Belgische rechtbank herroept verbod op gebedshuizen na joodse petitie

Plaatje hierboven: Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, spreekt in de Grote Synagoge van Europa in Brussel, maart 2012 [beeldbron: Europees Parlement/JTA]

Een petitie van verschillende orthodoxe joden uit Antwerpen heeft de hoogste rechtbank van België ertoe aangezet het verbod van de regering op bijeenkomsten in gebedshuizen te beëindigen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

België, een natie van 11 miljoen, heeft ’s werelds hoogste sterftecijfer per miljoen inwoners van het coronavirus, met op dit ogenblik reeds 17.692 doden.

De uitspraak van dinsdag door de Raad van State, een federaal constitutioneel hof, was op een verzoekschrift ingediend door David Braun, een joodse advocaat uit Antwerpen, en verschillende andere leden van synagogen in die stad voor een bevel tegen een noodmaatregel die tot vijf mensen kunnen samenkomen in een huis van aanbidding voor huwelijken en begrafenissen.

In het orthodoxe jodendom is een minjan, een quorum van ten minste 10 joodse mannen, vereist voor enkele belangrijke gebeden.

De rechtbank oordeelde dat ‘er een onevenredige beperking is van de vrijheid van aanbidding omdat de regering geen oplossingen heeft geboden voor de collectieve beoefening van eredienst.’ Het bieden van dergelijke oplossingen ‘op minimumniveau zou uitzonderingen en andere bepalingen met zich meebrengen, mogelijk op aanvraag op een afgesproken plaats en tijd.’

De ongeldigverklaring van de maatregel is van toepassing op alle huizen van aanbidding. Het Forum van Joodse Organisaties in het Vlaams Gewest was ingenomen met de uitspraak. ‘Het feit dat niet-essentiële winkels, musea en zwembaden werden geopend terwijl huizen van aanbidding gesloten moesten blijven, was onaanvaardbaar‘, zei de overkoepelende groep in een verklaring:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian court reverses ban on houses of worship following Jewish petition” van 11 december 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agenct (JTA)

♦ een artikel op deze blogBelgische Raad van State: ‘Joodse huwelijken moeten weer kunnen plaatsvinden’” van 9 december 2020

♦ naar een artikel van Judit Verstraete “Maximaal 15 mensen per plechtigheid: dit is het nieuwe voorstel om erediensten opnieuw te laten doorgaan” van 9 december 2020 een artikel “Minister Van Quickenborne: “Wellicht mogelijk om 10 mensen toe te laten bij religieuze diensten” en een artikel van Zico Saerens “Raad van State verwerpt verbod op erediensten: “Er moet opnieuw iéts mogelijk worden”” van 8 december 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Michael Freilich “Opinie: Een pijnlijke kerst” van 8 december 2020 op de site van N-VA plus bijlage van De Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.