Van 150.000 tot Zero vandaag: de Joden van Irak

Plaatje hierboven: In 1950-52 tijdens Operatie Ezra en Nehemiah werden ongeveer 120-130.000 Joden via de lucht overgevlogen naar Israël, waardoor er een gemeenschap van ongeveer 10.000 overblijft. Tegenwoordig wordt aangenomen dat deze eens zo bloeiende gemeenschap vandaag verder is afgenomen tot nagenoeg nul.

Bijna 3.000 jaar geleden, na de verwoesting van de eerste tempel van Jeruzalem, werd het Joodse volk gedwongen zich te verspreiden, waarbij velen in Babylon terechtkwamen, het huidige Irak.

Door de jaren heen hebben de Joden in Irak hun Joodse identiteit behouden door middel van cultuur en tradities, zoals het houden van Sjabbat en het koosjer houden. Ze spraken Joods-Arabisch – een taal die hen onderscheidde van de bredere gemeenschap.

In de 12e eeuw woonden in Irak 40.000 Joden, met 10 yeshivot en 28 synagogen. Tolerantie jegens Joden gaf hun de vrijheid om hun religieuze overtuigingen en gebruiken uit te oefenen.

Meer recent, in het begin van de twintigste eeuw, speelden joden een cruciale rol in het maatschappelijk leven; Een derde van de kamers van koophandel in Bagdad was bijvoorbeeld joods. Ze vervulden ook sleutelrollen in het Iraakse parlement, en velen bekleedden belangrijke posities in de bredere samenleving.

Maar toen de zionistische beweging voor het eerst opkwam in de jaren dertig en er conflicten uitbraken, begon de tolerantie jegens joden af ​​te nemen. In het jaar van Israëls onafhankelijkheid (1948) verbood de Iraakse autoriteiten het zionisme, waardoor het een misdaad werd met een lange gevangenisstraf.

De Joden in Irak kregen te maken met meer antisemitisme en toenemend antizionisme. Bijna 120.000 van de 150.000 Joden in Irak werden tussen 1949 en 1951 per luchtbrug naar Israël vervoerd. Degenen die achterbleven konden al snel niet meer vertrekken, aangezien Irak emigratie naar Israël verbood.

Ondanks de toenemende beperkingen leidden velen in deze jaren echter een gelukkig leven. Mijn moeder herinnert zich de welvarende periodes in die tijd. Haar familie bracht vaak weekenden door in de joodse countryclub, ondernam vele reizen en bracht Shabbats door met vrienden en familie in de synagoge. Ze beschrijft hun vroege leven in Irak als ‘luxueus’.

Plaatje hierboven: Badgdad, 1 juni 1941. Arabische relschoppers stormen met getrokken zwaarden, machetes, messen en dolken de straten op van Bagdad, tijdens de antisemitische pogroms in Irak, bekend als de ‘Farhud’. Al naargelang de bronnen werden ca. 780 Joden afgeslacht en 1000 anderen verwond [beeldbron: Twitter]

In 1963 namen de beperkingen een verslechtering toe, omdat Joden werd verboden nieuwe eigendommen te kopen en werden gedwongen om gele identiteitskaarten op te spelden waar ze ook gingen. De joden werden in datzelfde decennium ook geconfronteerd met openbare ophangingen.

In 1967, na de Zesdaagse Oorlog, verslechterde het welzijn van het joodse volk in Irak snel: joodse bankrekeningen werden bevroren, joden kregen huisarrest – zelfs het zetten van voet op straat vormde een gevaar. Mijn moeder herinnert zich dat het Joden zelfs verboden was om telefoons te gebruiken.

Mijn ooms werden gearresteerd, in de gevangenis gegooid en met zwepen en elektriciteitssnoeren bezaaid om geen andere reden dan hun jodendom. Met de toenemende anti-joodse vervolging in Irak hadden Joden beperkte mogelijkheden voor toevluchtsoorden. Israël bleek de belangrijkste te zijn.

Nadat ik contact had gemaakt met een Koerdische taxichauffeur, regelde mijn grootvader van moederskant de ontsnapping van mijn gezin. De chauffeur bracht ze naar de grens en mijn opa kocht de bewakers om; Als ze betrapt waren op ontsnapping, hadden ze kunnen worden geëxecuteerd. Zo’n risico was beangstigend, maar toch noodzakelijk.

Joden waren niet meer welkom in Irak, maar ze waren eindelijk in staat om terug te keren naar hun voorouderlijk vaderland in de nieuw gevormde staat Israël. Nadat ze de grens met Iran waren overgestoken, begaven ze zich naar Teheran, waar Israëlische agenten hen naar de Israëlische ambassade begeleidden. Bij de ambassade regelde mijn familie de paspoorten en documentatie die nodig waren voor hun uiteindelijke aankomst in Israël.

Door elk item dat ze bezaten achter te laten (om nog maar te zwijgen van duizenden jaren Joodse geschiedenis), werden de Joden in Irak gedwongen te vluchten, net als de Joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten in het midden van de 20e eeuw.

Het is moeilijk te begrijpen dat mijn moeder bang was om haar huis te verlaten. Deze keer moesten ze echter ergens heengaan – een plek die ze meteen naar huis konden bellen. Toen mijn moeder in Israël aankwam, herinnert ze zich het moment dat ze eindelijk hun thuisland bereikten, gevuld met warmte en welkom.

Tegenwoordig zijn er naar verluidt slechts een handvol Joden in Irak. De gemeenschap die meer dan 2000 jaar bloeide, is nu verdwenen. Veel van de voormalige Joden in Irak bloeien nu echter weer in de staat Israël. We nemen vaak als vanzelfsprekend aan hoe gelukkig we zijn om een ​​staat te hebben die we de onze kunnen noemen.

Zolang Joden bestaan, hebben ze overal ter wereld te maken gehad met vervolging, wat heeft geresulteerd in verdrijvingen en zelfs geïndustrialiseerde genocide. De joden in Irak zijn nog een ander voorbeeld van hoe een levendige gemeenschap aan moorddadig antisemitisme ontsnapte.

Nu het aantal antisemitische aanvallen op campussen toeneemt, mogen we niet zelfgenoegzaam worden. We moeten Israël beschermen en het land verdedigen voor onze eigen veiligheid.

Plaatje hierboven: Het vergeten graf van de Joodse profeet Ezechiël, een symbool van het oude Joodse erfgoed van Irak. De tombe is gehuld in een doek met een Arabisch opschrift dat luidt ‘Vrede zij met Ezechiël’ [beeldbron: Middle East Eye]


Bronnen:

♦ naar een artikel Nicole Shamash “From 150,000 to None: The Jews of Iraq” van 11 december 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.