Israël normaliseert met Marokko en Bhutan; Palestijnen grommen en wachten op ‘Sleepy’ Joe Biden

Oman en Indonesië zouden de volgende kunnen zijn om de normalisering van de diplomatieke banden met Israël aan te kondigen, en dit kan nog voor het einde van dit jaar gerealiseerd worden, zei een diplomatieke bron zondag.

Volgens een rapport van de Jerusalem Post probeert de regering Trump meer Arabische en moslimlanden bij de Abraham-akkoorden te betrekken, waartoe de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko al behoren.

Tayseer Khaled, lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), veroordeelde op zaterdag 12 december 2020 de aankondiging van het regime in Marokko om de diplomatieke betrekkingen met de bezettingsmacht zo snel mogelijk te hervatten.

Khaled omschreef het gebeuren als “schokkend” en “irritant”, vooral omdat de Marokkaanse premier Saad eddin Al-Othmani vorig jaar augustus aankondigde dat zijn regering elke normalisering van de betrekkingen met Israël afwijst, tijdens een vergadering van zijn islamistisch georiënteerde partij justitie en ontwikkeling.

Er volgden ook nog een paar verklaringen van kleine facties van de PLO waar niemand ooit van heeft gehoord met name het Palestine Popular Struggle Front (PPSF) en de Palestijnse Democratische Unie (FIDA).

♦ Het Palestine Popular Struggle Front wordt geleid door Ahmad Majdalani, die wordt gezien als een nauwe bondgenoot van Mahmoud Abbas. FIDA (Palestijnse Democratische Unie) wordt geleid door Saleh Ra’fat en is een afsplitsing van de DFLP aka het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Na de ramp met het besef dat de Arabische Liga liever de VAE steunt dan de Palestijnen, heeft het Palestijnse leiderschap besloten dat publieke veroordelingen van Arabische mede-staten van hun hoogste niveau hen eigenlijk pijn doen. Ze spreken nog steeds de veroordelingen uit, maar de taal is meer gedempt en de woordvoerders zijn steeds minder prominent.

Toen de Emiraten (VAE) aankondigde de betrekkingen met Israël te willen normaliseren, veroordeelden hoge PLO- en PA-functionarissen, waaronder Mahmoud Abbas, Nabil Rudineh en Saeb Erekat, het snel en verwierpen het.

Het aantal functionarissen dat verklaringen aflegt, is bij elke volgende aankondiging gedaald. Voor Bahrein was het Ahmad Majdalani, minister van Sociale Zaken bij de Palestijnse Autoriteit. Voor Soedan was het Wasel Abu Youssef, een hooggeplaatst lid van de PLO. We kijken er naar uit om te zien wie Bhutan veroordeelt.

Plaatje hierboven: Zaterdag, 12 december 2020. Israël heeft volledige diplomatieke banden gesloten met Bhutan, een klein, grotendeels door boeddhistisch land omgeven koninkrijk in de Himalaya dat grenst aan India en China. De overeenkomst werd zaterdag ondertekend tijdens een ceremonie in de residentie van de Israëlische ambassadeur in India Ron Malka, met de ambassadeur van Bhutan in India, generaal-majoor Vetsop Namgyel [plaatje hierboven; beeldbron: Jakarta Post]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “The PLO is more careful now about condemning the latest Arab state to normalize relations with Israel” van 13 december 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel Report: Oman, Indonesia likely next to normalize ties with Israel” van 14 december 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Israël normaliseert met Marokko en Bhutan; Palestijnen grommen en wachten op ‘Sleepy’ Joe Biden

  1. Liever oorlog & conflict dan vrede & vooruitgang.

    De stilte van de Internationale gemeenschap is oorverdovend.

    VN, EU, PA, HAMAS, HEZBOLLAH, IRAN & co staan beteutert te kijken hoe hun jarenlange mislucte haatscenario (met de vernietiging van Israel als eindresultaat) ) steen voor steen word afgebroken.

    Ook Sleepy Joe zal ze niet helpen want die heeft het écht te druk met andere dingen………zoals overleven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.