Saoedi’s verwijderen antisemitisme en antizionisme uit leerboeken

Er is een opmerkelijke vermindering van antisemitische en antizionistische inhoud in Saoedi-Arabische leerboeken voor het komende schooljaar, ontdekte een in Jeruzalem gevestigde monitoringgroep in een dinsdag vrijgegeven rapport.

Het rapport getiteld “Review of Selected Saudi Textbooks 2020-21” kwam te midden van recente gesprekken over mogelijke normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië, als onderdeel van een regionale verschuiving waardoor Israël heeft ingestemd met het aanknopen van banden met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko. Vorige week zei senior adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, dat normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië ‘onvermijdelijk’ is.

Hoewel het laatste … rapport niet vond dat er nieuw tolerant materiaal in het curriculum was geïnjecteerd, vond het wel dat een aanzienlijke hoeveelheid aanstootgevend materiaal was verwijderd“, zei IMPACT-se, een Israëlische ngo gevestigd in Ramat Gan, dat educatief materiaal beoordeelt, in een verklaring.

Het bleek dat de boeken niet langer een religieuze voorspelling bevatten van een oorlog waarin moslims alle Joden zouden doden – een profetie die volgens hem als basis had gediend Veel van de antisemitische opvattingen in de moslimwereld. En de klassieke antisemitische sneer dat joden, geïdentificeerd als ‘zionistische krachten’, gemene methoden gebruiken, waaronder geld, vrouwen en drugs om de wereld te beheersen, is komen te vervallen.

Marcus Sheff, CEO van IMPACT-se, merkte op:

Als we de trendlijn van onze rapporten uit 2002, 2008 en zelfs 2019 van het Saoedische curriculum onderzoeken, is het duidelijk dat deze nieuwe leerboeken voor 2020 een institutionele inspanning vormen om het curriculum van het Koninkrijk te moderniseren. De Saoedische autoriteiten zijn begonnen met het uitroeien van anti-joodse haat. De houding ten opzichte van Israël wordt evenwichtiger en toleranter. Zo bijvoorbeeld werd een heel hoofdstuk verwijderd met de titel ‘het zionistische gevaar’ dat het bestaansrecht van Israël delegitimeerde. Meer in het algemeen zijn de meeste verwijzingen naar de jihad verwijderd, terwijl tien jaar geleden de focus van het curriculum lag op het voorbereiden van studenten op het martelaarschap. Dit gezegd zijnde, blijft anti-Israëlische inhoud in het curriculum.

Jodenhaat is nog steeds aanwezig, inclusief ‘een ge-decontextualiseerd en dubbelzinnig’ verhaal over Joodse ‘boosdoeners’, die worden beschreven als apen. Israël is nog steeds niet gelegitimeerd en staat niet op kaarten van de regio, terwijl het zionisme wordt afgeschilderd als een racistische politieke beweging. De naam ‘Israël’ wordt vervangen door ‘Zionistische vijand’.

Impact.se besluit met:

Er is duidelijk nog werk aan de winkel. De tot dusver aangebrachte veranderingen zijn echter veelbelovend voor een gematigd en tolerant curriculum. Er zijn verdere verbeteringen nodig. Maar de overheersende indruk is de bereidheid om deel te nemen, deel te nemen aan de dialoog over de inhoud van het curriculum en uiteindelijk toe te werken naar hervorming van het leerboek.

Reagerend op de bevindingen, een De functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde Time Magazine dat Washington ‘wordt aangemoedigd door het rapport dat positieve veranderingen aantreft in invloedrijke leerboeken die in heel Saoedi-Arabië worden gebruikt’.

Time citeerde ook Fahad Nazer, woordvoerder van de Saoedische ambassade in Washington, die zei dat het koninkrijk ‘een zeer gezamenlijke inspanning levert om al het [aanstootgevende materiaal] uit het hele curriculum te verwijderen.’ De verbeteringen hadden ook betrekking op andere gebieden, zoals de verwijdering van een deel van een boek waarin homoseksualiteit werd veroordeeld als strafbaar met de dood, zei IMPACT-se.

Rabbi David Rosen, directeur Internationale Interreligieuze Zaken bij de American Jewish Committee, presenteerde het IMPACT-se-rapport aan hoge koninkrijksfunctionarissen toen hij Riyadh bezocht op uitnodiging van koning Salman, aldus de verklaring. Een mogelijke Saoedische overeenkomst over normalisatie wordt gezien als de grote prijs voor Israël, gezien de hoge status van Riyad in de regio.

Hoewel de landen alleen al in de afgelopen maanden stappen hebben ondernomen om de banden aan te halen (Riyadh keurde overvluchten tussen Israël en de Golfstaten met gebruikmaking van zijn grondgebied goed en wordt aangenomen dat het zijn zegen heeft gegeven aan de akkoorden met de VAE en Bahrein), speculeren veel analisten dat de Het koninkrijk is nog niet klaar voor zo’n dramatische stap, vooral terwijl de huidige koning Salman nog leeft.


Bronnen:

♦ naar een artikelSaudis remove anti-Semitism and anti-Zionism from textbooks — monitoring group” van 17 december 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Eldad J. Pardo “Review of Selected Saudi Textbooks 2020-21” van december 2020 op de site van Impact-se

♦ naar een artikel van Kimberley Dozier “Saudi Arabia Rebuffs Trump Administration’s Requests to Stop Teaching Hate Speech in Schools” van 10 februari 2020 op de site van Time Magazine

2 gedachtes over “Saoedi’s verwijderen antisemitisme en antizionisme uit leerboeken

  1. Ja, de Arabische wereld is inderdaad aan het veranderen……maar nu de Europeese nog want tenslotte zijn zij de hoofd financierders van het palestijnse haat les materiaal!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.