Nederland weigert door nazi’s geroofd kunstwerk terug te geven aan wettige Joodse erfgenamen

Plaatje hierboven: Het schilderij Bild mit Häusern (rechts) uit 1909 van de Russisch-Franse kunstenaar Wassily Kandinsky hangt momenteel in het Stedelijk Museum van Amsterdam. De stad kocht het schilderij op 9 oktober 1940 voor 176 gulden. Vandaag zou het schilderij verscheidene tientallen miljoenen euros waard zijn [beeldbron: JTA]

Een Nederlandse rechtbank heeft woensdag een restitutiezaak afgewezen die was aangespannen door erfgenamen van een joodse familie die oorspronkelijk een schilderij bezat van Wassily Kandinsky dat in 1940 op een veiling door de stad Amsterdam was gekocht.

De Rechtbank te Amsterdam bevestigde een uitspraak uit 2018 van de Nederlandse Restitutie Commissie dat het kunstwerk ‘Bild mit Häusern‘ uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam niet hoeft te worden teruggegeven aan de familie.

James Palmer, die de erfgenamen vertegenwoordigt, noemde de beslissing onaanvaardbaar. Advocaten van de erfgenamen zeiden dat ze in beroep zullen gaan. Het schilderij was eigendom van Robert Lewenstein, die Nederland vluchtte na de nazi-invasie in 1940. Maanden later werd het schilderij voor een peulschil “verkocht” aan het museum.

Deze ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat Nederland van aanvankelijk een leider in kunstteruggave tot een paria verwordt“, schreven Anne Webber en Wesley Fisher in december in het NRC Handelsblad. Webber is een expert op het gebied van kunstteruggave en Fisher is directeur van het onderzoek voor de conferentie over Joodse materiële claims tegen Duitsland. Hun essay was getiteld: “Schande dat deze roofkunst in het museum mag blijven hangen.

Het is ‘bijzonder verontrustend’, vertelde Fisher aan The Jewish Telegraphic Agency (JTA), dat dit gebeurt in Nederland, dat een van slechts vijf landen is (de andere zijn Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) dat commissies oprichtte om de herkomst van verdachte kunstwerken te onderzoeken. Dergelijke commissies waren een belangrijke vereiste van de Washington Principles over Nazi-Confiscated Art – een mijlpaaldocument dat in 1998 door 44 landen werd goedgekeurd.

Geroofde Kunst


Plaatje hierboven: Hermann Goering en Adolph Hitler, de twee grootste kunstdieven van het Derde Rijk, keuren enkele werken op wat waarschijnlijk de tentoonstelling ‘Entärtete Kunst‘ (ontaarde kunst) is. In 1934 besloot Adolf Hitler dat er geen ruimte was voor moderne kunst in het Derde Rijk. Kunstenaars werden gedwongen om te stoppen in avant-garde stijl te werken en musea werden geplunderd. Om het volk het morele verval van de moderne kunst te laten zien, organiseerden de nazi’s in 1937 in München een grote tentoonstelling met ‘entartete’ (ontaarde) kunst. De entartete kunst tentoonstelling was de meest bezochte moderne kunsttentoonstelling ooit, maar leidde ook tot de vernieling van duizenden kunstwerken [beeldbron: Corbis]


Bronnen:

♦ naar een artikelOUTRAGEOUS: Dutch Court Refuses To Return Painting To Jewish Heirs” van 16 december 2020 op de site van The Yeshiva World

♦ een artikel op deze blogNederland: Joodse erfgenamen verwelkomen mogelijke teruggave van door nazi’s geroofde kunst” van 9 december 2020 en een artikel Amsterdam weigert door nazi’s geroofd kunstwerk terug te geven aan Joodse erfgenamen” van 19 juli 2019

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “A Jewish family sold this Kandinsky painting to survive the Nazis. Amsterdam is keeping it anyway” van 18 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Netherlands Review Body Urges More ‘Humanity and Goodwill’ Toward Heirs of Art Works Looted by Nazis” van 8 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Senay Boztas “Jewish descendants welcome report encouraging return of looted art” van 8 december 2020 op de site van Dutch News.nl

Een gedachte over “Nederland weigert door nazi’s geroofd kunstwerk terug te geven aan wettige Joodse erfgenamen

 1. Gestolen schilderij gekocht in 1940 voor 176 gulden.

  Gekocht is gekocht horen wij onze oer beschaafde Hollandse vrienden roepen.

  Ik dacht dat heling een misdrijf was? Maar blijkbaar niet wanneer de staat, stad of musea dit doen..

  Dat het gerecht deze zaak ten nadele beslist van de Joodse erfgenamen toont ons de moraal van Nederland.

  Niks normen & waarden, maar een gewone banale dievenbende waar je braakneigingen bij krijgt.

  Amsterdam anno 2020 huilt nog stééds!

  https://www.google.com/search?q=amsterdam+huilt&rls=p,com.microsoft:en-GB:referrer:source?&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7SUNA

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.