Media over ontslag van PA topdiplomaat negeert geschiedenis van laster en ophitsing

Er zijn veel vormen van media-vooringenomenheid. Van de meer extreme vormen, zoals verzonnen citaten en ‘feiten’, tot de meer alledaagse vormen, zoals gebrek aan context, HonestReporting heeft het allemaal gezien.

Eén vorm in het bijzonder is misschien wel de meest verraderlijke: selectieve weglating. En toen Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de PLO, vorige week haar ontslag aanbood, maakte een groot deel van de media zich schuldig aan het niet vermelden van Ashrawi’s duistere kant.

De twee grootste telegraafdiensten ter wereld, Associated Press (AP) en Reuters, worden door letterlijk duizenden media als nieuwsbron gebruikt. In veel gevallen worden hun verhalen woordelijk opnieuw gepubliceerd zonder dat er helemaal geen redactie is.

Het is dus opmerkelijk dat deze beide alom gerespecteerde bronnen totaal nagelaten hebben Ashrawi’s geschiedenis van laster en ophitsing tegen Israël te vermelden, in plaats daarvan haar in stralende bewoordingen weer te geven.

Het verhaal van AP, getiteld ‘De Palestijnse veteraan Hanan Ashrawi treedt af’, typeert Ashrawi als ‘een vloeiend Engels spreker die al decennia een prominente woordvoerster is van de Palestijnse zaak in de mondiale media’ die heeft deelgenomen aan ‘talloze rondes van vredesonderhandelingen’. Ashrawi wordt afgeschilderd als een gematigde, ‘een vocale criticus van de autocratische heerschappij van de 85-jarige Abbas en afhankelijkheid van een kleine binnenste kring van mannen in de jaren 70 en 80’, en die gelooft dat het ‘tijd is voor hervormingen in de PLO. ”.

Het rapport van Reuters, ‘Senior PLO-functionaris Ashrawi treedt af, roept op tot Palestijnse politieke hervormingen’, is in dezelfde geest geschreven. Dat verhaal citeerde een verklaring van Ashrawi, waarin ze verklaarde: ‘Het Palestijnse politieke systeem heeft vernieuwing en nieuw leven nodig met de deelname van jongeren, vrouwen en extra gekwalificeerde professionals’. Het verhaal beschrijft haar verder als een ‘voorvechter van vrouwenrechten’ en een ‘PLO-woordvoerster … [die] de Palestijnse zoektocht naar een eigen staat aan de wereld verwoordde.’

Dit alles vertelt slechts een zeer gedeeltelijk beeld van wie Ashrawi werkelijk is.

Hedendaagse bloedkwakkel
In januari van dit jaar stond Ashrawi in het middelpunt van een moderne bloed-smaad, toen een tweet van haar geloof hechtte aan een ander bericht op sociale media en beweerde:

KIDNAPPED & EXECUTED 7-jarige # Palestijns kind Qusai werd ontvoerd door een bende gewelddadige #Israëlische kolonisten, aangevallen en in een waterput gegooid, werd vanmorgen doodgevroren aangetroffen in Beit Hanina, #Jeruzalem, nadat #Israëlische soldaten de opsporingsteams hadden aangevallen.

Die tweet, van een nu inactief Twitter-account, werd geretweet door Ashrawi, die haar eigen mening toevoegde: “Het hart breekt gewoon. De pijn is ondraaglijk. Geen woorden.’ Ashrawi’s tweet werd vervolgens breed gedeeld, onder meer door het Amerikaanse congreslid Rashida Tlaib, wiens vijandigheid jegens Israël goed gedocumenteerd is. Zo ging het verhaal van een bijna anoniem account naar een Palestijnse functionaris naar een Amerikaans congreslid dat de smaad deelde met haar aanhang van zo’n 900.000 Twitter-gebruikers. Het lijkt erop dat Ashrawi of Tlaib zich op geen enkel moment bezighielden met elementaire feitencontrole voordat ze het ongefundeerde uitstrijkje deelden.

In werkelijkheid was de jongen met regenwater in een greppel gevallen en verdronken bij een tragisch ongeval. De Israëlische veiligheidstroepen hielden verre van het tegenhouden van zoekteams, maar werkten samen met de Arabische lokale bevolking, waarbij ze zoekhonden en fakkels gebruikten om hem te vinden.

