President Rouhani: Iran is erg gelukkig dat ‘moordenaar’ en ‘terrorist’ Donald Trump vertrekt

Plaatje hierboven: Al Quds Dag in Teheran, 8 juni 2018. Een pop gelijkend op president Trump, omwikkeld met een Israëlische vlag, wordt onder de kreten ‘Death to America’ en ‘Kill Trump’ in brand gestoken [beeldbron: Tasnim News Agency]

De Iraanse president Hassan Rouhani zei woensdag dat Iran ‘erg blij’ is met het dreigende vertrek uit het ambt van de Amerikaanse president Donald Trump, en beschrijft de vertrekkende president als een ‘terrorist’.

Tijdens een kabinetsvergadering noemde Rouhani president Donald Trump een ‘tiran’, ‘de meest weerbarstige, wetteloze president’ en een ‘terrorist en moordenaar’, en hij voegde er volgens het persbureau AFP aan toe:

Sommigen zeggen dat u erg opgewonden bent door de komst van meneer Biden. Nee, dat zijn we niet, maar we zijn erg blij om Trump te zien vertrekken. Godzijdank zijn dit zijn laatste dagen.

De spanningen tussen de VS en Iran escaleerden nadat Trump zich in 2018 terugtrok uit de nucleaire deal die drie jaar eerder tussen Iran en wereldmachten was gesloten en overging tot het opnieuw instellen van sancties tegen de Islamitische Republiek. Iran heeft op zijn beurt zijn naleving van de overeenkomst van 2015 geleidelijk teruggeschroefd.

In tegenstelling tot Trump heeft de verkozen president Joe Biden de wens uitgesproken om opnieuw deel te nemen aan de deal en vorige week aan The New York Times te vertellen dat hij dit zou doen als Iran zich weer aan de deal zou houden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verduidelijkte onlangs dat zijn land niet zal instemmen met het opnieuw onderhandelen over de nucleaire deal van 2015 en drong er bij Biden op aan om af te zien van wat hij omschreef als het ‘schurken’-gedrag van Washington door zich terug te trekken uit de overeenkomst.

In zijn opmerkingen op woensdag zei Rouhani dat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen het verlangen van het Amerikaanse volk naar een ‘gezagsgetrouwe’ president liet zien en riep de regering-Biden op om aan de verwachting te voldoen. ‘Als het op het juiste pad wil zijn, is het er, en als het het verkeerde wil, is het er ook’, zei hij.

Eens dat het internationaal wapenembargo wordt opgeheven, is Iran van plan geavanceerde militaire systemen te kopen, waaronder bewapende drones, luchtverdedigingssystemen, straaljagers en tanks, vertelde de Iraanse minister van Defensie, generaal Amir Hatami, woensdag aan lokale media.

De Islamitische Republiek heeft eerder interesse getoond in de Russische Su-30- en Yak-130-jets, de T-90-tank en het S-400-luchtverdedigingssysteem. Het heeft ook interesse getoond in verschillende Chinese verdedigingssystemen, waaronder de J-10 en J-20 straaljager, maar het werd verhinderd om dergelijke items te kopen onder de nucleaire deal van 2015.

Hatami merkte op dat Iran onderhandelingen begon ‘met verschillende landen’ nog voordat het wapenembargo eerder dit jaar werd opgeheven, en voegde eraan toe dat de besprekingen zich nu in een ‘vergevorderd stadium’ bevonden. Teheran is ook in gesprek om verschillende in het binnenland geproduceerde wapensystemen te verkopen, waaronder antitank-raketsystemen, zei hij.

Eerder op woensdag waarschuwde de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, dat zijn land nog geen volledige wraak heeft genomen voor de liquidatie van de Quds Force-generaal Soleimani van de Islamitische Revolutionaire Garde bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak op 3 januari.

Benieuwd hoe de thans 78-jarige ‘Sleepy’ Joe Biden dit allemaal gaat afhandelen. Hem wacht alleszins een warme lente en een hete zomer.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Rouhani: Iran is very happy that ‘terrorist’ Trump is leaving” van 17 december 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Neta Bar “With arms embargo lifted, Iran races to update its military arsenal” van 17 december 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.