Goudmarkt in Gaza Stad overleeft moeizaam onder de terreur en repressie van Hamas

Elk jaar in de aanloop naar Kerstmis zet juwelier Melad al-Amash gouden kerstman-beeldjes en miniatuurkerstboompjes tentoon in zijn winkel in Gaza.

Dit jaar houdt de coronaviruspandemie echter traditionele klanten weg van de 500 jaar oude goudmarkt, een smal steegje met kleine winkeltjes onder een gewelfd dak. De 27-jarige Palestijnse christen Amash in zijn winkel vertelde dat zijn handel met de helft is gekrompen in vergelijking met dezelfde periode in 2019:

Het was het beroep van mijn grootvader. Hij gaf het door aan mijn vader en mijn vader gaf het aan mij. Maar je kunt niet leven in een land in oorlog en ingesloten, dus het is normaal om elders te gaan en op je belangen in het buitenland te letten.

In een artikel van Reuters “Gaza jeweller struggles to sell Christmas gold“, stelt het persagentschap dat …

Christelijke Palestijnen voelen de economische pijn van de gezondheidscrisis en lockdowns. De pandemie heeft de economische tegenspoed vergroot in Gaza, dat wordt bestuurd door de islamitische groepering Hamas en onder de blokkade van Israël. Egypte legt ook grensbeperkingen op, daarbij verwijzend naar, net als Israël, bezorgdheid over de veiligheid.

Origineel: “Christian Palestinians are feeling the economic sting of the health crisis and lockdowns. The pandemic has deepened economic hardship in Gaza, which is run by Islamist group Hamas and is under blockade by Israel. Egypt also imposes border restrictions, citing, as does Israel, security concerns.”

De twee grootste telegraafdiensten ter wereld, Associated Press (AP) en Reuters, worden door letterlijk duizenden media als nieuwsbron gebruikt. In veel gevallen worden hun verhalen woordelijk opnieuw gepubliceerd zonder dat er helemaal geen redactie is.

Wat niet wordt genoemd, is de systematische vervolging door Hamas van zijn bewoners in het bijzonder de christelijke inwoners. Nadat Israël in 2005 eenzijdig zijn 21 Israëlische nederzettingen ontmantelde, zijn ongeveer 9.000 Joodse inwoners evacueerde en zijn leger uit de enclave terugtrok,  waarna Hamas in 2007 met geweld de Gazastrook overnam van de Palestijnse Autoriteit.

Sindsdien ging het snel bergaf met de handel en wandel van de Palestijnen in de Strook. Hamas regeert de Strook als een de facto islamitische autoriteit. Voor Hamas is de islam niet alleen een religie die haar organisatiedoelstellingen stuurt, maar ook een bron van wetgeving (sharia) die aan alle inwoners van Gaza moet worden opgelegd.

Zo bijvoorbeeld worden christelijke bedrijven zoals de goudwinkel van juwelier Melad al-Amash gedwongen om beschermingsgeld te betalen aan Hamas.

Desondanks wordt ons systematisch door anti-Israël ngo’s en activisten halve waarheden en hele leugens opgespeld omtrent de reëele situatie in Gaza. De Strook wordt vergeleken met het Getto van Warschau in 1943. De boutade van het Palestijnse volk dat “lijdt onder de Israëlische blokkade”, die wordt vergeleken met het beruchte Joodse getto klopt dus van geen kanten.

Bovendien heb ik al die honderden beelden en foto’s van dat beruchte getto, nooit een goudhandel gezien en zeker geen zoals in Gaza.

Abdel Aziz, een juwelier in de goudmarkt van Gaza vertelt dat “het goud komt de Gazastrook binnen via de smokkeltunnels en via de weg over Erez. “Er zijn mensen die goud hebben gekocht omdat ze hier geen bank kunnen beginnen of diegenen die hier bestaan niet kunnen gebruiken vanwege hun liquiditeitsproblemen.

Mohammed Younes, een andere 36-jarige juwelier bevestigde dit en zei “De bankcrisis heeft ons goed geholpen. De mensen investeren hun geld door goud te kopen eerder dan het op de banken te plaatsen.”

gold11Plaatje hierboven: Gaza, februari 2013. Hierboven de inkom van de overdekte goudmarkt van Gaza Stad, ook de Al Qissariya markt genoemd. Die goudmarkt bevindt zich in het oudste stadsdeel van Gaza aan de Grote Moskee van Omar. Hieronder een reeks foto’s van de vele winkeltjes in de overdekte goudmarkt van Gaza. 


gold04g
gold12
gold13
gold14
gold15
gold16
gold17
gold18
gold19
gold20
gold21


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nidal al-Mughrabi “Gaza jeweller struggles to sell Christmas gold” van 10 december 2020 op de site van Reuters

♦ een artikel op deze blogVoor al het goud van Gaza ! [in beeld]” van 1 augustus 2011 en een artikel Gaza Unplugged afl.123: De goudmarkt in de open gevangenis floreert als nooit tevoren” van 1 september 2013 en een artikelNog niet voor al het GOUD van Gaza!” van 31 juli 2010