Gerstenfeld: Geef Joden in de Diaspora geen formele stem in Israël

De Israëlische blauw-witte partij en haar minister voor diasporazaken, Omer Yankelevich, steunen een nieuw wetsvoorstel ten gunste van het radicaal foute idee dat Israël een formele stem zou moeten geven aan joden in de diaspora met betrekking tot beslissingen die joden in het buitenland zouden kunnen treffen.

Israël is een soevereine staat en mag geen enkel deel van zijn besluitvorming, hoe klein ook, delen met joden in het buitenland. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is het zeer waarschijnlijk dat Israël een stem zal geven aan Joden die uitgesproken tegenstanders zijn van zijn beleid.

De relatie van Israël met de diaspora is zeer complex. Israël is een soevereine staat en het jodendom in de diaspora bestaat uit kleine joodse minderheden die over veel landen in veel verschillende omgevingen zijn verspreid. Het Amerikaanse jodendom vertegenwoordigt ongeveer driekwart van het jodendom in de diaspora, dat ook wel ‘joden in ballingschap’ of ‘Galut’ jodendom wordt genoemd.

Van tijd tot tijd wordt het idee opgeworpen dat Israël een formele stem moet geven aan vertegenwoordigers van het jodendom in de diaspora met betrekking tot beslissingen die joden in het buitenland zouden kunnen treffen. Dit is een totaal verkeerd opgevat idee. De meest voor de hand liggende reden is dat Israël als soevereine staat geen enkel deel van zijn soevereiniteit, hoe klein ook, mag delen met Joden in het buitenland.

Diaspora-Joden van Neturei Karta
de Iraanse president Mahmoud Ahmedinajad (R) omarmt Moshe Aryeh Friedman van Neturei Karta; Teheran, 12 december 2006

Israël is zeer genereus geweest in zijn wetgeving ten aanzien van de diaspora. In de afgelopen jaren is er in de westerse wereld meer steun geweest voor het stellen van beperkingen aan immigratie, maar de Israëlische wet van terugkeer is niet gewijzigd.

Israël heeft Joden in de Diaspora decennialang het recht verleend zich in het land te vestigen. Vaak werd dit zelfs royaal gestimuleerd. Die Joden die hebben geweigerd van deze gelegenheid gebruik te maken, zouden geen enkel wettelijk of formeel recht moeten hebben om in te grijpen als Israël de voorwaarden van de wet zou beperken of andere wetten zou veranderen. Ze kunnen soft power gebruiken, hun mening kenbaar maken via lobbyisten en artikelen schrijven.

Onlangs werd aangekondigd dat de voorgestelde Knesset-wetgeving Joodse leiders in de Diaspora een formele rol zou geven in Israëlische aangelegenheden. Knesset-lid Tehila Friedman van de Blauw-Witte partij sponsorde de maatregel. De voorgestelde wet vereist dat de Israëlische regering de Joodse wereldleiders raadpleegt over kwesties die zij cruciaal acht voor de ongeveer 8 miljoen Joden die buiten het land wonen.

Een JTA-artikel beweerde dat een dergelijk wetsvoorstel wordt ondersteund door het Israëlische ministerie van Diasporazaken. De verantwoordelijke minister, Omer Yankelevich, behoort ook tot Blauw en Wit. Uit haar cv blijkt dat ze geen ervaring heeft op het gebied waarin haar partijleiders haar minister hebben benoemd. Parlementslid Friedman ook niet.

Om beter uit te leggen waarom Israëls raadpleging van joden in de diaspora zo’n slecht idee is, is een eenvoudig analysemiddel aan te nemen dat Israël een raadsvertegenwoordiger van het georganiseerde jodendom in de diaspora zou instellen. (Het is onmogelijk om ongeorganiseerde Joden een stem te geven – of, zoals ze vaak door Amerikaanse statistieken worden genoemd, ‘alleen Joden’.)

Diaspora-Joden in Antwerpen van Satmar Beweging
publieke verbranding van Israëlische vlag, 10 mei 2012

Wie zou het Amerikaanse Jodendom vertegenwoordigen in zo’n raad? Degenen die zich aansluiten bij de vijanden van Israël, zoals Jewish Voice for Peace, zouden waarschijnlijk te klein zijn om aanspraak te maken op vertegenwoordiging. Toch is het redelijk om aan te nemen dat ’s werelds grootste organisatie van joodse masochisten, de Amerikaanse groep J Street, het recht zou hebben op vertegenwoordiging in de Raad.

Dit is waarschijnlijk waar ongeacht het feit dat J Street in 2014 geen lid mocht worden van de Conferentie van voorzitters van grote Joods-Amerikaanse organisaties.

Dit laatste orgaan heeft tot doel de belangen van de Amerikaans-Joodse gemeenschap te behartigen, een brede basis te ondersteunen, van steun voor Israël, en het aanpakken van kritieke zorgen waarmee het wereldjodendom wordt geconfronteerd. Bronnen binnen de organisatie, maar ook buitenstaanders die er dichtbij staan, hebben me herhaaldelijk verteld dat de Conferentie van voorzitters de afgelopen jaren grotendeels verlamd is geraakt.

Dat is slechts één indicatie van het verval van het Amerikaanse jodendom gedurende meer dan een decennium. Er zijn er nog veel meer. In 2005, toen mijn boek, American Jewry’s Challenge, werd gepubliceerd, kon men nog steeds beweren dat het Amerikaanse jodendom de tweede grote kracht in het wereldjodendom was, naast Israël. Het boek bevatte 17 interviews met Amerikaans-joodse leiders en denkers. Er zijn maar weinig geïnterviewden die nog steeds in de schijnwerpers staan ​​van het Amerikaanse jodendom.

Sommigen, waaronder Rabbi Norman Lamm en Shoshana Cardin, zijn overleden. Sommige zijn niet langer publiekelijk actief, terwijl andere zijn vervangen, vaak door mensen van minder kaliber. Tegenwoordig is er nauwelijks sprake van een nationaal joods Amerikaans leiderschap.

De titel van het interview in mijn boek met Daniel Pipes, The End of American Jewry’s Golden Era, was bijzonder vooruitziend. De kracht van het Amerikaanse Jodendom is gedeeltelijk verschoven naar lokaal leiderschap, waaronder enkele synagoge-rabbijnen en grassroots-organisaties. Het Amerikaanse jodendom bereikte een nieuw moreel dieptepunt toen 600 Amerikaans-joodse organisaties (geen van hen orthodox) zich identificeerden met de antisemitische Black Lives Matter (BLM) -beweging.

Diaspora-Joden in de VS van IfNotNow
manifestatie tegen verhuis ambassade naar Jeruzalem; Washington DC, 14 mei 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld “Do Not Give Diaspora Jews a Formal Voice in Israel” van 15 december 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

2 gedachtes over “Gerstenfeld: Geef Joden in de Diaspora geen formele stem in Israël

  1. Joden in de Diaspora stemmen voor de regering van het land waar ze wonen. Punt!

    Als ze de Israelische politiek willen beinvloeden moeten ze een burger van Israel worden.

    Het kan niet zo zijn dat zij vanuit hun luxe positie, zonder énige consequentie en zonder hun kinderen verplicht het leger in te sturen, invloed kunnen uitoefenen over de Israelische veiligheid.

    Totaal bezopen idee!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.