Na antisemitische excessen onthult Oostenrijkse stad Graz een plan om de jodenhaat te bestrijden

De Zuid-Oostenrijkse stad Graz heeft een plan onthuld om antisemitisme te bestrijden in de nasleep van twee alarmerende incidenten tegen joden afgelopen zomer.

Op 19 augustus werd de synagoge in Graz beklad met de slogan ‘Vrij Palestina’, waarna Elie Rosen, voorzitter van de Jüdischen Gemeinde Graz, waarschuwde voor een toename van ‘links en anti-Israëlisch antisemitisme’. Twee dagen later werd Rosen zelf aangevallen door een aanvaller met een houten knuppel. Rosen wist ongedeerd aan de aanvaller te ontsnappen.

De dader bleek een werkloze asielzoeker te zijn, een 31-jarige moslim Syriër, die in 2013 via Turkije en door smokkelaars illegaal in Oostenrijk is aanbeland. Daar was hij verder geradicaliseerd tot een felle antisemiet en homofoob. De crimineel had de brute pech dat hij werd gefilmd door een bewakingscamera (plaatje bovenaan).

Sebastian Kurz, die sinds januari 2020 bondskanselier van Oostenrijk is, twitterde toen:

Bij de aankondiging van het initiatief ‘Together Against Antisemitism‘ in de synagoge van Graz op vrijdag, werd Rosen vergezeld door de Oostenrijkse minister van de EU, Karoline Edtstadler.  Edtstadler beschreef het initiatief als een ‘strijd voor de samenleving als geheel.’ ‘We moeten waakzaam blijven, mensen sensibiliseren en iedereen bij ons dragen‘, benadrukte ze.

Rosen legde uit dat het antisemitisme-initiatief was gebaseerd op educatieve inspanningen om schoolkinderen meer bewust te maken van de cultuur en geschiedenis van de joden in de regio Stiermarken in Oostenrijk, en tegelijkertijd leraren opleiden om antisemitisme in de klas tegen te gaan. Onder de personages die jongere bezoekers van de synagoge zullen ontmoeten, is de ‘Grazer Golem’, beschreven als een ‘stripboekheld’.

Eerder deze week keurde de Oostenrijkse ministerraad een “wet ter bescherming van het Oostenrijks-joodse cultureel erfgoed” goed, waarmee de financiële steun van de regering aan de joodse gemeenschap meer dan verdubbelde.

De Oostenrijkse omroep ORF meldde dat het budget van de joodse gemeenschap zou worden verhoogd van 1,3 naar 4 miljoen euro voor ‘de bescherming van joodse instellingen, de bevordering van interreligieuze dialoog en het behoud van joods cultureel erfgoed.’


Bronnen:

♦ naar een artikel After Antisemitic Outrages, Austrian City of Graz Unveils Plan to Combat Jew-Hatred” van 11 december 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.