Giulio Meotti: ‘Moge Allah Frankrijk zegenen! Maar geen oosterse christenen …’

Plaatje hierboven: Parijs, 10 en 11 januari 2015. Grote manifestaties ‘Je Suis Charlie‘ naar aanleiding van de aanslagen op Charlie Hebdo en de gijzeling en moord op vier Joodse burgers in de Hyper Cacher-winkel in Porte de Vincennes. Leden van de lokale moslimgemeenschap waren er ook bij, hier aan het monument op de Place de la République [beeldbron: Shutterstock]

Moge Allah Frankrijk zegenen. Het heeft het punt bereikt in Frankrijk waar advertenties met het aanstootgevende woord ‘christen’ erin worden geweigerd, zelfs voor liefdadigheidsacties.

Het Oeuvre d’Orient werd opgericht in 1856, toen het voor de Fransen een kwestie was van hulp bieden aan de Libanese Maronieten, oosterse christenen die werden afgeslacht door de Arabische stammen.

‘Jésus est pédé’
Oosterse christenen zouden de architecten zijn geweest van het kleine secularisme dat in die samenlevingen aanwezig was, zij waren de eersten die nadachten over de politieke integratie van alle minderheden en die grondwetten opstelden waarin de essentiële referentie niet langer religie was.

In 1856 bestond France Inter niet. In de afgelopen jaren zijn oosterse christenen zwaar vervolgd, Koptische kerken levend verbrand, Chaldeeuwse en Syrische christenen afgeslacht door islamitische extremisten. Het Oeuvre d’Orient zamelt geld in om hen te helpen. Er is reclame nodig, ook op France Inter.

Maar het Franse openbare radiostation heeft zojuist een reclamecampagne voor deze kerst afgewezen. Het had gevraagd om een ​​enkel woord te verwijderen: ‘christen’. Op de Franse openbare radio, waar men ‘Oosterse christenen’ niet kan uitspreken, kunnen de woorden ‘Jezus is homo’ op muziek worden gezet. ‘Jésus est pédé’, zong Frédéric Fromet op France Inter. De singer-songwriter presenteerde Jezus als homoseksueel ‘in naam van de strijd tegen homofobie’.

Pascal Gollnisch, hoofd van het Oeuvre d’Orient, herinnert zich dat de RATP, het Parijse openbaarvervoersbedrijf, om dezelfde redenen ook een advertentie had geweigerd. In Parijs was de uitvoering van ‘Les Prêtres‘, een muzikale band gevormd door twee Franse priesters en een Vietnamees, gepland om geld in te zamelen voor oosterse christenen.

De zinsnede ‘au profit des chrétiens d’Orient‘, dat wil zeggen dat de opbrengst naar oosterse christenen zou gaan, moest verdwijnen en de reclameborden moesten herdrukt worden. De RATP was geëindigd in de resulterende storm en moest zich terugtrekken. Zoals France Inter, dat gedwongen werd om de beslissing te herzien.

‘Qu’Allah bénisse la France’
Toen een maand geleden de poster van de nieuwste Borat-film op de bussen van de Parijse RATP verscheen – naakt en met een ring met het woord ‘Allah’ in het Arabisch – had het transportbedrijf het verwijderd van de bussen die op het Tice-netwerk reden, die Essonne en de zuidelijke buitenwijk Evry omvat, met een grote populatie moslims.

Abdelhakim Sefrioui, een imam die de fatwa lanceerde tegen professor Samuel Paty, onthoofd omdat hij in de klas cartoons van de profeet van de islam had getoond, woont daar. Daarom zijn posters over oosterse christenen en degenen die ‘beledigend’ zijn voor de islam gecensureerd.

France Inter had tijdens de kerstvakantie de afgelopen drie jaar de commercials van het Oeuvre d’Orient geaccepteerd. Toen kwam de onthoofding van Paty. Het weekblad Le Point reconstrueerde de laatste lessen van de professor uit Conflans-Sainte-Honorine. Paty pakte de kwestie van persvrijheid aan en begon met twee cartoons: een geknevelde krant en een mond gesloten met een rits.

Aan de studenten legt de professor uit dat er tijdens de monarchie geen persvrijheid was en ‘kranten werden gecensureerd’. Dan laat hij een foto zien van Place de la République vol met mensen en met bordjes ‘Je suis Charlie’. En hij besluit: “In 2015 vielen de islamisten Charlie Hebdo aan. Deze gebeurtenis toont aan dat de persvrijheid nog verdedigd moet worden”, en dat de censuur nu van binnenuit komt.

Laïcité – secularisme – wordt in termijnen geserveerd. Het gebruik van het woord ‘christenen’ is een groot schandaal, terwijl er in de Parijse metro in het recente verleden ook geweldige advertenties verschenen voor de film ‘Qu’Allah bénisse la France’.

Moge Allah Frankrijk zegenen! Maar geen oosterse christenen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti: “Watch: May Allah bless France” van 15 december 2020 op de site van Arutz Sheva