Columbia professor: Israël heeft joodse vluchtelingen uit Arabische landen ‘verzonnen’

Ter gelegenheid van de herdenkingsdag van 30 november van de uittocht van Joodse vluchtelingen uit Arabische landen en Iran, beloofde Gilad Erdan, Israëls VN-ambassadeur, aan te dringen op een VN-resolutie voor de erkenning en compensatie van Joodse vluchtelingen.

Voer dus voor Joseph Massad in de strijd om ‘Israëls buitensporige verzinsels’ te contesteren. Massad is universitair hoofddocent Arabische politiek aan de Columbia Universiteit, New York. Hij is van Palestijns-Jordaanse origine en emigreerde als kind naar de VS.

Erdans campagne, zo beweert hij in Middle East Eye, is bedoeld om Israël vrij te maken van de ‘erfzonde‘ van het verdrijven van de Palestijnen en andere ‘criminele acties‘.

Joseph MassadHij negeert alle ‘push’-factoren en stelt dat Joden die naar het Joodse thuisland komen onmogelijk vluchtelingen kunnen zijn. Er kan ook niet gezegd worden dat ze zijn uitgezet, omdat Jemen een verbod van de Arabische Liga trotseerde en de Joden ‘toestond’ te vertrekken.

Israël ‘verwijderde’ ‘Arabische Joden’, zoals hij ze noemt, om het hoofd te bieden aan geïnstitutionaliseerde Ashkenazische discriminatie in Israël ‘en de ontvoering van honderden kinderen’. Massad weet het duidelijk beter dan drie Israëlische onderzoekscommissies, die geen bewijs konden vinden van een ontvoeringsproject.

Adi Schwartz: over de ‘ongemakkelijke waarheid’ omtrent de verdrijving van de Joden uit de Arabische landen:

Massad negeert het massale geweld en de door de staat gesanctioneerde vervolging waarmee ‘Arabische Joden’ worden geconfronteerd, en wekt de oude kastanjes weer tot leven die de voorkeur gaven aan de Palestijnse propagandisten van de ‘Mossad’-bommen uit 1950 in Irak en de aanslagen in de Lavon-affaire van 1954 in Egypte, om te concluderen dat Joden door de Zionisten werden gedwongen om ‘het paradijs’ in de Arabische landen te verlaten.

Dan volgt een merkwaardige gevolgtrekking: omdat de meeste joden in Egypte geen Egyptische nationaliteit hadden, kon men Egypte niet kwalijk nemen dat ze hen als buitenlanders verdreven hadden. Met andere woorden, Joden in Egypte waren een mini-kolonistenkolonie.

Het komt bij Massad niet eens in het hoofd om te denken dat joden in Egypte de Egyptische nationaliteit door racistische wetten werden ontzegd. Van de 1.000 joden die door Nasser werden vastgehouden na de Suez-crisis van 1956, had slechts de helft de Egyptische nationaliteit. (Een te verwaarlozen aantal, dus dat is in orde dan.)

Met een beroep op bronnen zoals Tom Segev’s The First Israelis, artikelen in Haaretz, Joel Beinin’s The dispersion of tEgyptian Jewry en geschriften van Ella Shohat, geeft Massad massaal bewijs door dat Joden werden ontdaan van hun rechten als joden.

Hij beweert dat er geen bevolkingsruil was tussen Joodse vluchtelingen en Palestijnen, zoals Israël stelt: “terwijl Joden Palestijnse huizen en land kregen, kregen Palestijnen geen Joodse eigendommen in ruil daarvoor” (niet waar: sommige Palestijnen in Libanon, Syrië en Irak werden gehuisvest in Joods bezit, en het was het beleid van de Arabische Liga om de uitwisseling niet te voltooien, noch de vluchtelingen te hervestigen – red.).

Massad blaast de Palestijnse verliezen op tot $ 300 miljard, zodat ze de Joodse verliezen verkleinen. Volgens Massad kreeg de PLO verstand van Israëls bedrog en alle Arabische landen gaven in de jaren zeventig uitnodigingen uit aan de ‘Arabische Joden’ om terug te keren. Massad geeft geen verklaring waarom ze niet teruggingen en ervoor kozen om te blijven en ‘Asjkenazische discriminatie onder ogen te zien’.

Vreemd genoeg kunnen Arabische regeringen hun verantwoordelijkheid ontwijken voor wat er met hun Joden is gebeurd omdat ze niet langer aan de macht zijn, terwijl een Israëlische regering die de Palestijnen heeft verdreven nog steeds aan de macht is.

Hmmm. Leuk geprobeerd, Joseph Massad, maar geen sigaar.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bataween “Columbia professor : Israel ‘fabricated’ Jewish refugees” van 17 december 2020 op de site van Point of No Return

♦ naar een artikel van Adi Schwartz “The Inconvenient Truth About Jews From Arab Lands: They Were Expelled” vn 15 juni 2014 op de site van The Forward

Een gedachte over “Columbia professor: Israël heeft joodse vluchtelingen uit Arabische landen ‘verzonnen’

 1. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening…..maar niet op zijn eigen feiten.

  Het is een teken van verval dat de eens zo prestigieuze universiteit steeds zulke ongeletterde professoren weet te vinden die blijkbaar alleen haatpamfletten kunnen lezen en deze teksten mogen doorgeven aan de studenten.

  Een geschiedenisboek is blijkbaar een brug te ver. Een blamage.

  Maar de US universiteiten gaan sowieso door een devaluatie proces daar zij gelden blijven ontvangen = invloed, van foute regimes.

  De prijs hiervoor zal later gepresenteert worden wanneer deze studenten onze politici, advocaten & opiniemakers worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.