Katten herstellen bijzonder snel van COVID-19, wetenschappers willen weten waarom

Plaatje hierboven: Antwerpen, 24 november 2013. De katten van Brabosh.com. Den Dikke (rechts) op het plaatje is er niet meer bij maar Kleintje (links) is alive and kicking šŸ™‚

Wetenschappers van de Latvia University of Life Sciences and Technologies (LLU) zijn begonnen met het bestuderen van de progressie van het coronavirus bij katten, nadat werd ontdekt dat geen enkele kat in het land positief is getest ondanks verschillende antilichamen.

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren voor mensen en leven vaak nauw met hen samen. Dit geldt niet alleen voor Israƫl maar in het bijzonder voor Letland, dat het op een na hoogste percentage kattenbezit van Europa heeft per huishouden per hoofd van de bevolking.

Bij het begin van de pandemie waren velen bang dat het virus mogelijk hun favoriete kattenvrienden zou kunnen treffen. Hoewel het goed is gedocumenteerd dat katachtigen – van huiskatten tot grote katten zoals leeuwen – COVID-19 kunnen oplopen, lijken ze in een veel sneller tempo te herstellen dan mensen.

Bijgevolg is geen enkele kat in Letland ooit positief getest op het virus. Velen hebben echter positief getest op antilichamen, wat aangeeft dat ze ooit geĆÆnfecteerd waren. Dit zette LLU-onderzoekers ertoe aan om 130 verschillende katten te testen, sommige in dierenasielen en sommige uit huizen waar mensen positief testten op COVID-19.

Op basis van hun bevindingen hebben katten niet alleen het virus gevangen en overwonnen, maar hebben ze zelfs een manier ontwikkeld om het te bestrijden. De bevindingen ondersteunen een WordsSideKick.com-rapport dat afgelopen lente is uitgebracht, waaruit bleek dat een kat in Belgiƫ positief testte op COVID-19, maar volledig hersteld was in slechts negen dagen.

Israƫlische postzegels met katten

Prof. Kaspars Kovalenko, van de LLU Diergeneeskunde, zei volgens Latvia Television:

Katten verspreiden dit virus waarschijnlijk zeer kort, want zelfs in gevallen waarin het contact met een positief persoon zeer nauw is geweest en katten klinische symptomen vertonen – ontsteking van de bovenste luchtwegen – hebben we dit Sars Cov-2 RNA niet kunnen detecteren in respiratoire monsters van katten. In sommige gevallen zijn antilichamen gedetecteerd.

In totaal legde Kovalenko uit dat als katten symptomen vertonen, ze dit slechts ongeveer twee tot drie dagen doen. Daarna vertonen ze uitstekende tekenen van herstel. Het is onduidelijk waarom katten het virus zo snel weerstaan, maar wetenschappers denken dat het een aangeboren immuniteit of een andere genetische factor kan zijn. Uiteindelijk is dit de vraag die wetenschappers willen beantwoorden, en waarom ze herstelde kattenpatiƫnten bestuderen.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zijn er een aantal diersoorten die het coronavirus kunnen opvangen, waaronder varkens, runderen, fretten, hamsters, boomspitsmuizen en nertsen. Maar voor de LLU-onderzoekers zijn katten de belangrijkste soort om te bestuderen.

De reden hiervoor, volgens Dr. Gundega Murniece van LLU, is volgens Latvia Television omdat …

Katten in zeer nauw contact staan ā€‹ā€‹met hun mensen. Ze zijn leden van het huishouden. En ze zijn onder meer een verbinding met een huishouden met een vreemde omgeving. Met andere woorden, de kat is het belangrijkste dier dat we willen testen.

Opgemerkt moet worden dat hoewel katten coronavirus kunnen oplopen, er geen bewijs is dat suggereert dat het mensen ermee kan besmetten, hoewel de CDC suggereert dat ze het mogelijk kunnen overdragen op andere katten.

Plaatje hierboven: Katten overbevolking in Tel Aviv. De IsraĆ«lische straatkatpopulatie wordt geschat op ongeveer twee miljoen waarvan zoā€™n 240.000 in Jeruzalem alleen. Zonder voldoende financiĆ«le steun van de staat, vinden dierenrechtenorganisaties het moeilijk om het tempo bij te houden als het gaat om castratie van wilde katten, waardoor de populatie blijft toenemen [beeldbron: A7]


Bronnen:

ā™¦ naar een artikelCats recover from COVID-19 very quickly, scientists want to find out why” van 14 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

ā™¦ naar een artikel van James Leggate “Cats recover from coronavirus faster than humans, researchers say” van 15 december 2020 op de site van Fox News

Een gedachte over “Katten herstellen bijzonder snel van COVID-19, wetenschappers willen weten waarom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.