Israël bood aan gevangen Palestijnse terroristen vrij te laten in gesprekken over Hamas-gevangenenruil

Plaatje hierboven: Rafah, Gaza 18 oktober 2011. Een groep van 400 voortijdig vrijgelaten Palestijnen bereikt via Egypte de Strook als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 terroristen en massamoordenaars werden ingeruild voor één enkele Israëlische soldaat, Gilad Shalit [beeldbron: AP/Khalil Hamra]

Israël bood aan om Palestijnen vrij te laten die Israëli’s bij terreurdaden hebben gedood in een poging om tot een uitwisselingsovereenkomst voor gevangenen met Hamas te komen, vertelde een hoge functionaris van de terreurgroep van Hamas maandag aan de Libanezen aan de krant Al-Akhbar.

Al-Akhbar, een Libanees dagblad, wordt algemeen beschouwd als een spreekbuis voor de terreurgroep Hezbollah. De tabloid is een favoriete methode geworden voor Hamas-functionarissen om berichten naar de pers te verspreiden buiten hun officiële media om.

Het rapport citeerde een topfunctionaris van de terreurgroep die zei dat Israël had aangeboden ‘honderden Palestijnen vrij te laten in ruil voor hun soldaten, inclusief gevangenen die de dood van Israëli’s hadden veroorzaakt’.

Hoewel Israëlische functionarissen hebben erkend dat er gesprekken gaande zijn over de vrijlating van Israëlische gevangenen die door Hamas worden vastgehouden, hebben ze afgezien van het bespreken van de specifieke voorstellen en aanbiedingen die worden gedaan in de onderhandelingen.

Plaatje hierboven: De vier Israëliërs in kwestie die worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook. Met de klok mee van linksboven: de joodse Falasha Avera Mengistu en de Bedoeïen Hisham al-Sayed; daaronder de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul die werden gedood tijdens Operation Protective Edge (8 juli 2014 – 26 augustus 2014) [beeldbron: Flash 90/Times of Israel]

Hamas wordt momenteel verondersteld om twee Israëlische burgers vast te houden, Avera Avraham Mengistu en Hisham al-Sayed, die uit eigen beweging Gaza binnengingen in 2014-2015, en de stoffelijke resten van twee Israëlische soldaten, Sergeant First Class Oron Shaul en luitenant Hadar Goldin, gesneuveld tijdens de Gaza-oorlog van 2014.

Sinds hun gevangenneming heeft Israël gewerkt aan hun vrijlating, vaak met behulp van het Egyptische leger, dat banden onderhoudt met zowel Jeruzalem als Hamas, als tussenpersoon. Een Egyptische inlichtingendelegatie heeft vorige week de Gazastrook bezocht voordat ze met Israël via het Erez-controlepunt vertrok.

Hamas van zijn kant streeft naar de vrijlating van zoveel mogelijk Palestijnse veiligheidsgevangenen in Israëlische gevangenissen – zowel leden van Hamas als van andere terreurgroepen. Zo slaagde Hamas er in oktober 2011 in om één enkele gevangen Israëlische soldaat, Gilad Shalit, om te ruilen voor maar liefst 1000 mannelijke en 27 vrouwelijke Palestijnse terroristen en massamoordenaars.

Sommige van de Palestijnse gevangen terroristen waarvan de vrijlating wordt geëist waren al vrijgelaten tijdens een controversiële uitwisseling van gevangenen in 2011 voor de gevangengenomen Israëlische soldaat Gilad Shalit, maar werden opnieuw gearresteerd tijdens een hardhandig optreden tegen de terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever in 2014 na de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners.

De inspanningen hebben tot dusver geen resultaat opgeleverd. Israëlische defensieambtenaren beschreven de huidige gespreksronde met The Times of Israel als de belangrijkste en meest serieuze tot nu toe, gezien de toenemende druk op Hamas door de snel verslechterende uitbraak van het coronavirus in Gaza. In Gaza zijn de afgelopen 24 uur 935 nieuwe Corona-infecties bevestigd. 44% van degenen die op de ziekte werden getest, leverden positieve resultaten op.

Toch gaven die defensieambtenaren, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, aan geen doorbraak te verwachten. Ogenschijnlijk details van de laatste poging om tot een deal te komen, werden gerapporteerd door Hebreeuwse media. Niet-benoemde Israëlische functionarissen zeiden dat Israël niet zal toestaan ​​dat moordenaars worden vrijgelaten, maar dat een deal naar verwachting verschillende humanitaire gebaren naar Gaza zal omvatten, waaronder medische hulp om het coronavirus op het grondgebied te helpen aanpakken.

Volgens Al-Akhbar zei de hoge Hamas-functionaris die met de krant sprak dat de organisatie ‘de poging om de gevangenenkwestie in verband te brengen met de humanitaire situatie in Gaza afwijst’. “De prijs voor het oplossen van dit probleem is bekend: de vrijlating van duizenden Palestijnse gevangenen. Bovendien zullen er geen voorstellen worden behandeld buiten dit kader ”, zei de hoge Hamas-functionaris naar verluidt.

Parlementslid voor Derech Eretz, Zvi Hauser, die de machtige commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset leidt, tweette maandag dat hij “op de hoogte was van alle details” van de opkomende deal, die hij “een schande” noemde en dat hij “honderden terroristen opnieuw in omloop zou brengen.

Hauser zei dat een dergelijke deal “in strijd zou zijn met de principes van het Shamgar-rapport”, verwijzend naar een grotendeels geheim rapport geproduceerd door een commissie uit 2012 onder leiding van voormalige Opperrechter Meir Shamgar van het Hooggerechtshof over het beleid van Israël met betrekking tot het uitwisselen van gevangenen.

“Ik roep de premier op om zich terug te trekken uit deze gevaarlijke stap en lering te trekken uit de Shalit-deal, waarvan de meerderheid van de vrijgelaten gevangenen zich opnieuw op het pad van de terreur heeft begeven,” zei Hauser.

Hamas-woordvoerder Hazem Qassem ontkende ondertussen publiekelijk elke beweging over de kwestie tussen de twee partijen en zei dat ..

[..] het een poging is van premier Benjamin Netanyahu om zijn populariteit te vergroten, aangezien het land klaar lijkt om naar een vierde verkiezingsronde in twee jaar te gaan. Dit is een truc van Netanyahu om zijn persoonlijke status te versterken bij alle verwachte zionistische verkiezingen. Deze zionistische mediabespreking is niet gebaseerd op de waarheid. Netanyahu ontwijkt nog steeds een beslissing in deze kwestie en speelt met de gevoelens van de families van de gevangengenomen soldaten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman en Judah Ari Gross “Israel offered to release murderers in talks on Hamas prisoner swap – report” van 15 december 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas rules out vaccines in exchange for returning missing persons” van 16 december 2020 op de site van Arutz Sheva