Hongarije noemt EU-uitspraak tegen koosjere slachting een ‘schande’

De vicepremier van Hongarije noemde de uitspraak van donderdag van de hoogste rechtbank van de Europese Unie ten gunste van het verbod op koosjer slachten een ‘schande’, waarmee de eerste publieke internationale botsing over de historische beslissing werd veroorzaakt.

Zsolt Semjén, het hoofd van de rechtse christen-democratische Volkspartij, een coalitiepartner van de regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orban, zei:

De uitspraak van gisteren van het Europese Hof van Justitie waarbij een verbod op koosjer ritueel slachten in België wordt gehandhaafd, is een schande voor de religieuze vrijheid en veiligheid van de Europese Joodse gemeenschap en is nog een teken van de totale ineenstorting van ons traditionele Joods-christelijke waardensysteem.

In de uitspraak over een petitie van verschillende joodse en moslimgroeperingen zei de rechtbank dat twee regeringen in België de EU-bepalingen inzake burgerrechten niet hebben geschonden met hun verbod van 2019 op de productie van vlees van dieren die niet verdoofd waren voordat ze werden gedood.

Het ontbreken van verdoving is een vereiste van het proces voor religieuze joden en moslims. De rechtse regering van Hongarije, waarvan de critici zeggen dat ze antisemitisme heeft aangemoedigd, botst vaak met EU-instellingen over meerdere kwesties, waaronder illegale immigratie door asielzoekers en anderen naar het blok.

Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de in Brussel gevestigde European Jewish Association, verwelkomde de tussenkomst van Semjen en zei: ‘Hongarije heeft consequent actie getoond die bij zijn woorden past‘ en rabbijn Shlomo Koves, leider van de EMIH-federatie van Joodse gemeenschappen in Hongarije, zei: “Het verbod had een verwoestende impact op de Belgische Joodse gemeenschap en voedseltekorten veroorzaakt – verergerd door de pandemie.”

Een slachthuis van EMIH in Hongarije heeft de tekorten in België opgevangen. Joodse gemeenschapsleiders en organisaties hebben scherp geprotesteerd tegen het verbod. De voorzitter van het Europees Joods Congres, Moshe Kantor, noemde het ‘tragisch’ en zei dat het de Joden vertelt ‘dat onze praktijken niet langer welkom zijn’, en daarom is het ‘een kleine stap om de Joden te vertellen dat we niet langer welkom zijn’.

In West-Europa hebben links-liberalen en rechtse nationalisten zich de afgelopen jaren verenigd om de rituele slachting van dieren en de besnijdenis van jongens tegen te gaan. Links-liberale kringen maken melding van bezorgdheid over dieren- en kinderwelzijn, terwijl nationalisten de douane-invoer uit het buitenland zien die beperkt moet worden om de waargenomen effecten van de komst van miljoenen moslims naar Europa in de afgelopen jaren te verzachten.

Joden hebben strikte wetten om het slachten van dieren zo snel en pijnloos en mogelijk te maken, onder andere vereist een getrainde professionele slachter en extreem scherpe en grote messen. Voorstanders van de gewoonte verwerpen beweringen dat het wreder is dan andere methoden.

De uitspraak van de EU-rechtbank, die in Luxemburg is gevestigd, zal waarschijnlijk andere Europese rechtbanken aanmoedigen om soortgelijke verboden uit te vaardigen, waarschuwde de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Het Nederlandse parlement verbood rituele slachtingen in 2011, maar de Nederlandse senaat keerde het verbod het jaar daarop terug, daarbij verwijzend naar de noodzaak om de vrijheid van aanbidding voor minderheden in acht te nemen. Als het verbod in Nederland opnieuw wordt ingevoerd, ‘zullen orthodoxe joden vertrekken‘, zei Jacobs in een verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Hungary calls EU’s ruling against kosher slaughter a ‘disgrace’” van 18 december 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Hongarije noemt EU-uitspraak tegen koosjere slachting een ‘schande’

  1. De énige beschaafde EU leider en iemand die zijn burgers beschermt is Victor Orban…..de favoriete kop van Jut (net als Israel, Netanyahu & Trump) van het ‘(s)linkse establishment & manipulerende media.

    Hij is tenminste geen meeloper maar vecht voor zijn (juiste) principes.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.