Biden hoopt Israëlisch-Palestijnse conflict terug prioriteit te geven maar kan en wil hij dat nog?

In tegenstelling tot zijn voorgangers treedt de verkozen Amerikaanse president Joe Biden niet in functie met plannen om een ​​groot Israëlisch-Palestijns vredesinitiatief te lanceren.

Er is helemaal geen sprake van het bereiken van de ‘ultieme deal’, zoals Donald Trump het in 2016 omschreef, en het is ook niet de bedoeling om op zijn eerste dag een speciale gezant voor het Midden-Oosten aan te stellen zoals Barack Obama deed in 2009.

Geen marathon-vredesonderhandelingen zoals deze die werden gevoerd onder leiding van Obama’s staatssecretaris John Kerry in 2013 en 2014 en geen Vision for Peace zoals die onthuld door Trump en zijn schoonzoon / adviseur Jared Kushner in 2019 en 2020.

Biden’s kandidaat voor de post van minister van Buitenlandse Zaken voor de VS, Tony Blinken, vertelde dagen vóór de presidentsverkiezingen aan The Times of Israel:

Dit is niet 2009, het is niet 2014 en het is niet 2017. De partijen zijn verre van een plaats waar ze bereid zijn om deel te nemen aan onderhandelingen of besprekingen over de definitieve status,. De aankomende regering zal niet helemaal van de kwestie afzien, omdat het negeren van het conflict tussen Israël en Palestina het niet zal laten verdwijnen.

Maar wanneer ze worden beschermd door garanties van anonimiteit, zijn sommige Biden-assistenten meer bereid geweest om toe te geven dat Israël, en zelfs het Midden-Oosten in bredere zin, niet de hoeveelheid aandacht zal krijgen die het heeft genoten tijdens de ambtsperiode van recente presidenten.

Een senior adviseur van de campagne vertelde in oktober het tijdschrift Foreign Policy dat het Midden-Oosten ‘een verre vierde’ zou zijn op de lijst van prioriteiten voor het buitenlands beleid, na Europa, de Indo-Pacific en Latijns-Amerika. Een andere adviseur voor buitenlands beleid zei voor de verkiezingen tegen The Times of Israel: “Het is niet zo dat een regering-Biden zich niet op Israël zal concentreren. Het komt misschien niet zo centraal te staan ​​als de afgelopen jaren.

Het conflict zal vrijwel zeker worden overschaduwd door andere kwesties in de regio, namelijk de nucleaire deal met Iran, waarvan Biden duidelijk heeft gemaakt dat hij van plan is zich opnieuw aan te sluiten als Teheran ermee instemt terug te keren naar naleving van het multilaterale akkoord.

De bedoelingen zijn allemaal prima en goed, maar of de realiteit op het terrein tussen de Jordaan en de Middellandse Zee kan samenwerken, is een andere vraag. Verschillende regionale analisten die met The Times of Israel spraken, voerden aan dat als Biden hoopt het Israëlisch-Palestijnse conflict terzijde te schuiven om zich te concentreren op andere crises in binnen- en buitenland, tenzij er iets anders voor hem zou kunnentussenkomen.

Ze erkenden echter dat er een middenweg is die kan worden geslagen waarin de kwestie niet de aandacht krijgt waaraan ze gewend was, maar wordt beheerd op een manier waarbij een basis kan worden gelegd voor toekomstige besprekingen voor wanneer de partijen dat zijn. Klaar om opnieuw in te schrijven.

Een ander probleem dat het conflict op de agenda van Biden zou kunnen brengen, is de poging om aanvullende normalisatieovereenkomsten te sluiten tussen Arabische landen en de Joodse staat. Blinken zei dat een regering van Biden-Harris dergelijke ontwikkelingen zou ondersteunen.

Indyk speculeerde dat mogelijke kandidaten zoals Saoedi-Arabië een soortgelijke strategie zouden volgen als die van de Verenigde Arabische Emiraten – die normalisatie koppelde aan de Palestijnse kwestie door de overeenkomst over Israël te conditioneren die zijn annexatieplannen op de Westelijke Jordaanoever opschort.

Maar misschien wel de gemakkelijkste manier waarop het Israëlisch-Palestijnse conflict bovenaan de agenda van Biden zou kunnen komen te staan, zou zijn als er geweld uitbreekt op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza. De gebieden zijn de afgelopen maanden relatief rustig geweest, maar staan ​​niet bekend om lange perioden van rust. Dergelijke escalaties vereisten in het verleden de tussenkomst van Amerikaanse regeringen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Biden hopes to deprioritize Israel-Palestinian conflict but might not be able to” van 11 december 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

Een gedachte over “Biden hoopt Israëlisch-Palestijnse conflict terug prioriteit te geven maar kan en wil hij dat nog?

 1. Wat Biden hoopt, wil & kan.

  Wie een beetje het VS nieuws volgt kan interessante dingen ontdekken.

  Het gedrag van een hysterische media, die 4 jaar lang iedere
  onbewezen nieuwflash over Donald J. Trump tot Breaking News verhief…

  Van Rusland, Ukraine, de afzetprocedure tot de aanstelling van Kavenaugh….etc.etc.etc.

  Alles werd 24/7 uitgemeten om daarna uit te doven als een bewezen leugen.

  Media & Democraten werkten in tandem om deze president het Witte Huis uit te krijgen……en dat is gelukt.

  Maar dat is niet wat ze willen. Wat willen ze dan wel?
  Biden OUT & Kamala IN.

  Hoe doen ze dat? Geen probleem want ze hebben ervaring genoeg.

  1) Door Joe uit zijn Covid 19 schuilkelder te halen en beginnen kritische vragen te stellen.

  2) Opééns komen de door de media onderdrukte bewijzen over China betalingen & belasting fraude van Hunter Biden, broer Jim & vader Joe in het nieuws.

  3) Journalisten die dit nieuw naar buiten brachten werden gecensureerd door de sociale media…..de échte influencers.

  4) Opééns komen er gelekte video’s/audio’s boven water met Biden die ageert tegen een zwarte bevolking.

  M.a.w. De smeercampagne is begonnen ….tégen Joe Biden, want die moet weg!

  M.a.w……..Joe Biden heeft écht wel andere zorgen.

  Overleven…… want hij weet als geen ander dat als de media het wil zijn rol is uitgespeeld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.