Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigt Belgisch verbod op Joodse slachtwijze, shechita

Laatst bijgewerkt: 18.12.2020 om 16u05

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een verbod op koosjer slachten in België bekrachtigd, aldus The Jerusalem Post op donderdag 17 december 2020. Eerder had de advocaat-generaal van de Europese Unie het verbod op Joodse rituele onverdoofde slacht als illegaal bestempeld. Dat wordt thans teniet gedaan door de uitspraak van het Hof van Justitie.

Ben Weyts

Vlaams minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts (plaatje rechts) van de N-VA, een conservatieve vlaams-nationalistische partij, haalt alsnog zijn slag thuis: het Europese Gerechtshof bevestigde gisteren het Belgische verbod op de Joodse religieuze slachtwijze, aka shechita.

Het moet voor iedereen nu wel duidelijk zijn dat minister Ben Weyts (N-VA) het voortbestaan bedreigt van millenia oude Joodse tradities en waarden: “Eérst het welzijn van de dieren, pas daarna dat van de Joden!” , luidt het devies binnen de N-VA.

De Joodse identiteit in Antwerpen en bij uitbreiding België ligt zwaar onder vuur. Joden vragen zich terecht af wat de volgende Gesetz aka anti-Joodse maatregel zal zijn.

De laatste keer dat in Europa de Joodse slachtwijze werd verboden gebeurde op 21 april 1933 toen Adolf Hitler in nazi-Duitsland de shechita in de ban sloeg … of waar België zijnen mostaard haalt ….

In een uitspraak die donderdag werd vrijgegeven, verwierp de rechtbank argumenten van joodse organisaties dat België inbreuk maakt op hun religieuze rechten door hen te verplichten dieren te bedwelmen tijdens het slachten voor vlees, iets wat in strijd is met hun religieuze voorschriften.

De uitspraak schept een precedent dat zou kunnen leiden tot een golf van wetten in de gehele Europese Unie tegen shechita, de joodse rituele slachtwijze. De Europese regelgeving verbiedt het slachten zonder verdoving, maar vormt een uitzondering voor religieus slachten. Volgens de regelgeving kunnen landen hun eigen wetten opstellen om dierenleed te verminderen.

De rechtbank oordeelde dat de wetten die vereisen dat dieren worden verdoofd, “een eerlijk evenwicht vinden tussen het belang dat wordt gehecht aan dierenwelzijn en de vrijheid van joodse gelovigen om hun religie te belijden”.

De reden die de rechtbank opgaf om de wet in evenwicht te brengen, is dat deze ‘omkeerbare verdoving’ toestaat. De rechtbank zei dat de wet een specifiek aspect van de rituele handeling van het slachten beperkt, niet de handeling van het slachten zelf; Als zodanig telt het niet als inmenging in de religieuze praktijk.

De voorzitter van het Europees Joods Congres, Dr. Moshe Kantor, heeft de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) verworpen en hij zei in een verklaring:

Het recht om ons geloof en onze gewoonten in praktijk te brengen, waarvan we gedurende vele jaren verzekerd zijn geweest onder de Europese wetgeving, is ernstig ondermijnd door deze beslissing. Deze uitspraak is een zware slag voor het joodse leven in Europa en vertelt de joden in wezen dat onze praktijken niet langer welkom zijn. Joden vertellen dat hun wegen niet welkom zijn, is slechts een kleine stap verwijderd van Joden vertellen dat we niet langer welkom zijn. We zullen doorgaan met het bestrijden van deze tragische beslissing. Europa’s Joodse gemeenschappen zullen niet rusten voordat onze fundamentele rechten worden verdedigd en beschermd onder het volledige gewicht van de Europese wetgeving. Er is geen gerechtigheid in deze uitspraak waarvan zelfs advocaat-generaal (AG) bij het HvJEU Gerard Hogan zei dat deze in strijd was met de rechten van religieuze minderheden in zijn mening voor de rechtbank.

Shechita in Europa – 2018

Plaatje hierboven: rood = geen verdoving nodig, rituele slacht toegestaan; donkergroen: ritueel slachten is verboden (België, Zwitserland en Scandinavië); lichtgroen: anesthesie vereist na de snee [beeldbron: Wikipedia]

Yohan Benizri, voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), verzoekende partij en vicevoorzitter van het Europees Joods Congres en van het Joods Wereldcongres, verklaarde:

Europa beschermt zijn religieuze minderheden niet langer. De Europese gerechtigheid, die we ons voorstelden als waarborg van onze fundamentele vrijheden, heeft gehandeld met respect voor de specifieke en electorale belangen van bepaalde lidstaten. Europese gerechtigheid staat daarom niet langer boven de strijd. Dit arrest van het Hof van Justitie is een ontkenning van de democratie, omdat het in de eerste plaats wordt afgemeten aan het respect dat het aan minderheden toekent. De strijd gaat door en we zullen geen nederlaag erkennen totdat we al onze juridische middelen hebben uitgeput, wat nog niet het geval is.

Ook het Antwerpse Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft gisteren in een persbericht haar teleurstelling uitgesproken omtrent het verbod op de Joodse traditionele slachtwijze – aka shechita –  in België:


Bronnen:

♦ naar een artikelEJC President Kantor calls EU Court of Justice ruling “a heavy blow to Jewish life in Europe”” van 17 december 2020 op de site van European Jewish Congress (EJC)

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘You Are Not Welcome Here’: European Union Court Ruling Against Kosher Meat Production Threatens Foundations of Jewish Life, Community Leaders Warn” van 17 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “European Court of Justice approves Belgian kosher slaughter ban” van 17 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel Abattage religieux: communiqué” van 17 december 2020 op de site van Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB)

Een gedachte over “Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigt Belgisch verbod op Joodse slachtwijze, shechita

 1. De tekens staan aan de wand geschreven…..luid & duidelijk!

  Binnen niet al te lange tijd zullen de Moslims met ‘hun normen & waarden sowieso de EU overnemen en dan is shechita van Christenen & Joden géén taboe meer.

  Dieren “welzijn” is voor de meeste Moslims sowieso geen punt van discussie……..trouwens ook voor onze humanitaire hypocrieten niet, gezien de geregelde beestiale toestanden in slachthuizen, het gesleep van beesten in beestenwagens door heel Europa & de lieve hondjes die achter worden gelaten als baasje op vakantie moet etc.etc.etc.

  Dierenrechten vóór mensenrechten?
  Nee, Allah’s rechten vóór EU rechten!

  Het is een kwestie van tijd tot de boel gaat ontploffen want niemand gelooft toch dat +60 miljoen ultra religieuze Moslims dit ‘nee accepteren van een EU hof waar ze absoluut maling aan hebben.

  Hoe naief kan je zijn!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.