Het is ook opmerkelijk dat, ondanks dat het sabbat was, Joodse reddingswerkers uit nederzettingen in de buurt ook hielpen bij het zoeken. Ashrawi verontschuldigde zich uiteindelijk voor het ‘retweeten van iets dat niet volledig is geverifieerd’, maar zelfs toen kon ze zichzelf er niet toe brengen een volledige, verantwoordelijke terugtrekking aan te bieden. Het lijkt erop dat het nieuws dat hij is ontvoerd niet zeker is. ‘

Hysterie in de New York Times
Toen president Trump aankondigde dat hij Jeruzalem eindelijk als de hoofdstad van Israël zou erkennen, was de weerslag voorspelbaar. Ashrawi ging naar de New York Times en versnelde de hysterie een aantal keer in een opiniestuk met de titel: ‘Trump maakt een enorme fout in Jeruzalem’:

Bovendien zou de erkenning door de Verenigde Staten van Jeruzalem als een deel van Israël messiaans-joodse extremisten kunnen aanmoedigen. – van wie sommigen worden gesteund door Israëlische regeringsfunctionarissen – die een Joodse tempel willen bouwen in het Noble Sanctuary-moskeecomplex in de Oude Stad van Oost-Jeruzalem…

Laten we dat maar even op een rijtje zetten. Omdat Trump terecht bereid was te erkennen dat Israël het soevereine recht heeft om zijn eigen hoofdstad te bepalen, net als elke andere natie, zou dat op de een of andere manier de extreme marge van religieuze fundamentalisten ertoe brengen een nieuwe Joodse tempel te bouwen op een van de meest politiek gevoelige plaatsen op de planeet?

Dit soort angst zaaien is onverantwoord gevaarlijk en heeft in het verleden al geleid tot moslimrellen en geweld op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem, en tot demonstraties in het bredere Midden-Oosten. De rallykreet: ‘Al Aqsa is in gevaar!’ is een beproefde methode om de massa tot woede te laten protesteren.

Echter in werkelijkheid is het Israëlische beleid met betrekking tot de Tempelberg opmerkelijk evenwichtig: ondanks dat het de heiligste plaats in het jodendom is, wordt het Joden verhinderd om daar te bidden om de moslimgevoeligheden niet te beledigen.

Evenzo, in plaats van de status quo te veranderen in het voordeel van Joodse claims, stond Israël de administratieve rechten op het complex af aan de Jordaanse islamitische Waqf, kort na het winnen van de Zesdaagse Oorlog van 1967. De kans dat de Israëlische autoriteiten de bouw van een tempel daar toestaan, is onbestaande.

Aanhanger van BDS
De Boycott, Divestment and Sanctions-beweging, een beweging die cynisch probeert zichzelf te presenteren als ‘volks’, wordt feitelijk gepromoot en georganiseerd door Palestijnse functionarissen.

Hoewel haar beeld in de media over het algemeen een gematigd beeld is, heeft Hanan Ashrawi, terwijl ze betrokken is bij vredesonderhandelingen met Israël, haar energie gestoken in het oproepen van anderen om de staat waarmee ze geacht wordt vrede te sluiten, te boycotten.

Ze is niet tevreden met het simpelweg oproepen tot BDS, maar heeft zelfs kritiek geuit op de Europese Unie omdat ze een ander standpunt over de kwestie innam.

Dubbele standaard inzake haatzaaien
Voor iemand met een staat van dienst van het besmeuren van Israël, is Ashrawi bizar gevoelig voor Israëlische kritiek op het Palestijnse beleid en terrorisme, en beschouwt het als opruiing en ‘een constant spervuur ​​van hatelijke taal die het slachtoffer ontmenselijkt’.

Indrukwekkende zich niet-bewuste woorden van iemand die een geschiedenis heeft van het versterken van verachtelijke bloedkwakkels en het oproepen tot de boycot van een hele natie – een zeer hatelijke daad die al zijn burgers op hun identiteit richt in plaats van op hun daden.

En toch, geconfronteerd met massaal bewijs van Palestijnse opruiing en ontmenselijking van Israëli’s en Joden, is Ashrawi volkomen afwijzend en rechtvaardigt zij hardnekkig de extreme haat van Joden als zijnde in overeenstemming met die van enig bezet volk.

Ongeacht haar standpunt over het PLO-beleid, vrouwenrechten en zelfs haar deelname aan vredesonderhandelingen, heeft Ashrawi een bewogen verleden en kan redelijkerwijs allesbehalve gematigd worden afgeschilderd. De media hebben de verantwoordelijkheid om alle feiten te vermelden, niet alleen de meer smakelijke aspecten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emanuel Miller “Media Reports of PA Official’s Resignation Ignore History of Smears, Incitement” van 11 december 2020 op de site van Honest Reporting

♦ een artikel op deze blog Politiek boegbeeld Hanan Ashrawi trekt zich terug uit het ‘oude mannen clubje’ van de PLO” van 11 december 2020

Een gedachte over “Media over ontslag van PA topdiplomaat negeert geschiedenis van laster en ophitsing

  1. Arafat, Erekat, Ashrawi en binnenkort het corrupte opperhoofd Abu Mazen.

    De oude garde verdwijnt, samen met hun Fake News beschermers, uit beeld

    Dit zijn de nieuwe garde wereldburgers………en daar kan niemand omheen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.