

Video: New evidence of Uighur forced labour in China’s cotton industry

Volgens het nieuwe sanctieregime van de EU kan elke lidstaat of de huidige hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, sancties voorstellen, die vervolgens door het collectief van de lidstaten moeten worden goedgekeurd.

Een jaar geleden, in december 2019, nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de EU werd opgeroepen om gerichte sancties en bevriezing van tegoeden op te leggen aan Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in de richting van de Oeigoeren, waaronder een verbod op Chinese uitvoer naar de EU, geproduceerd met dwangarbeid.

Borrell zei destijds tegen het Europees Parlement:

Over sancties is het waar dat de Amerikanen en de VS zeer actief zijn geweest in het opleggen van sancties aan Chinese functionarissen, 28 Chinese overheidsinstellingen en bedrijven vanwege hun rol in Xinjiang. We hebben het niet gedaan. We hebben een ander systeem. U weet dat ik het probeer te verbeteren door een initiatief te lanceren waarmee we iets kunnen goedkeuren dat gelijkwaardig is aan de Magnitsky Act. We zullen u informeren over de werkzaamheden waarmee we al begonnen zijn. Ik heb eenparigheid van stemmen in de Raad nodig om zoiets te doen. Ik zal ervoor vechten.

Een jaar later heeft de EU nu een Magnitsky-systeem. Er zijn echter geen sancties voorgesteld, noch door de lidstaten, noch door Borrell zelf. Op de persconferentie over de goedkeuring van het nieuwe sanctieregime voor mensenrechten op 7 december 2020 werd Borrell, nu de EU haar wereldwijde sanctieregime voor mensenrechten had ingevoerd, gevraagd of Chinese functionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van de Oeigoeren en Zou in aanmerking komen voor sancties voor mensenrechten.

Zonder te erkennen dat hij zelf de bevoegdheid heeft om een ​​dergelijk voorstel in te dienen, antwoordde Borrell:

Er worden sancties opgelegd wanneer een lidstaat een voorstel indient. Voorlopig heeft niemand het gedaan. Nogmaals, het belet niet dat dit in de toekomst gebeurt; Maar wat uw specifieke vraag betreft, heeft voorlopig geen enkele lidstaat een voorstel voor sancties op tafel gelegd. Laten we eens kijken in de toekomst; Voorlopig is mijn concrete antwoord duidelijk.

Op 17 december keurde het Europees Parlement in plaats daarvan een krachtig geformuleerde veroordeling goed van de acties van China in Xinjiang. Het parlement betreurde ‘de aanhoudende vervolging en de ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten’ als ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en was ingenomen met de aanneming van de EU-regeling voor wereldwijde sancties op mensenrechten.

Het riep de EU-lidstaten en Josep Borrell, chef van het buitenlands beleid voor de EU, op om

… snel de goedkeuring van sancties tegen de Chinese functionarissen en door de staat geleide entiteiten te evalueren … die verantwoordelijk zijn voor het bedenken en uitvoeren van het beleid van massale detentie van Oeigoeren en andere Turkse Moslims in Xinjiang, voor het gebruik van dwangarbeid, en voor het orkestreren van de ernstige onderdrukking van religieuze vrijheid, bewegingsvrijheid en andere basisrechten in de regio en op andere plaatsen, zoals Tibet.

Het parlement had ook spijt …

… van het feit Dat de aanpak en de instrumenten die de EU tot dusverre heeft gebruikt, geen tastbare vooruitgang hebben opgeleverd in de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in China, die de afgelopen tien jaar alleen maar is verslechterd.

In tegenstelling tot de EU heeft het Amerikaanse Congres in juni 2019 de Uyghur Human Rights Policy Act aangenomen en op 22 september 2020 heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Uyghur Forced Labour Prevention Act aangenomen. De VS hebben ten minste 28 Chinese functionarissen sancties opgelegd vanwege hun acties in Xinjiang.

De lijst bevat hoge functionarissen van de Chinese Communistische Partij (CCP), zoals de huidige secretaris van de Xinjiang Uyghur Autonomous Region (XUAR), Chen Quanguo, die het Chinese overheidsbeleid in de regio uitvoert. Hij is ook de huidige eerste politieke commissaris van de XPCC, een rol waarin hij controle heeft uitgeoefend over de entiteit.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën:

De XPCC is een paramilitaire organisatie in de XUAR die ondergeschikt is aan de Chinese Communistische Partij (CCP). De XPCC verbetert de interne controle over de regio door China’s visie op economische ontwikkeling in XUAR te bevorderen, die de nadruk legt op ondergeschiktheid aan centrale planning en winning van hulpbronnen. De structuur van de XPCC weerspiegelt een militaire organisatie, met 14 divisies die bestaan ​​uit tientallen regimenten … [Chen Quanguo] … heeft een beruchte geschiedenis van intensivering van de veiligheidsoperaties in de Tibetaanse Autonome Regio, waar hij werd ingezet voordat hij in Xinjiang aankwam.

