Bisschop Neymeyr bekritiseert antisemitische complottheorieën omtrent coronapandemie

Een leider van de katholieke kerk in Duitsland heeft ook de bui van het antisemitisme zien hangen boven zijn land en de rest van Europa.

Ulrich Neymeyr – de bisschop van de centrale Duitse staat Thüringen – heeft op dinsdag alarm geslagen over de groeiende greep van antisemitische complottheorieën over de vocale beweging van coronavirus-sceptici in het land die tegen sociale afstand nemen, het dragen van maskers en vaccinaties zijn.

De bisschop beweerde in een media-interview dat de nieuwe golf van antisemitisme een ‘terugval in de middeleeuwen’ markeerde, een periode in de geschiedenis waarin Joden vaak de schuld kregen en vervolgens vervolgd werden voor het uitbreken van de pest ziekte bij de algemene bevolking.

‘Wat me nog meer zorgen baart, is de theorie van de wereldwijde Joodse samenzwering, soms op subliminaal niveau, dan weer heel openlijk’, zei bisschop Neymeyr tegen de lokale omroep MDR. Neymeyr zei dat het van cruciaal belang was voor Duitse katholieken om het joodse erfgoed van hun land te omarmen.

De evenementen om “Negen eeuwen Joods leven in Thüringen” te vieren beginnen volgend jaar. Maar het is ook belangrijk om de katholieken in dit land duidelijk te maken hoe de katholieke kerk vandaag het jodendom ziet.

De Joden blijven onze oudere broers en zussen“, verwees Neymeyr naar een woord van paus Johannes Paulus II. Met dit standpunt is het mogelijk “de christelijke wortels van antisemitisme, die ongetwijfeld bestaan, op te drogen”. 

Er zijn ook anti-joodse preken gehouden binnen de kerk. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie heeft de katholieke kerk hier afstand van genomen. ‘Het is belangrijk dat katholieken dat ook weten’, zei Neymeyr.

Demonstraties tegen coronavirusprotocollen, georganiseerd door de groep “Querdenken” – Duits voor “lateraal denken” – vonden plaats in 2020 en bevatten regelmatig extreemrechtse symbolen en visuele thema’s die sociale distantiëren vergeleken met de nazi-holocaust.

Antisemitische cartoon:
“Coronavirus werd gefabriceerd door rijke Amerikanen en Israël”


Bronnen:

♦ naar een artikelGerman Catholic Bishop Condemns Antisemitic ‘Relapse Into the Middle Ages’ Over Coronavirus” van 22 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelBischof Neymeyr kritisiert antisemitisches Gedankengut auf Corona-Demos” van 22 december 2020 op de site van MDR Thüringen

Een gedachte over “Bisschop Neymeyr bekritiseert antisemitische complottheorieën omtrent coronapandemie

  1. Zolang er nog één Jood op de planeet ronddwaalt, verborgen in een afgesloten ijsgrot, zal er Jodenhaat bestaan.

    Onderschat het niet!

    Zo groot is de haat van de Jodenhaters, zij het individueel, kerkelijk of constructueel vanuit de EU & UN.

    De lessen uit het verleden zijn niet geleerd en worden daarom gereactiveerd!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.