Palestijnen: Een menorah plaatsen bovenop Grot der Patriarchen in Hebron is een ‘oorlogsmisdaad’

Plaatje hierboven: een Chanoekia (9-armige menorah/kandelaar) op het dak van de Grot van de Patriarchen [beeldbron: Doc Braham/Fine Art America]

Het plaatsen van een Chanoekia op het dak van de Grot van de Patriarchen in Hebron ter viering van Chanoeka is door de Palestijnse Autoriteit als een ‘oorlogsmisdaad‘ bestempeld, volgens een rapport van Palestinian Media Watch (PMW).

De site is heilig voor zowel joden als moslims. Volgens de joodse traditie is het de plaats waar de patriarchen en matriarchen, met uitzondering van Rachel, worden begraven, terwijl het bij moslims bekend staat als de Ibrahimi-moskee. Het heiligdom, dat rond 637 na Chr. omgebouwd tot een moskee tijdens de bezetting van Hebron door moslimkalief Umar, wordt nu gebruikt door zowel islamitische als joodse gelovigens.

De bezettingsstaat [d.w.z. Israël] … benut elke gelegenheid, en in het bijzonder de zogenaamde ‘Joodse feestdagen’, om misdaden en plannen te plegen die onze islamitische heilige plaatsen in Hebron ontheiligen,” zei Mahmoud Al-Habbash, PA-president Mahmoud Abbas’ adviseur voor religieuze zaken en Islamitische Relaties in een verklaring, volgens PMW, daarbij verwijzend naar een rapport in WAFA, het officiële persbureau van de PA.

Volgens het rapport beschreef Al-Habbash het plaatsen van de menora op de locatie als een ‘oorlogsmisdaad’ en een flagrante aanval door Israël op islamitische heilige plaatsen en moskeeën. WAFA meldde dat: “Hij benadrukte dat de Ibrahimi-moskee een puur islamitisch erfgoed is, waarop degenen die geen moslim zijn geen recht hebben“, aldus een vertaling van PMW, voordat hij de Palestijnen opriep om de Ibrahimi-moskee te bezoeken en Ribat uit te voeren – conflict over land dat als islamitisch wordt beschouwd – om het Palestijnse en islamitische karakter van de site te benadrukken.

De Hoge Fatwa-raad van de PA heeft ook de plaatsing van de Menora veroordeeld. Een rapport in het officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida meldde dat de Raad de actie had genoemd: “een flagrante schending, een echte provocatie van de gevoeligheden van de moslims en een extra agressieve poging om de islamitische geschiedenis uit te wissen ten dienste van het doel om de Ibrahimi-moskee te judaïseren en er een nep-Joods personage voor te creëren“, aldus een vertaling van PMW.


Bronnen:

♦ naar een artikelPA: Hanukkiah at Cave of Patriarchs constitutes a ‘war crime’” van 15 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik “Abbas’ advisor: A “war crime” for Jews to place a Hanukkah candelabra at Jewish/Muslim religious site” van 14 december 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Palestijnen: Een menorah plaatsen bovenop Grot der Patriarchen in Hebron is een ‘oorlogsmisdaad’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.