Amnesty Int. zegt dat Airbnb te kwader trouw handelt tav de ‘nederzettingen’

Amnesty International beschuldigde Airbnb woensdag van te kwader trouw jegens investeerders door hen niet te informeren over zijn politiek gevoelige zakelijke activiteiten in Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, meldt Reuters.

De beschuldiging komt een dag voordat Airbnb donderdag zijn beursdebuut maakt. Amnesty, dat wil dat Airbnb huurwoningen in Judea en Samaria schrapt, zei in een verklaring dat het bedrijf ze had moeten noemen in het gedeelte ‘Risicofactoren’  van de regelgevingsaanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission van 16 november 2020.

De zelfbenoemde mensenrechtenorganisatie zei volgens Reuters:

Airbnb-aandelen zullen naar verwachting worden gekocht door beleggings- en pensioenfondsen over de hele wereld, wat zou kunnen betekenen dat een groot aantal mensen indirect investeringen in Airbnb zal houden zonder de volledige gevolgen ervan te begrijpen.

Airbnb gaf geen commentaar op de aanklacht van Amnesty. Een woordvoerder van het bedrijf verwees Reuters naar een verklaring die het in 2019 had afgelegd en zei dat het geen winst zou nemen op zijn noteringen in Judea en Samaria.

Airbnb veroorzaakte opschudding in november 2018 toen het besloot om advertenties voor ongeveer 200 huizen in Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te verwijderen. In Florida stemde gouverneur Ron DeSantis ermee in om Airbnb op de lijst van onderzochte bedrijven van de staat te plaatsen, die staatsinvesteringen verbiedt in bedrijven die Israël boycotten.

Texas verbood op dezelfde manier investeringen in Airbnb, waardoor het bedrijf op de ‘lijst van bedrijven die Israël boycotten volgens Hoofdstuk 808 van de Texas Government Code’ van de staat werd geplaatst, wat investeringen in bedrijven die Israël boycotten verbiedt.

Bovendien stemde een onafhankelijk bestuur in Illinois om Airbnb te laten weten dat het staatswetten overtreedt die de economische boycot van Israël verbieden, waardoor Illinois de eerste staat is die harde actie onderneemt tegen het online logiesbedrijf.

Vervolgens kondigde het bedrijf aan dat het geen vermeldingen in Israëlische steden in Judea en Samaria van zijn website zal verwijderen, als onderdeel van een gerechtelijke schikking met Amerikaans-joodse eisers die het hadden aangeklaagd.

Airbnb is opgenomen in een lijst die is gepubliceerd door het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties van 112 bedrijven die zakelijke banden hebben met ‘nederzettingen’


Bronnen:

♦ naar een artikelAmnesty says Airbnb acting in bad faith on ‘settlements‘” van 10 december 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.