Ondertussen zal de Europese Raad, bestaande uit de staatshoofden van de EU-lidstaten en die momenteel wordt voorgezeten door Duitsland, waarschijnlijk niets van China eisen, laat staan ​​sanctioneren of iets doen dat de handel van Europa met China in gevaar zou kunnen brengen.

Plaatje hierboven: De Chinese president Xi Jinping (rechts) praat met Merkel, de Franse president Emmanuel Macron (tweede van rechts) en vervolgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in het Élysée in Parijs op 26 maart 2019 [beeldbron: Ludovic Marin / AFP via Getty Images]

Dit jaar werd China voor het eerst de grootste handelspartner van de EU en overtrof het de VS. Cruciaal is dat de EU de afronding van de alomvattende investeringsovereenkomst tussen de EU en China, die de EU en China nu al zeven jaar proberen te realiseren, niet in gevaar wil brengen. Volgens een rapport van 17 december van de Financial Times:

China en de EU haasten zich om een ​​eindejaarstermijn te halen om een ​​langverwachte investeringsovereenkomst te bezegelen, als teken van de drang van het blok om strategische banden met Peking op te bouwen, zelfs als het dat doet om de betrekkingen met de VS te doen herleven. De kans dat het akkoord snel wordt geregeld, neemt toe ondanks de verstoring als gevolg van de coronaviruscrisis, zeggen functionarissen van beide kanten. Een verschuiving door Peking in het belangrijke gebied van markttoegang heeft het proces een extra impuls gegeven, zeiden EU-functionarissen. De EU verlangt al lang naar een akkoord om haar bedrijven een bredere toegang tot de Chinese markt te geven, en de twee partijen kwamen vorig jaar overeen dat het voor het einde van 2020 zou zijn gesloten. Het bereiken van een akkoord zou een diplomatieke staatsgreep zijn voor beide machten.

Verwijzend naar de nieuwe resolutie van het Europees Parlement over de Oeigoerse situatie, vroeg Margarete Bause, lid van de Duitse Bondsdag voor de Groenen, de Duitse bondskanselier Angela Merkel of Duitsland en de EU een investeringsovereenkomst met China zouden moeten sluiten, terwijl daar Oeigoeren onderworpen worden aan dwangarbeid. Merkel ontweek de vraag effectief en erkende dat ze op de hoogte was van het probleem, maar dat ze tijdens de onderhandelingen ‘liever geen hypothetische vragen zou beantwoorden’.

Wanneer de EU de investeringsovereenkomst tussen de EU en China afrondt, zonder serieuze voorwaarden voor de schendingen van de mensenrechten door China, zal ze een cruciale kans hebben gemist om de toezeggingen van Europa ten aanzien van de mensenrechten die ze zo vaak afkondigt, te onderstrepen.

Door voor het einde van het jaar de deal te haasten, zal de EU bovendien eenzijdig schade hebben berokkend aan elke transatlantische samenwerking die zou zijn gebruikt om China tegen te gaan met de aanstaande Amerikaanse regering.

Cruciaal is dat de EU capitulatie zal projecteren – in de woorden van het citaat toegeschreven aan de Russische Sovjetleider Vladimir Lenin: “De kapitalisten zullen ons het touw verkopen om ze op te hangen” – terwijl China aangemoedigd zal worden in zijn schendingen van de mensenrechten van Xinjiang, Tibet en Hong Kong naar de rest van de Stille Oceaan en daarbuiten.


Bronnen:

♦ naar een artikel Judith Bergman “The EU Needs to Stand Up for the Human Rights It Proclaims” 21 december 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van John Sudworth “China’s ‘tainted’ cotton; China is forcing hundreds of thousands of Uighurs and other minorities into hard, manual labour in the vast cotton fields of its western region of Xinjiang” van december 2020 op de site van de BBC

2 gedachtes over “De EU moet dringend opkomen voor de mensenrechten die zij verkondigt

  1. Europa dat écht moet opkomen voor mensen én dieren rechten…….LOL!

    Europa is OPNIEUW verworden tot het afvalputje van moraal & mensenrechten, ondanks alle mooie woorden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.