2000 jaar oude olielamp uit het Hasmonese tijdperk ontdekt in de Stad van David

Israëlische archeologen hebben een olielamp uit de Hasmonese periode [*] opgegraven in de Stad van David in Jeruzalem.

De 2000 jaar oude olielamp die in zijn geheel bewaard is gebleven, werd ontdekt tijdens opgravingen in de Oude Stad van Jeruzalem, geleid door de Israel Antiquities Authority en de Ir David (Stad van David) Foundation.

[*] Van 167 tot 37 voor Chr. regeerden de Hasmoneeën over Judea. Het land was daarvoor bezet door het (Grieks-) Hellenistische Seleucidische Rijk. Yehuda Hamaccabi (de ‘Hamer’) en zijn broers herstelden het Joodse rijk. In  37 v. Chr. was het weer voorbij en had Rome de zaak overgenomen. Herodes stichtte zijn eigen koninklijke dynastie met de Hasmonese prinses Mariamne aan zijn zijde.

Archeologen waren de weg aan het opgraven die ongeveer 2000 jaar geleden werd gebruikt voor bedevaarten in de dagen van de Tweede Tempel. De weg is bijna 600 meter lang en 8 meter breed. Het verbindt het Siloam-poel in het zuiden van de Stad van David en de voet van de Tempelberg.

De olielamp is gemaakt van klei en heeft op de punt plantendecoraties, waarschijnlijk een tak met bladeren. Het is typerend voor de eerste eeuw voor Christus aan het einde van de Hasmonese heerschappij tijdens de Tweede Tempelperiode.

 Riki Zlot Har-Tov, fieldmanager van de Ir David Foundation, vertelde:

Een van de archeologen kwam naar me toe met iets verborgen in zijn handen en vroeg me te raden wat hij had gevonden. Hij opende zijn handen en liet me de olielamp zien die in zijn geheel bewaard was gebleven. Ik was erg opgewonden.

Ari Levy, directeur van Excavations van de Israel Antiquities Authority, zei dat “deze lampen voor verschillende doeleinden werden gebruikt – van eenvoudig alledaags gebruik zoals het verlichten van kamers en straten tot religieuze ceremoniële toepassingen voor Sjabbat en Chanoeka:

We zullen de inhoud van de olielamp legen en onderzoeken met wat voor soort olie de lamp werd aangestoken. We zijn het gewend om alleen maar delen van olielampen te vinden. Het gebeurt niet elke dag dat we een olielamp vinden die in zijn geheel bewaard is gebleven. We zijn allemaal erg opgewonden.

Video: Hasmonean-Era Oil Lamp Discovered in the City of David
10 december 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yori Yalon “This little light of mine: 2,000-year-old lantern found in Jerusalem” van 13 december 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Joop Soesan “Olielamp uit het Hasmonean-tijdperk ontdekt in Oude Stad Jeruzalem (video)” van 18 december 2020 op de site van Joods.nl

♦ naar een artikelLongread: Wie waren de Hasmoneeën?” van 25 december 2016 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.