Israël onthult delen van het paleis van Herodes begraven door de Judese koning

Aan de rand van de Judean-woestijn ligt Herodion (aka Herodium), een prachtige site die werd gebouwd door koning Herodes de Grote tussen 23 en 15 v.C. Het paleis bevat onder meer hallen, binnenplaatsen en weelderige badhuizen, naast andere pittoreske kenmerken.

Dit is de enige structuur waaraan Herodes zijn naam gaf, waaruit blijkt hoe belangrijk deze koning was in zijn tijd. Vanaf de top van het paleis kun je Jeruzalem, Bethlehem en de ongerepte Judean-woestijn zien. Het is echt majestueus om te zien.

De Israëlische autoriteiten zullen gebouwen onthullen die voorheen verboden terrein waren in het paleis-fort Herodium van koning Herodes de Grote, die de tirannieke leider uit het Romeinse tijdperk begroef als zijn enorme grafveld.

Archeologen zeggen dat Herodes tegen het einde van zijn leven besloot zijn paleis te begraven, met grond van onder de heuvel waarop het was neergestreken, totdat de omtrek van het gebouw niet langer zichtbaar was. De Israëlische Natuur- en Parkautoriteit is van plan om de vernieuwde site op zondag te openen, zodat bezoekers voor het eerst de gewelfde trap, de foyer en het privétheater van Herodium kunnen zien.

Het woestijncomplex van Judea werd gebouwd door de door de Romeinen aangestelde koning die bekend staat om zijn wreedheid en de prachtige bouwwerken die tijdens zijn bewind over Judea van 37 tot 4 v. Chr. werden gebouwd, inclusief zijn renovatie en uitbreiding van de heilige Tempel, het fort Massada en het gebouw boven het graf van de patriarchen in Hebron.

Het paleis op de heuveltop, waarvan de hoofdingang uitkijkt op Jeruzalem, was Herodes’ favoriet. Het was het enige die hij naar zichzelf noemde en waar hij ervoor koos om begraven te worden, zei Roi Porat, de archeoloog van de Hebreeuwse Universiteit die verantwoordelijk was voor de opgravingen.

Een loutere begraafplaats zou Herodes echter niet tevreden hebben gesteld, die wilde dat zijn laatste rustplaats zijn paleis overschaduwde. “Daarom bedekte hij de berg, inclusief het paleis, om het te benadrukken“, zei Eran Kruzel van de Israel Nature and Parks Authority.

En hoewel het tijdens zijn leven begraven van het paleis Herodes de voldoening gaf te weten dat zijn graf eruit zou springen, hielp het ook om de plaats 2000 jaar lang te behouden en te beschermen. “Dit is een ongeëvenaard archeologisch laboratorium,” zei Porat, die het vergeleek met het behoud van Pompeii in lava.

Een brede trap leidt het graf op naar de hoofdfoyer van het paleis. Er zijn drie rijen steunbogen boven de hal, vanaf het moment waarop Herodes besloot zijn paleis te begraven, maar nog steeds toegang nodig had toen hij nog leefde. De foyer zelf bevat gestreepte fresco’s in hun originele kastanjebruine, groene en zwarte, waardoor patronen ontstaan ​​die lijken op marmeren panelen, in lijn met de Judese koninklijke stijl.

Onderaan de trap aan de andere kant van het graf bevindt zich het theater met ongeveer 300 zitplaatsen, en de privécabine en de koninklijke bezoekersruimte die er op uitkijkt. Volgens Porat ontving Herodes Marcus Agrippa, de onderbevelhebber van Caesar Augustus, in die kamer in 15 v. Chr..

“Dit was een buitengewoon belangrijk bezoek voor Herodes,” merkte Porat op, terwijl de Judese heerser de bezoekkamer opnieuw inrichtte met een reeks tekeningen die openstaande ramen nabootsten en die Agrippa’s verovering van Egypte uitbeelden, met gedurfde en weelderige gepleisterde reliëfs erboven. “Voordien volgde Herodes de joodse traditie die afbeeldingen van dieren en mensen vermeed, maar hier was alles mogelijk“, zei Porat. “Het is echt een Romeinse capsule in Judea.

De opgraving en het behoud van de nieuwste delen van het paleis begon zo’n 13 jaar geleden met de ontdekking van het graf van Herodes. Voor Porat illustreert de site de manier van denken van Herodes, “terwijl hij alleen maar bezig is met het bewaren van zijn geheugen tot in de eeuwigheid. Zijn naam is hier bewaard gebleven. Ten goede of ten kwade is het landschap hier in deze regio ten zuiden van Jeruzalem veranderd.

Het is duidelijk dat dit complex is ontworpen om te voldoen aan de hedonistische behoeften van zijn gebruikers en voldoet aan de Romeinse architectonische aspiraties van degelijkheid, functionaliteit en schoonheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel Israel unveils parts of Herod’s palace buried by Judean king” van 10 december 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogHerodion, het zomerpaleis van koning Herodes uit 23 v.C. nabij Bethlehem in Judea” van 22 december 2018

♦ naar een artikel van Ron Traub “Israeli Attractions – The Herodian National Park” van 16 november 2018 op de site van MIDA

♦ naar een artikel van Aviva en Shmuel Bar-Am “Herod’s mountain hideaway – At Herodian National Park, visitors can enter the labyrinth where this wild king built a summer palace to commemorate a battle he would never forget” van 7 september 2013 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWATCH: The Herodion Like You’ve Never Seen it Before” van 12 maart 2015 op de site van Americans United with Israel