Nederlandse regering wil antisemitisme-tsaar aanstellen om de toenemende Jodenhaat te bestrijden

De Nederlandse regering heeft aangekondigd een nieuwe post te creëren voor een nationale coördinator ter bestrijding van antisemitisme in Nederland.

Ferd Grapperhaus (°1959) – de Nederlandse minister van Justitie voor de CDA – zei zondag dat de nieuwe post deel uitmaakt van een algehele versterking van de officiële aanpak van de regering ten aanzien van het omgaan met bedreigingen, discriminatie en intimidatie.

Dit is geen strijd die we alleen aan de joodse gemeenschap moeten overlaten, verklaarde Grapperhaus tijdens een toespraak tot het Nederlandse Maccabi-netwerk. Grapperhaus merkte op dat sociale media antisemitisme zichtbaarder hadden gemaakt en het bereik hadden vergroot.

De coronaviruscrisis en de economische impact ervan hadden ook een voedingsbodem gevormd voor complottheorieën over de Joodse gemeenschap,” voegde hij eraan toe. Nederlandse en Europese joodse leiders waren verheugd over de aankondiging van de nieuwe post, waarvan de inaugurele zittende president begin 2021 zal worden genoemd.

Ellen Van Praagh – voorzitter van de Inter Provinciaal Opperrabbinaat voor Nederland (IPOR) – zei in een verklaring:

Dit weekend werden mijn synagoge en de liberale synagoge in Utrecht beklad met swastika-symbolen. Het lijkt erop dat de aanvaller psychische problemen had, maar het is ons overduidelijk dat de pandemie het ergste bij mensen naar boven heeft gebracht.

Rabbi Binyomin Jacobs – opperrabbijn van Nederland – stelde dat …

[..] het was een aanwijzing voor de hachelijke situatie waarmee de Nederlandse joden te kampen hebben, dat de regering heeft besloten een nationale coördinator aan te stellen om antisemitisme aan te pakken. We verwelkomen zo’n benoeming, maar met een bezwaard hart is deze positie zelfs nodig in een land als Nederland, wiens naam wordt geassocieerd met tolerantie en pluraliteit. Desalniettemin, naarmate de aanvallen toenemen, zal de nationale coördinator hun inbox vol suggesties zien van joden in Nederland die niets liever willen dan in vrede leven en ongehinderd hun geloof belijden.

Antisemitisme is de afgelopen jaren in Nederland toegenomen. Een rapport in februari 2020 van CIDI – een Nederlandse Joodse NGO – onthulde dat 182 antisemitische incidenten werden gemeld in 2019, een stijging van 35 procent ten opzichte van 2018. Incidenten van verbaal geweld en gewelddadige fysieke aanvallen op Joden zijn meer dan verdubbeld, van 27 gevallen In 2018 tot 61 in 2019.

Plaatje hierboven: Het kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht (met rode hoofddoek) van GroenLinks heeft spijt betuigd haar deelname aan een anti-Israeldemonstratie in 2014, die het podium was van antisemitische leuzen en symbolen. Op deze foto uit 2014 is het kandidaat-Kamerlid, toen 20 jaar, te zien onder een spandoek met de tekst “Stop doing what Hitler did to you”. Naast haar hielden mensen borden in de lucht die expliciet Israel en nazi-Duitsland gelijkstellen, compleet met nazivlaggen en bijbehorende hakenkruizen [beeldbron: CIDI.nl]


Bronnen:

♦ naar een artikelDutch Government Announces Creation of Antisemitism Tsar to Combat Rising Jew-Hatred” van 14 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelHolland Appoints a National Co-Ordinator to Tackle Antisemitism as Cases Multiply” van 14 december 2020 op de site van The European Jewish Association (EJA)

Een gedachte over “Nederlandse regering wil antisemitisme-tsaar aanstellen om de toenemende Jodenhaat te bestrijden

 1. LOL! Hier wat gratis advies.

  Nederland, STOP met anti Israel VN resoluties, ingereikt door foute regimes, te steunen.

  Nederland, STOP met excuses naar vluchtelingen die gehuld in palestijnse vlaggen Israelische/Joodse winkels vandaleren.

  Nederland, STOP met vrijspraak voor Moslims e.a. die onschuldige Joodse marktkramers & NEDERLANDSE burgers in mekaar timmeren.

  Nederland, STOP met de anti Joodse zangkoren op voetbalvelden maar STOP de wedstrijd.

  Nederland, STOP met excuses, maar ga eindelijk aan de goede kant van de geschiedenis staan. Sta vierkant achter de JOODSE staat en je JOODSE burgers.

  Nederland, SPREEK je uit…..luid & duidelijk en daar is géén Antisemitisme Tsar voor nodig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.