Ramallah, Jordanië en Egypte roepen op tot hervatting van de vredesbesprekingen

Plaatje hierboven: De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry (midden), de Jordaanse minister van BuZa Ayman Safadi (links) en de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad El-Malky (rechts) tijdens een persconferentie in Egypte op 19 december 2020 [beeldbron: Egypt Today]

De Palestijnse Autoriteit die vanuit Ramallah enkel de Arabische gebieden in Judea & Samaria controleert (en niét Gaza!), Egypte en Jordanië benadrukten zaterdag de noodzaak om er bij Israël op aan te dringen om terug te keren naar de onderhandelingen om een ​​definitieve regeling te bereiken op basis van een tweestatenoplossing om de oprichting van een onafhankelijke, soevereine Palestijnse staat te garanderen langs de 1967 lijnen, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad Malki, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi zeiden in een gezamenlijke verklaring na een ontmoeting in Caïro dat ze hadden afgesproken te blijven werken aan het starten van “effectieve en serieuze onderhandelingen [met Israël] om de patstelling in het vredesproces en een echte politieke horizon te creëren voor vooruitgang op weg naar een rechtvaardige vrede.

De lat té hoog leggen
De drie ministers zeiden dat internationale resoluties, waaronder Resolutie 2334 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ), evenals het Arabische vredesinitiatief, als basis zouden moeten dienen voor de hervatting van de besprekingen.

Resolutie 2334, een vergiftigd ‘geschenk’ aan Israël van president Obama op het einde van zijn termijn, die werd aangenomen door de Veiligheidsraad in december 2016, drukt de ‘ernstige bezorgdheid uit dat de voortzetting van de Israëlische nederzettingenactiviteiten de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing op basis van de regels van 1967 gevaarlijk in gevaar brengen.’

Het Arabische vredesinitiatief, dat in 2002 door de Arabische Liga werd onderschreven, biedt normalisatie van de betrekkingen van de Arabische landen met Israël, in ruil voor een volledige terugtrekking door Israël van de Golanhoogten, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De ministers zeiden dat ze bijeenkwamen om standpunten te coördineren en van gedachten te wisselen over regionale ontwikkelingen en vraagstukken. De Palestijnse kwestie, zeiden ze, is de centrale Arabische kwestie. In de verklaring stond dat de ministers manieren bespraken om de betrokken partijen ertoe aan te zetten deel te nemen aan het vredesproces en dat de ministers overeenkwamen om standpunten over regionale situaties te blijven coördineren op een manier die de gemeenschappelijke belangen en Arabische kwesties dient en de veiligheid en stabiliteit in de regio vergroot.

De ministers zeiden dat ze ook overeenstemming bereikten over intensieve stappen om de internationale gemeenschap te mobiliseren tegen ‘illegale Israëlische maatregelen, met name de bouw van nederzettingen, het slopen van huizen en het confisceren van land’. Ze waarschuwden dat de praktijken van Israël ‘in strijd zijn met het internationaal recht en de tweestatenoplossing en de kansen op het bereiken van een rechtvaardige en alomvattende vrede ondermijnen.’

De Arabische ministers veroordeelden de Israëlische maatregelen in Jeruzalem krachtig en benadrukten dat het terrein van de al-Aqsa-moskee alleen aan moslims toebehoort. Ze benadrukten vervolgens de ‘historische Hasjemitische heerschappij over islamitische en christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem.’

De ministers waarschuwden voor de gevolgen van de financiële crisis waarmee het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) te kampen heeft, en zeiden dat het effect had op het vermogen van het agentschap om essentiële diensten te verlenen aan Palestijnse vluchtelingen.

Na de bijeenkomst vertelden Shoukry en Safadi de verslaggevers dat de PA, Egypte en Jordanië hun inspanningen concentreerden op het doorbreken van de huidige impasse en het verzamelen van wereldwijde steun voor het oplossen van de Palestijnse kwestie.

Malki zei dat de verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft aangegeven bereid te zijn zich te houden aan de overeenkomsten tussen de VS en de Palestijnen. De Palestijnen zijn bereid om samen te werken met de nieuwe regering-Biden, zei Malki. ‘We staan ​​op het punt om te gaan met een nieuwe Amerikaanse regering, en we moeten, als Palestijnen en Arabieren, klaar zijn om deze nieuwe fase aan te pakken’, benadrukte hij.

Met betrekking tot de kansen om de onderhandelingen met Israël te hervatten, zei Malki dat de acties van Israël “de hervatting van elk vredesproces belemmeren”. Hij drong er bij alle landen op aan druk uit te oefenen op Israël om ‘zijn eenzijdige maatregelen stop te zetten en zich te houden aan ondertekende overeenkomsten’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA, Jordan and Egypt call for resumption of peace talks” van 19 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Ramallah, Jordanië en Egypte roepen op tot hervatting van de vredesbesprekingen

 1. Hervatting van de vredesbesprekingen……..LOL!

  De ‘vredesbespreken’ zijn allang dood & gecremeerd, maar onze palestijnse vrienden zien de bui hangen. Zij zien dat langzaam maar zeker de Arabische wereld (behalve enkele uitzonderingen) zich tegen hen keert en vredesbesprekingen begint……met Israel, hen achterlatend met al hun grieven & “oplossingen”.

  De 2-staten oplossing met Jeruzalem als hoofdstad blijft hun doodgebloede mantra maar zij hebben nog stééds niet begrepen dat, terwijl zij de boel systematisch blokkeerden & saboteerden, de wereld is veranderd en de Arabische landen de palestijnse ketenen verbraken om banden te smeden met Israel.

  Egypte & Jordanie doen mee voor de Bühne, maar het laatste wat Jordanie wil is (nog) een palestijnse staat aan zijn westflank en Egypte wil al die vluchtende Gazanen niet opnieuw op zijn grondgebied….(behalve als doorvoerhaven naar Belgie) en wil ze ook niet als deel van Egypte….in die show waren ze al eens eerder.

  Vandaar……alom paniek!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.