Israël en het koninkrijk Bhutan knopen volledige diplomatieke betrekkingen aan

Israël heeft volledige diplomatieke banden gesloten met Bhutan, een klein, grotendeels door boeddhistisch land omgeven koninkrijk in de Himalaya dat grenst aan India en China.

De overeenkomst werd zaterdag ondertekend tijdens een ceremonie in de residentie van de Israëlische ambassadeur in India Ron Malka, met de ambassadeur van Bhutan in India, generaal-majoor Vetsop Namgyel [plaatje hierboven; beeldbron: Jakarta Post]

Premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de ontwikkeling en noemde het een ‘extra vrucht van de vredesakkoorden’. ‘We hebben contact met andere landen die zich willen aansluiten en relaties met ons willen aangaan,’ voegde Netanyahu toe.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi vorige week sprak met zijn Bhutanese tegenhanger, minister van Buitenlandse Zaken Tandy Dorji, waar de twee overeenstemming bereikten over de datum van ondertekening en over een gezamenlijk werkplan om samen te werken op het gebied van waterbeheer, landbouw, en gezondheid.

‘De cirkel van erkenning van Israël groeit en breidt zich uit’, zei Ashkenazi in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Het aangaan van relaties tussen ons en het Koninkrijk Bhutan zal dienen als een nieuwe mijlpaal in het verdiepen van de Israëlische banden met Azië.’

Het eerdere gebrek aan betrekkingen van Israël met Bhutan was niet gekoppeld aan het conflict met de Palestijnen, noch aan de door de VS bemiddelde overeenkomsten die streefden naar normalisatie met Israël vanuit moslimstaten, maar eerder het resultaat van het isolationistische beleid van Bhutan.

Het afgelegen koninkrijk heeft iets meer dan 770.000 inwoners en begon pas in 1970 buitenlandse toeristen het land binnen te laten. TV en internet werden in 1999 gelegaliseerd.

Plaatje hierboven: Varanasi (Benares) in India, 13 oktober 2011. Koning van Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en koningin Ashi Jetsun Pema bezoeken het heiligdom [beeldbron: India TV]

Ashkenazi bedankte Bhutan voor het besluit en zei dat hij hoopte de koning van Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, in Jeruzalem te ontvangen voor ‘een eerste staatsbezoek in zijn soort’.

Hij bedankte ook ambassadeur Malka en zijn staf ‘voor het versterken van onze relatie met Bhutan en voor het opstellen van de opzet die leidde tot de ondertekening van de overeenkomst over het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen ons.

Malka zei dat hij de overeenkomst met Bhutan heeft ondertekend om ‘formele diplomatieke betrekkingen’ aan te knopen op zaterdag, en noemde het een ‘historische dag’. ‘Deze overeenkomst biedt veel meer mogelijkheden voor samenwerking in het voordeel van onze beide volkeren’, zei Malka op Twitter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Israël de afgelopen jaren geheime contacten heeft onderhouden met Bhutan, waaronder bezoeken van Israëlische delegaties aan de Bhutanese hoofdstad Thimphu en door Bhutan-functionarissen aan Israël.

Bhutan heeft diplomatieke betrekkingen met iets meer dan 50 landen, een lijst die Canada, Duitsland, Denemarken, Japan, Brazilië, Argentinië en Cuba omvat. De VS en het VK, landen die geen volledige diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk hebben, onderhouden informele contacten met Bhutan via India.

Bhutan meet de kwaliteit van leven op beroemde wijze aan de hand van het bruto nationaal geluk (BNG) in plaats van het bruto binnenlands product (BBP). Een wijze instelling.

Formele diplomatieke betrekkingen tussen Bhutan en Nederland werden opgericht in 1985. Ambassadeur Pema Choden is ambassadeur in België en de Europese Unie met gelijktijdige accreditatie voor Denemarken, Finland, Nederland, Zweden en Spanje.

De diplomatieke betrekkingen tussen het Koninkrijk Bhutan en het Koninkrijk België werden opgericht op 21 januari 2009. België was het eerste land waarmee Bhutan diplomatieke betrekkingen onderhoudt nadat het in 2008 een volwaardige democratie was geworden. François Delhaye, is sinds 4 januari 2019 ambassadeur van België in Bhutan.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael inks deal establishing diplomatic relations with Bhutan” van 12 december 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel van Jos De Greef “Israël en Bhutan knopen ook diplomatieke relaties aan, in navolging van Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko” van 12 december 2020 en een artikel van Leslie Hodge “VS-president Donald Trump: “Israël en Marokko gaan volledige diplomatieke relaties aan”” van 10 december 2020 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Israël en het koninkrijk Bhutan knopen volledige diplomatieke betrekkingen aan

  1. Israel is bezig met de volgende bloeirevolutie van haar bestaan.

    En alle regressieve haters zoals ‘palestijnen’ VN, Europa, Amnesty, NYT, CNN & vrienden met hun oude mislukte haatconcepten kijken beteutert toe hoe het kleine Israel op volle kracht vooruit sprint.

    Israelische vooruitgang i.p.v. Palestijnse BS is hét motto van 2020/21 en de erfenis van Donald J. Trump samen met Benyamin Netanyahu.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.