Zeventiende anti-Israël resolutie in 2020 van de VN aangenomen met de hulp van de EU

De Algemene Vergadering van de VN veroordeelde Israël in de nacht van maandag op dinsdag in twee afzonderlijke resoluties en sloot de 2020-wetgeving van het wereldorganisatie af met in totaal 17 resoluties die de Joodse staat uitkiezen of veroordelen, en zes over de rest van de wereld samen.

Er is elk één resolutie aangenomen voor de regimes van Noord-Korea, Iran, Syrië en Myanmar (die woensdag moet worden geratificeerd), en twee over de Krim. (Klik hier voor teksten en stemfiches.)

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, een in Genève gevestigde niet-gouvernementele waakhondorganisatie,  zei over deze disproportionele eenzijdige kritiek jegens Israël in vgl. tot de rest van de wereld:

De aanval van de VN op Israël met een stortvloed van eenzijdige resoluties is onwerkelijk. Het is absurd dat in het jaar 2020 17 van de in totaal 23 resoluties van de Algemene Vergadering van de VN die landen bekritiseren, 17 daarvan – meer dan 70 procent – gericht waren op één enkel land: Israël. Vergis je niet: het doel van deze kromme veroordelingen is om de Joodse staat te demoniseren.

Anti-Israël resolutie die op maandagnacht 21 december 2020 werd aangenomen:

♦”Permanente soevereiniteit van het Palestijnse volk in het bezette Palestijnse gebied (oPt), inclusief Oost-Jeruzalem, en van de Arabische bevolking in de bezette Syrische Golan over hun natuurlijke hulpbronnen” [Resolutie A / C.2 / 75 / L.35].

Verkorte inhoud:

Uiting geven aan zijn bezorgdheid over de exploitatie door Israël, de bezettende macht, van de natuurlijke hulpbronnen van het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en andere Arabische gebieden die sinds 1967 door Israël worden bezet. Uiting van zijn ernstige bezorgdheid ook over de wijdverbreide vernietiging door Israël, de bezettingsmacht, aan vitale infrastructuur, inclusief waterleidingen, riolering en elektriciteitsnetten, in het bezette Palestijnse gebied. Herinnerend aan het rapport uit 2009 van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties over de ernstige milieusituatie in de Gazastrook, en relevante rapporten van het landenteam van de Verenigde Naties, waaronder ‘Gaza in 2020: een leefbare plek?’, ‘Gaza: twee jaar later’ en ‘Gaza tien jaar later’, en met de nadruk op de noodzaak van follow-up van de daarin vervatte aanbevelingen.

Israël’s kritiek
♦ Eenzijdige resolutie ontzegt Israël het recht op zelfverdediging door elke preventieve maatregel te omschrijven als samenzwering tegen Palestijnse hulpbronnen. Laat de vermelding van Palestijns terrorisme of enige Palestijnse verplichting weg.

♦ Laat ook de Palestijnse schade aan natuurlijke hulpbronnen achterwege, zoals de vernietiging van broeikassen in Gaza die intact zijn geleverd door Israël; het aanwenden door Hamas van internationale hulpgelden om de bouw van terreurtunnels te financieren in plaats van de vernietigde infrastructuur weer op te bouwen.

♦ Ook verzwegen de Palestijnen die het milieu vervuilen door het verbranden van autobanden, vernietiging van flora en fauna met brandstichtingsballonnen en vliegers; en de weigering om hun eigen watervoorraden te ontwikkelen en hun eigen afvalwater te behandelen, zoals vereist door de Oslo-akkoorden.

Ook deze resolutie werd door een ruime meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) aangenomen met 153 JA-stemmen tegen 6 NEE-stemmen en 17 onthoudingen. Enkel Israël, Canada en de VS en enkele kleine eilandstaten stemden tegen. Bij de JA-stemmers het hele EU-blok, inclusief Nederland en België.

Opvallend – alhoewel – tot nog toe werden in de UNGA het afgelopen jaar geen resoluties aangenomen tegen China, Turkije, Venezuela, Eritrea, Pakistan, Saudi-Arabië, Jemen, Cuba, de Palestijnse Autoriteit. Er werden in totaal zes VN-resoluties aangenomen tegen de rest van de wereld gecombineerd, met één voor Syrië, één voor Noord-Korea en één voor de Islamitische Republiek Iran.

Resultaat voor 2020: Israël: 17 resoluties versus de Wereld: 6 resoluties.

Resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) zijn niet bindend en Israël legt ook deze 17 eenzijdige resoluties van de bevooroordeelde UNGA resoluut naast zich neer, boven op de berg van UNGA resoluties die Israël in de loop der jaren kreeg, die intussen hoger is dan de berg van resoluties van alle andere landen samen:

Een niet-bindende resolutie is een schriftelijke motie aangenomen door een overlegorgaan dat niet in wet kan worden omgezet. De inhoud van de resolutie kan alles zijn dat normaal gesproken als motie kan worden voorgesteld. Dit type resolutie wordt vaak gebruikt om de goedkeuring of afkeuring van de instantie uit te drukken over iets waarover ze anders niet kunnen stemmen omdat de kwestie wordt behandeld door een andere jurisdictie of wordt beschermd door een grondwet. Een voorbeeld hiervan is een resolutie ter ondersteuning van de troepen van een land in de strijd, die geen juridisch gewicht heeft, maar wordt aangenomen voor morele steun.


Bronnen:

♦ naar een artikelUNGA Condemned Israel Twice Today for 2020 Total of 17, Rest of World 6” van 21 december 2020 en een artikel2020-2021 UNGA Resolutions on Countries” van 16 december 2020 op de site van UN Watch

Een gedachte over “Zeventiende anti-Israël resolutie in 2020 van de VN aangenomen met de hulp van de EU

 1. De zovéélste tekst van dezelfde strekking met hetzelfde resultaat.

  De UN neemt steeds meer de vorm aan van een karikatuur met het ‘brave’ Europa als het klapvee.

  Europa vind het een verademing dat zij eindelijk hun eeuwenlang Antisemitisme nu zo openlijk & legitiem mogen beleiden….’in naam van humaniteit & gerechtigheid in deze prachtige organisatie van vrede & verdraagzaamheid die alle oorlogen & conflicten heeft opgelost en honger & armoede voor altijd heeft uitgebannen en dus tijd heeft zich met het échte, grootste & oudste probleem van de wereld bezig te houden……. de JODEN, nu verenigd in hun Jodenstaat.

  *****Soevereiniteit van het palestijnse volk in bezet palestijns gebied, inclusief Jeruzalem en v.d. Arabische bevolking in de”bezette Golan”******

  De tekst bestaat uit méér leugens dan woorden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.