Israël is een wereldleider op het gebied van schone energie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde dit weekend op de Climate Ambition Summit 2020 over de vooruitgang die zijn regering heeft geboekt en de uitdagingen waarmee zij wordt geconfronteerd op het gebied van schone energie.

In een vooraf opgenomen video-toespraak, uitgezonden op zaterdag tijdens de virtuele bijeenkomst – mede bijeengeroepen door Groot-Brittannië, de Verenigde Naties, Frankrijk, Chili en Italië – bedankte Netanyahu de Britse premier Boris Johnson voor het hosten van de top, en verklaarde dat, net als Groot-Brittannië:

Israël zet zich volledig in voor een succesvolle overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie tegen 2050.

De Israëlische premier ging verder met ‘cruciale vooruitgang’ op twee gebieden: vermindering van kolen en zonne-energie:

Israël is een wereldleider in het terugdringen van het kolenverbruik. In 2025 – dat is slechts vijf jaar vanaf nu – zal Israël, behoudens een noodsituatie, geen steenkool of steenkool meer verbranden. Op het gebied van zonne-energie hebben we de afgelopen vijf jaar onze opwekking verhoogd van twee procent naar zo’n 10 procent. Tegen 2030 zal zonne-energie meer dan een derde van alle elektriciteit van Israël leveren.

Hij voegde er echter aan toe dat de uitdaging waarmee Israël met zonne-energie wordt geconfronteerd, ligt in de opslag ervan:

Mijn regering voert een beleid dat deze uitdaging het hoofd biedt. We hebben het geluk honderden Israëlische startups te hebben die aan deze en aanverwante kwesties op het gebied van alternatieve energie werken. Deze bedrijven hebben en zullen miljarden dollars aan investeringen ontvangen. Ik ben ervan overtuigd dat Israëlische wetenschappers en Israëlische ondernemers, met hun onblusbare vindingrijkheid, ons in staat zullen stellen onze rol te spelen in de wereldwijde zonnerevolutie.

Verwijzend naar de recente Abraham-akkoorden tussen Israël en zijn buren in de Golf, concludeerde Netanyahu met een optimistische toon:

Samenwerking op het gebied van zonne-energie is ook een integraal onderdeel van onze nieuwe samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Zonne-energie helpt dus niet alleen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te elimineren, het helpt ons ook de Arabisch-Israëlische vrede te versterken. En beide doelen bieden ons een mooie, schone en veilige toekomst.


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu: ‘Israel is a global leader in cutting coal consumption’” van 13 december 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.