Canadese rechtbank schrapt het Palestijnse ‘Betaal om te Doden’ -programma in opmerkelijk vonnis

In een baanbrekend besluit heeft de federale rechtbank van Canada de aanvraag van een grootmoeder van een Palestijnse immigrant voor de vluchtelingenstatus afgewezen vanwege haar werk voor een stichting die zogenaamde ‘martelaarsbetalingen’ financierde aan de families van Palestijnse terroristen die waren veroordeeld voor het vermoorden van Israëli’s.

De beslissing van de rechtbank op 8 december verwierp de aanvraag van Khitam Khudeish, een in Irak geboren Palestijn die in mei 2016 voor het eerst in Canada arriveerde met een visum afgegeven door de Canadese ambassade in Zuid-Afrika. Op dat moment diende de echtgenoot van Khudeish als PLO-vertegenwoordiger in Angola.

Later dat jaar vroegen Khudeish en haar dochter de vluchtelingenstatus aan, waarbij ze beweerden dat ze te maken zouden krijgen met ‘religieuze vervolging’ als ze gedwongen zouden worden terug te keren naar Irak.

In zijn uitspraak merkte het Federale Hof op dat ‘centraal in de beoordeling van haar claim het feit is dat mevrouw Khudeish van 1984 tot 2006 werkte voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie [PLO] in Bagdad.’ Haar afdeling was de Palestijnse Martelarenfamilies Foundation, een organisatie die maandelijkse betalingen aan de families van terroristen doorstuurt die het gemiddelde Palestijnse inkomen ver overtreffen.

Het citeerde Khudeish en legde uit dat …

[..] haar werk bij de PLO op het departement was van de Palestijnse ‘Martelaren’ Familie. Deze afdeling gaf welzijns- / sociale assistent [sic] aan families van overledenen.. Het was een administratieve deeltijdse baan. Ik werkte slechts 10 dagen per maand, ik ontving een lijst met namen van mensen om financiële hulp te krijgen. Ik verdeelde het geld en controleerde de namen van de mensen die waren verschenen en het geld hadden ontvangen, dit waren meestal oudere vrouwen , voornamelijk weduwen.

De rechtbank merkte op dat de Canadese vluchtelingenorganisatie Khudeish niet als een ‘geloofwaardige getuige’ had beschouwd, en concludeerde dat ze in feite ‘een aanzienlijke bijdrage had geleverd aan het criminele doel van de PLO door het betalen van bedragen en het faciliteren van betalingen aan familieleden van terroristen’.

Het Canadese besluit is een verdere demonstratie van internationale bezorgdheid over het ‘betalen om te moorden’-beleid van de Palestijnse Autoriteit. Wetgeving die in 2018 door het Amerikaanse Congres is aangenomen, bepaalt dat toekomstige Amerikaanse hulp aan de Palestijnen een verifieerbaar einde aan het beleid is.

Joodse leiders in Canada waren ingenomen met de beslissing. Michael Mostyn, CEO van B’nai Brith Canada, zei:

Het federale gerechtshof heeft een enorme slag toegebracht aan het Palestijnse terrorisme en in het voordeel van de slachtoffers. Regeringen over de hele wereld moeten acht slaan op deze beslissing en alle middelen gebruiken om de Palestijnse Autoriteit onder druk te zetten om de moord op Israëli’s niet langer aan te moedigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel Canadian Federal Court Rejects Refugee Status Application of Palestinian Who Facilitated Terror Payments” van 17 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel Court Slams Palestinian “Pay for Slay” Program in Landmark Ruling” van 17 december 2020 op de site van B’nai Brith Canada

2 gedachtes over “Canadese rechtbank schrapt het Palestijnse ‘Betaal om te Doden’ -programma in opmerkelijk vonnis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.