Al Qaeda (9/11) en Iran strijden zij aan zij tegen de VS en Israël

Terwijl de vermoedelijk verkozen president Joe Biden pleit voor het voeren van een verzoeningsbeleid met de heersende mullahs van Iran, net als zijn voormalige baas, president Barack Obama, moet worden opgemerkt dat hij een regime zal bijstaan ​​dat niet alleen nauwe banden heeft met sjiitische milities, maar ook met de terroristische groepering Al Qaeda.

Sommige mensen proberen u misschien te overtuigen dat Iran en Al Qaeda vijanden zijn, omdat de Iraanse regering sjiiet is en Al Qaeda soenniet, maar er zijn aanwijzingen dat er een sterke samenwerking tussen de twee is.

Op basis van een recent rapport van The New York Times, waarin informatie van inlichtingenfunctionarissen werd aangehaald, werd Abdullah Ahmed Abdullah, ook bekend als Abu Mohammed Al-Masri, onderbevelhebber van Al-Qaeda op 7 augustus gedood. Al-Masri zou naar verluidt zijn neergeschoten op aandringen van de VS door twee Israëlische agenten in de straten van Teheran samen met zijn dochter Hamza, de weduwe van de zoon van voormalig Al-Qaeda-chef Osama bin Laden.

Al-Masri, die hoogstwaarschijnlijk de opvolger zou zijn geweest van de huidige leider van Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, werd beschuldigd van deelname aan de bombardementen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Aanvankelijk probeerden de Iraanse autoriteiten zijn dood te verdoezelen. kennelijk omdat ze liever niet hadden geweten dat ze banden hebben met Al Qaida.

Het theocratische Iraanse establishment heeft Al-Masri, aka Abdullah Ahmed Abdullah, wellicht van de middelen voorzien om zijn campagnes tegen de VS uit te voeren.

Verder bewijs is afkomstig van de voormalige woordvoerder van de IRGC, Saeed Qasemi (Ghasemi), die een verrassende onthulling deelde. Hij verklaarde dat de Iraanse regering agenten naar Bosnië en Herzegovina had gestuurd om Al-Qaeda-leden op te leiden en dat de agenten van Teheran hun identiteit hadden verborgen door zich voor te doen als humanitaire hulpverleners voor de Rode Halve Maan in Iran.

Een andere Iraanse functionaris, Hossein Allahkaram, vermoedelijk een van de agenten die naar Bosnië en Herzegovina zijn gestuurd, bevestigde dit verhaal. “Er was vroeger een Al-Qaeda-afdeling in Bosnië en Herzegovina …” zei hij. “Ze waren op een aantal manieren met ons verbonden. Ook al trainden ze binnen hun eigen basis, toen ze wapentraining deden, sloten ze zich bij ons aan bij verschillende activiteiten.

Bovendien wijst een schat van 470.000 documenten, die eind 2017 door de CIA zijn vrijgegeven, op nauwe banden tussen het Iraanse regime en Al Qaida. De voormalige leider van de terreurgroep, Osama bin Laden, adviseerde zijn volgelingen om de Iraanse regering te respecteren en schreef dat Iran de ‘belangrijkste slagader van de organisatie voor geld, personeel en communicatie’ was.

Voor meer geavanceerde training reisden Al-Qaeda-leden naar Libanon. Volgens de documenten heeft Iran Al Qaeda ook voorzien van ‘geld en wapens en alles wat ze nodig hebben, en hen training aangeboden in Hezbollah-kampen in Libanon, in ruil voor opvallende Amerikaanse belangen in Saoedi-Arabië’.

Iran was ook betrokken bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001, waarvoor Teheran Al-Qaeda-agenten toestond zonder paspoort of visum door het land te reizen. Robuust bewijs, waaronder een uitspraak van een Amerikaanse federale rechtbank, suggereert dat ‘Iran materiaal en directe steun heeft geleverd aan de terroristen van 9/11‘.

Acht van de kapers kwamen door Iran voordat ze naar de VS kwamen. Teheran verstrekte financiering, logistieke steun en munitie aan de leiders van Al-Qaeda en bood onderdak aan een aantal van hen in ruil voor aanvallen op Amerikaanse belangen.

Iran en Al-Qaeda zijn bondgenoten vanwege het feit dat ze allebei de VS als hun belangrijkste vijand zien. De groep heeft verschillende succesvolle terroristische aanslagen tegen de VS gepleegd. Al-Qaeda vormt ook een bedreiging voor de Golfstaten, die Iran beschouwt als regionale rivalen.

Bovendien is de modus operandi van Al-Qaeda verankerd in pogingen om de regio te destabiliseren en chaos te creëren, een rijpe omgeving die het Iraanse regime, de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en zijn proxies en milities kunnen exploiteren, en van waaruit ze kunnen profiteren en gedijen.

De Amerikaanse regering heeft de IRGC met sancties als doelwit gemaakt en in april 2019 aangewezen als buitenlandse terroristische organisatie. “De IRGC neemt actief deel aan, financiert en promoot terrorisme als een instrument van staatsmanschap“, aldus de Amerikaanse president Donald Trump. “De IRGC is het belangrijkste middel van de Iraanse regering om haar wereldwijde terroristische campagne te leiden en uit te voeren.”

De alliantie tussen Iran en Al Qaeda is waarschijnlijk de reden waarom de terreurgroep in veel landen aanslagen heeft gepleegd, maar nooit het Iraanse regime heeft aangevallen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Majid Rafizadeh “Bedfellows: Iran and Al Qaeda” van 12 december 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.